Hvem skal pleie oss?
Det kommer til å skje mye i helse- og omsorgssektoren i årene som kommer. Veldig mye, skal vi tro arbeidslivsforskerne.
Både innholdet i tilbudet, arbeidstakerne og arbeidsforholdene kommer til å bli annerledes. Det er ingen grunn til å tvile på at forskerne har rett.
Vi vet allerede at eldrebølgen kommer til å føre til en markant økning i etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester. Samtidig skjerpes kampen om arbeidskraften. I 2007 var det 250 000 årsverk i helse- og omsorgssektoren, ifølge SSB. I 2030 vil det være behov for 100 000 – 200 000 fler.
Vi trenger mange hender til å dekke behovene til en eldre generasjon som er preget av høy utdannelse og god råd. De vil utvilsomt ha forventninger om en enda bedre standard på tilbudet enn hva som finnes i dag, og de vil langt på vei foretrekke å bruke rikdommen sin på helse og omsorg enn på flere biler og flatskjermer.
Forventingene øker også som følge av den medisinske og teknologiske utviklingen. Når det gjelder helsa vår, vil vi helst ha det beste.
Samtidig vil kravet til de ansattes kompetanse øke. Det trengs ikke flere ufaglærte i helsesektoren, men flere faglærte.
Så hvor skal de rekrutteres fra? Hvordan gjøre helse og omsorgssektoren så attraktiv at den vinner kampen om arbeidskraften?
Utfordringene står i kø: Kvinner som jobber deltid må få gode nok turnuser til å jobbe fulltid. Seniorene må få anledning til å utvikle seg faglig og bli verdsatt for sin erfaring. Statusen til yrket må økes, slik at det blir attraktivt både for ungdom og menn.
Spørsmålet er om det vil være nok. For uansett hva man gjør med arbeidsmiljø, organisering og lønnsbetingelser – uansett om man satser på å hanke inn flere menn, få seniorene til å stå løpet ut og flere kvinner til å jobbe fulltid – vil det neppe være nok.
Da blir det vanskelig å komme utenom arbeidsinnvandring.
Med dagens politikk er ikke spørsmålet om det kommer til å skje, men når og hvordan det kommer til å skje.
Vi har allerede erfaring fra byggebransjen. Importen av polske håndverkere har på mange måter vært en suksesshistorie for norsk økonomi, men det har utvilsomt også ført til mer uryddige arbeidsforhold og sosial dumping.
Hva vil skje når vi også må importere helse- og omsorgsarbeidere i stor skala? Hvilke arbeidsgivere vil stå for rekrutteringen, hvor skal de rekrutteres fra, og hva slags lønns- og arbeidsbetingelser kommer de til å få?
Vil helse og omsorgsektoren bli bemannet med en ny underklasse fra Russland og India, som gjerne har kompetanse i fleng, men som er ansatt i private firmaer som tilbyr dårligere lønn og arbeidsbetingelser enn hva norske kolleger får?
Ingen vet, men det er på tide å begynne å tenke. På hva slags helsevesen vi ønsker oss og på hva slags samfunn vi ønsker oss.
Hvis ikke er verden plutselig blitt annerledes uten at vi helt skjønte hva som skjedde.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen