Truer egne bastioner
Ordførere i store Ap-bastioner truer med masseutmeldinger dersom regjeringen ikke griper inn i lokalsykehussaken.
– Når æresmedlemmer på 80 år vil levere tilbake medaljene er det rimelig sterkt, sier Lærdals Ap-ordfører Arne Sanden til Dagsavisen.
Sanden har 41,5 prosent av velgerne i ryggen. I tillegg har både SV og Sp stor oppslutning i kommunen, og til sammen stemmer 81,5 prosent av lærdølene rødgrønt. Lærdalsordføreren frykter det kan endre seg dersom ikke regjeringen setter ned foten for nedlegging av akutt- og fødeberedskap.
Bør være bekymret
– Vi frykter for hvordan det vil gå for lokallagene i Lærdal og Årdal dersom vedtakene blir stående. Når veteraner på 80 år vil levere tilbake æresmedlemskapet er det rimelilg sterkt, sier Sanden.
Han mener Ap sentralt har all grunn til å være bekymret for det som skjer.
– Medlemmer med 40-50 års medlemskap vil melde seg ut. Det er en type reaksjoner vi ikke har hørt tidligere. Det er særdeles alvorlig for partiet, mener Sanden.
10.000 demonstrerte
Dersom lokalsykehuset i Lærdal legges ned, vil det ha enda større konsekvenser i Ap-bastionen Årdal. Der vil man få en reisetid på opptil 3 timer til sykehuset i Førde. Ved sist lokalvalg fikk Ap 77,5 prosent av stemmene i Årdal.
– Det er betydelig irritasjon blant lokale Ap-velgere i denne saken. Man frykter i aller høyeste grad for lokalpartiene om ikke regjeringen stopper vedtaket, sier Sanden.
Kristiansunds Ap-ordfører Per Kristian Øyen er den som har fått mest oppmerksomhet rundt sin sykehuskamp. Da helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var på besøk i forrige uke, ga han alle kommunalt ansatte fri for å demonstrere. 10.000 nordmøringer møtte fram.
– En hel by stoppet opp. Det var en fantastisk opplevelse, og et enorm trøkk. Det er flott å vise statsråden at dette finner vi oss ikke i, sier Øyen.
Frykter valgtap
Han fikk kritikk for sin aksjonsform, blant annet på lederplass i Aftenposten. Men ordføreren angrer ikke ett sekund.
– Alle private næringsdrivende ga sine ansatte fri. Skulle ikke jeg gjort det samme? Jeg er beredt for kamp når som helst, og gjør det gjerne igjen om det skulle bli nødvendig, sier Øyen.
I påska sa han til lokalavisa Tidens Krav at «Kristiansund Ap kommer til å bli utradert» om ikke regjeringen stoppet nedleggingen av føde- og akuttilbudet.
– «Utradert» var vel litt tabloid, men jeg er bekymret og ville sette ord på følelsene som finnes i Kristiansund Ap. Det vil føre til utmeldelser, og jeg advarer mot at det vil gå utover valgoppslutningen, sier Øyen.
Han forteller at statsminister Jens Stoltenberg var i byen før kommunevalget i 2007. Da lovte han at akutt- og fødetilbudet skulle bestå.
– Vi har ligget rundt 46 prosent ved valg, og lovnadene har medvirket til de gode resultatene. Skjer det endringer nå, vil vil Ap få skylda. Min ordførerstilling er ikke viktig; det viktige er å vinne saken, sier Øyen.
Kamp i 20 år
I Røros kommune har innbyggerne kjempet i 20 år for å beholde sykehuset sitt, og saken har lenge vært kommunens viktigste politiske sak.
– Vi skjønner at helse-Norge endres, men folk har behov for den tryggheten det er å ha nærhet til sitt sykehus. Nå må regjeringa være klare og tydelige og følge opp de lovnadene de har kommet med, noe annet kan vi ikke akseptere, sier ordfører Hans Vintervold (Ap). (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo