JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter atomterror

Selv om faren for atomkrig er mindre enn før, er risikoen for angrep med atomvåpen blitt større.

Det mener USAs president Barack Obama.

På toppmøtet om atomsikkerhet i Washington tirsdag minnet presidenten om farene forbundet med spredning av kjernefysisk materiale.

– Materiale som kan bli solgt eller stjålet og brukt i et kjernefysisk våpen, finnes i et titall land, sa Obama i sin tale.

Hovedformålet med konferansen er å bli enige om tiltak som vil hindre at radioaktive stoffer som plutonium kommer på avveie. Skrekkscenariet er at kriminelle eller terrorgrupper klarer å få fatt i materiale som gjør det mulig å lage atomvåpen.

Vanskelige samtaler

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som deltar på møtet, advarer om faren for atomterrorisme. Han sier det er bred enighet om å gjøre mer for å avverge trusselen, men at det er vanskelig å utforme tiltak som alle land kan slutte opp om.

– Alle er enige, men det har vist seg at det er veldig vanskelig å få til regler, kontroll og inspeksjon som hindrer at denne typen materiale kommer på avveie. Hvis organisasjoner som har terror som formål, får tak i kjernefysisk materiale, så er hensikten å bruke dette, og da kan skadene være enorme, sier Stoltenberg til NTB.

Den to dager lange konferansen i Washington har deltakelse fra 47 land, flere enn noe annet toppmøte i USA de siste 60 årene. Amerikanske myndigheter bruker anledningen til å diskutere Irans omstridte kjernefysiske program, i tillegg til spørsmål knyttet til atomterrorisme.

Al-Qaida

Selv om frykten for atomvåpen var større under den kalde krigen, hevder Obama at faren er større i dag for at verdens mest ødeleggende våpen blir tatt i bruk.

– To tiår etter den kalde krigens slutt er risikoen for en atomkonfrontasjon mellom to stater mindre, men risikoen for et atomangrep har likevel blitt større, sier Obama.

Han slår fast at terrorgrupper som al-Qaida allerede har forsøkt å skaffe seg atomvåpen, og at konsekvensene kan bli katastrofale dersom de lykkes.

Små framskritt

Det er ikke ventet store gjennombrudd på Washington-møtet, men enkelte framskritt er allerede oppnådd.

EU varslet tirsdag at Unionen vil hjelpe Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med å utvide et laboratorium som brukes til å spore kjernefysisk materiale som smugles, ifølge nyhetsbyrået AFP. Og Norge vil gi 20 millioner kroner ekstra til IAEAs arbeid i utviklingsland som velger å satse på atomkraft.

Stoltenberg sier noe av formålet er å bidra til innføring av kontrollordninger som reduserer faren for at kjernefysisk materiale i fattige land blir misbrukt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse