Hvor mye er man verdt?
Alle vil helst ha høyest mulig lønn. Det er ikke en gang naturstridig. Men hvor går grensa for lønn etter innsats og resultater?
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Rett skal være rett: Da jeg reiste til jobben i dag, hørte jeg en kvinnelig reporter på Radio Norge si at «veidirektøren får utbetalt en og en halv million». Det gjør han dog ikke. Hun snakket om bruttolønna hans, men fratrukket vanlig skatt blir «utbetalingen» noe mindre. At han likevel har til pålegg på nistepakka, går nok de fleste ut fra.
Når lønna hans nå har blitt radio- og øvrig mediamat, skyldes det at veidirektøren og fire andre statlige direktører ikke bare tjener bedre enn statsrådene de er underlagt, men også har passert statsministeren i lønn. Det virker nok rart for de aller fleste av oss. En ting er å gjøre seg fortjent til halvannen million i årslønn, en annen ting er å kunne forklare, alternativt bortforklare det.
De fem direktørene det er tale om – veidirektøren, Nav-direktøren, forsvarssjefen, helsedirektøren og jernbanedirektøren, tjener mellom 1 489 000 og 1 283 000 kroner - brutto. Sistnevnte «banker» statsministeren med 14 600 på bruttoen. De representerer alle statlige etater som på en eller flere måter får flengende kritikk for mangelfull virksomhet i gjennomføringen av politiske og andre målsettinger.
Lønn etter innsats er et kjent begrep. Hvis prinsippet virkelig skulle holde vann, er isen i dette tilfellet – i pakt med årstiden – ganske tynn. At statlige direktørlønninger skal avspeile at de bestyrer store virksomheter med dertil omfattende ansvarsområde og utfordringer, får så være. Avlønningen burde uansett ha en viss sammenheng med de resultatene som leveres. Og de roper ikke akkurat etter påskjønnelser eller bonuser. Utfordringene for de aktuelle etatene står derimot i kø og roper på snarlige løsninger. Forbedringspotensialet er stort. Derfor vil direktørlønningene skurre i de aller flestes ører.
At antall sjefer i staten på to år har økt fra 33 til 70, forteller bare litt om den fristilte lønnsfastsettelsen for statlige sjefer. At 48 direktører i staten i fjor fikk høyere lønnstillegg enn de «vanlige ansatte» i staten, bekrefter frislippet. Da stemmer det ganske dårlig når statsråd Rigmor Aasrud mener at denne lønnsutviklingen over tid har vært på linje med samfunnet ellers. Det er mulig at hun med «samfunnet» sikter til sjefer i det private næringsliv. Da blir vondt verre, for den gjengen har vi ikke kontroll på i det hele tatt. Og tar vi med de statlige lederne i såkalt fristilte statlige virksomheter, møter vi en lønnsstatistikkdreper av dimensjoner. Fristilt betyr akkurat det det er, med en lederlønnsfastsettelse ganske på viddene.
Den stadig friere måten å fastsette statlige lederlønninger på er politisk villet. Det er sånn man vil ha det. Fagbevegelsen ser ikke med blide øyne på denne måten å praktisere lederlønnssystemet i staten. Det var ment å avspeile både ansvarsområde og resultater, men henger ikke i hop. At lønnsutviklingen for ledere i privat virksomhet har vært kritisert i lang tid, er ikke noe nytt. Når det nå skurrer i rekkene fordi lederlønningene i staten også får merkelige utslag, er det grunn til enda sterkere bekymring. Ulikhetene øker med politisk velsignelse.
Og snart er det sannelig lønnsoppgjør igjen. For alle oss andre.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat