Kan glemme likelønnshopp
Sykepleierne og andre kvinnegrupper i offentlig sektor kan se langt etter noe stort likelønnsløft i år, mener økonom.
bjorn.erik.dahl@anb.no
De såkalte frontfagene i industrien endte i helgen på en moderat ramme på om lag 3 prosent i lønnsoppgjøret. Men 50-øringen som havnet i lav- og likelønnspotten vil ikke være tilstrekkelig til å møte de høye forventningene på likelønn i år fra blant andre sykepleierne og andre kvinnegrupper i offentlig sektor.
Den profilerte sjeføkonomen Harald Magnus Andreassen i First Securities mener arbeidstakerne i offentlig sektor stiller svakt når det gjelder å få et likelønnshopp i år.
Holder til mål
– Erfaringene når det gjelder frontfagsmodellen i Norge, er at den holder inn til mål, sier Andreassen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Han tror offentlig sektor vil måtte holde seg til rammen fra industrien, muligens strukket til 3,5 prosent.
– Det er ikke noen spesielle problemer med rekrutteringen for verken sykepleiere, leger eller politi. Arbeidsgiversiden kan holde fast på at ingenting tilsier at stat og kommune skal akseptere høyere tillegg. Budsjettene øker heller ikke tilsvarende, og man kan måtte ansette færre folk. Dermed stiller arbeidstakerne svakt i offentlig sektor, mener Andreassen.
Ingen ekstra pott
Han ser ikke bort fra en streik, blant annet for sykepleierne, men en tvungen lønnsnemd vil da raskt sette en stopper for streiken. Og for ytterligere å helle kaldt vann i blodet på kvinnegruppene, avviser han også at regjeringen kommer på banen med noen stor likelønnspott i friske penger.
– Da blir jeg overrasket. Staten vil ikke bryte rammene i privat sektor, sier Andreassen. Han tror at man i offentlig sektor vil foreta likelønnsprioriteringer på grunn av den store oppmerksomheten rundt likelønn i år, men at det vil måtte skje innenfor rammen fra frontfagene.
Konsekvenser
– I Norge vil det få konsekvenser hvis man setter frontfagsmodellen på spill. Du vil få sterke fagforeninger som kjemper kampen mot hverandre. Fordelen med sentrale lønnsforhandlinger og frontfagsmodellen her til lands, er at man kan dempe lønnsveksten selv ved en liten stigning i arbeidsledigheten. Det er kollektiv fornuft, mener sjeføkonomen.
– I andre land må det større arbeidsledighet til før man får til det samme, legger Andreassen til.
Rammene for lønnsoppgjøret i industrien, frontfagene, har fått flere av landets ledende økonomer til å mene at renten dermed kan holdes nokså lav. Norges Bank anslo 3,75 prosent som ramme for lønnsoppgjøret, og i fjor høst hele 4,25 prosent, mens Andreassen og First Securities traff bedre med 3,5 prosent. Nå tipper Andreassen at det hele ender på 3,25-3,5 prosent. Og altså uten det store likelønnshoppet som mange hadde håpet på. (ANB)
Med en konkurranseutsatt industri som sliter, og med finanskrise og gryende arbeidsledighet, er vårens hovedtariffoppgjør inspirert av solidaritetsalternativet fra 1990-tallet. Det innebærer et moderat lønnsoppgjør der den konkurranseutsatte industrien settes i front og danner rammene for resten av oppgjøret, den såkalte frontfagsmodellen.
Derfor er det et såkalt forbundsvist oppgjør i år, med Fellesforbundet og industrien først ut. Partene i industrien ble enige om et generelt tillegg på 1 krone timen, og 50 øre timen i en lavlønns- og likelønnspott som skal fordeles på den enkelte arbeidsplass. Rammen for oppgjøret er på ca 3 prosent.
Oppgjøret starter nå for fullt i offentlig sektor. Kvinnegruppene der forventer et solid likelønnshopp, men det kan de ikke få med rammene fra industrien. De vil ha regjeringen på banen med friske penger i en likelønnspott. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat