«Kong Lars» – off the record
Få politikere har fjernet seg så mye fra anonymiteten som Lars Sponheim. Med tunge labber og vidåpen munn har han lagt spor etter seg som mange kan misunne ham. En uautorisert biografi blir derfor bare et skuldertrekk før han selv skriver bok om sin rolle i politikken.
To journalister fra Vestlandet har skrevet en såkalt uautorisert biografi om Lars Sponheim. Fordelen med mangel på autorisasjon er at det som havner mellom permene ikke nødvendigvis må forholde seg til fakta. Det blir synsing og ganske frie tolkninger av et menneske som best kan oppklares inni hans eget hode.
Ganske tidlig ble han i mitt hode «kong Lars», både for sin væremåte og framtoning. Språkvalget ga ham en pangstart inn i rikspolitikken. Jeg vet ikke om noen andre politikere som har vært så sleivkjefta i egne veddemål at han måtte bite i seg tapet og faktisk gå fra Vestlandet til Oslo. Men han gjorde det faktisk, og spanderte noen par joggesko på turen. Mens de fleste andre ville lært av bommerten og holdt en lavere profil, var det i Sponheims tilfelle et varsel om at det ville komme mye mer. Litt brautende og pompøs kunne han virke irriterende og underholdene på en og samme gang. Å forholde seg nøytral til Sponheim har stort sett vært komplett umulig.
Etter valgnederlaget sist høst der Sponheim etter å ha misset på stemningen i velgermassen forsvant ut av Stortinget, var en av karakteristikkene jeg leste i en avis at han var kjent for å være «litt for løsmunnet». På vanlig norsk kan det for eksempel bety at ordflommen har et litt for stort forsprang på tankene. Han er i så fall ikke den eneste som bærer på den lyten. Problemet i hans tilfelle er at fallhøyden som rikspolitiker blir så mye større enn om glippen skulle skje i litt mer private forhold.
Privat burde det også vært da han etter en fjelltur med en venn og statsminister enten tenkte høyt, gjorde en glipp eller bevisst åpnet munnen igjen. Det som burde vært en fortrolig samtale om mulige regjeringskonstellasjoner de to imellom, havnet plutselig helt på vidda på avisenes forsider. Jeg vet ikke om de to fortsatt går tur sammen, men jeg tviler på det.
Det er heller ikke mange politikere forunt å forhandle seg fram til flere statsråder i en sentrumsregjering enn han hadde med seg som stortingsrepresentanter inn på «tinget». Sponheim klarte det, og framsto som statsråd på en måte som om han skulle ha den største partigruppa bak seg av regjeringskollegene. På mange måter fornøyelig, men samtidig også irriterende ambisiøst.
Han virket både sår og bitter da valgnederlaget i høst var et faktum. Mange trodde vel at da returen gikk til Vestlandet for godt, så var Sponheim et avsluttet kapittel. Det er i så fall litt overmodig tenkt. Etter mye rart i Norsk Tipping ble Sponheim hentet inn som ny styreleder for å rydde opp. Om noen skulle finne skjult ugress i spilleselskapet og deretter utbasunere for alle oss andre hva han måtte mene om det i beste tv-tid, er han rett mann på rett plass. Mens han venter på å bli den fylkesmannen i Hordaland som han mener fylket fortjener.
Den som måtte tro at Sponheim har gått tilbake til de anonymes rekker, må bare tro om igjen. Derfor blir en uautorisert biografi om mannen et lite skuldertrekk. Før eller senere kommer hans egen bok der han selv forklarer hvilken rolle han mener han har spilt i rikspolitikken. Det blir mye morsommere, for da kan alle vi som lot oss underholde og irritere sammenligne vår oppfatning av mannen med hans eget bilde av seg selv som menneske og politiker. Helt autorisert.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie