Hvor mye er man verdt?
Alle vil helst ha høyest mulig lønn. Det er ikke en gang naturstridig. Men hvor går grensa for lønn etter innsats og resultater?
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Rett skal være rett: Da jeg reiste til jobben i dag, hørte jeg en kvinnelig reporter på Radio Norge si at «veidirektøren får utbetalt en og en halv million». Det gjør han dog ikke. Hun snakket om bruttolønna hans, men fratrukket vanlig skatt blir «utbetalingen» noe mindre. At han likevel har til pålegg på nistepakka, går nok de fleste ut fra.
Når lønna hans nå har blitt radio- og øvrig mediamat, skyldes det at veidirektøren og fire andre statlige direktører ikke bare tjener bedre enn statsrådene de er underlagt, men også har passert statsministeren i lønn. Det virker nok rart for de aller fleste av oss. En ting er å gjøre seg fortjent til halvannen million i årslønn, en annen ting er å kunne forklare, alternativt bortforklare det.
De fem direktørene det er tale om – veidirektøren, Nav-direktøren, forsvarssjefen, helsedirektøren og jernbanedirektøren, tjener mellom 1 489 000 og 1 283 000 kroner - brutto. Sistnevnte «banker» statsministeren med 14 600 på bruttoen. De representerer alle statlige etater som på en eller flere måter får flengende kritikk for mangelfull virksomhet i gjennomføringen av politiske og andre målsettinger.
Lønn etter innsats er et kjent begrep. Hvis prinsippet virkelig skulle holde vann, er isen i dette tilfellet – i pakt med årstiden – ganske tynn. At statlige direktørlønninger skal avspeile at de bestyrer store virksomheter med dertil omfattende ansvarsområde og utfordringer, får så være. Avlønningen burde uansett ha en viss sammenheng med de resultatene som leveres. Og de roper ikke akkurat etter påskjønnelser eller bonuser. Utfordringene for de aktuelle etatene står derimot i kø og roper på snarlige løsninger. Forbedringspotensialet er stort. Derfor vil direktørlønningene skurre i de aller flestes ører.
At antall sjefer i staten på to år har økt fra 33 til 70, forteller bare litt om den fristilte lønnsfastsettelsen for statlige sjefer. At 48 direktører i staten i fjor fikk høyere lønnstillegg enn de «vanlige ansatte» i staten, bekrefter frislippet. Da stemmer det ganske dårlig når statsråd Rigmor Aasrud mener at denne lønnsutviklingen over tid har vært på linje med samfunnet ellers. Det er mulig at hun med «samfunnet» sikter til sjefer i det private næringsliv. Da blir vondt verre, for den gjengen har vi ikke kontroll på i det hele tatt. Og tar vi med de statlige lederne i såkalt fristilte statlige virksomheter, møter vi en lønnsstatistikkdreper av dimensjoner. Fristilt betyr akkurat det det er, med en lederlønnsfastsettelse ganske på viddene.
Den stadig friere måten å fastsette statlige lederlønninger på er politisk villet. Det er sånn man vil ha det. Fagbevegelsen ser ikke med blide øyne på denne måten å praktisere lederlønnssystemet i staten. Det var ment å avspeile både ansvarsområde og resultater, men henger ikke i hop. At lønnsutviklingen for ledere i privat virksomhet har vært kritisert i lang tid, er ikke noe nytt. Når det nå skurrer i rekkene fordi lederlønningene i staten også får merkelige utslag, er det grunn til enda sterkere bekymring. Ulikhetene øker med politisk velsignelse.
Og snart er det sannelig lønnsoppgjør igjen. For alle oss andre.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes