Mindre hysj-hysj
En ny instruks skal sikre bedre informasjonsflyt i Forsvarets sterkt kritiserte sikkerhetstjeneste.
Samtidig får Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) nytt navn og ny forkortelse: Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).
– Dette gjør vi for å understreke at FSA er Forsvarets egen sikkerhetsavdeling og ikke en hemmelig tjeneste på lik linje med Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste. Vi gjør det for å skape klarhet rundt FSAs virkemiddelbruk og avdelingens legale basis, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).
Som ledd i det som presenteres som en styrket kontroll av sikkerhetstjenesten, er det etablert et eget tilsynsutvalg som skal føre regelmessig tilsyn og inspeksjoner.
Løy for Stortinget
FOST fikk knallhard medfart da EOS-utvalget i mars la fram sin årsmelding for 2009. Der slår Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene fast at FOST synes å ha en uklar rolleforståelse når det gjelder hvilke saker tjenesten kan undersøke og hvilke tiltak som kan settes i verk.
Ifølge utvalgsleder Helga Hernes hadde sikkerhetstjenesten sågar gitt EOS-utvalget direkte uriktige opplysninger, noe hun betegnet som meget alvorlig.
– Kritikken fra EOS-utvalget var berettiget. Den nye instruksen tar sikte på å kvittere ut de forhold som utvalget påpekte, sier Faremo.
Hun understreker at hovedpunktene i kritikken allerede var kjent for Forsvarsdepartementet, som alt i 2008 hadde mottatt bekymringsmelding fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet om at FOST hadde gått ut over sine fullmakter.
– Det ble stilt spørsmål ved metodebruken, informasjonshåndteringen og rolleforståelsen. Forholdene som ble avdekket var alvorlige og kritikkverdige. Det skal ikke hefte tvil rundt hvilken informasjon sikkerhetstjenesten skal forholde seg til, sier Faremo.
Skal følges opp
Den nye instruksen som torsdag ble overlevert forsvarssjef Harald Sunde, skal blant annet sikre bedre informasjonshåndtering og sørge for at virksomheten blir lettere å etterprøve. I tillegg skal instruksen sørge for bedre juridisk kompetanse og klarere rollefordeling mellom FSA og andre aktører.
– Vi har sett fram til en ny instruksjon som retter opp uklarhetene i FOSTs rettslige grunnlag, sier EOS-utvalgets leder Helga Hernes til NTB.
Hun understreker at hun ikke kan gi noen vurdering av instruksen, all den tid hun ennå ikke har lest den, men sier utvalget vil følge nøye med på FSAs virksomhet.
– Vi skal inspisere sikkerhetstjenesten i Forsvaret tre ganger i året. Det sier vårt reglement, og det skal vi følge på samme måte som tidligere, sier Hernes.
Utvalgets årsmelding vakte oppsikt på Stortinget da den ble overlevert stortingspresidenten i mars. SVs Hallgeir Langeland mente FOST hadde begått grove lovbrudd, mens KrFs Hans Olav Syversen krevde snarlig opprydning fra forsvarsministeren.
Rapport er nå til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som etter planen skal avgi innstilling i saken 25. mai.
– Det er naturlig at vi også vurderer hvordan den nye instruksen harmonerer med kritikken fra EOS-utvalget, sier komitéleder og saksordfører Anders T. Anundsen (Frp). (ANB-NTB)
I årsmeldingen for 2009 slår Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-utvalget) fast at Forsvarets sikkerhetstjeneste synes å ha en uklar rolleforståelse når det gjelder hvilke saker tjenesten kan undersøke og hvilke tiltak som kan settes i verk
Manglende dokumentasjon for de vurderinger FOST foretar i klagesaker, vanskeliggjorde EOS-utvalgets arbeid. Det ble også anført at FOST kom med feilaktige opplysninger under virksomhetskontrollene i 2009
Allerede tidlig i 2008 ble Forsvarsdepartementet kjent med lignende kritikk av FOST, gjennom en bekymringsmelding fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. En arbeidsgruppe ble da nedsatt for å utarbeide en ny instruks for FOST
Forsvarsdepartementet gikk i fjor til anmeldelse av FOST på bakgrunn av påstander om at sikkerhetstjenesten hadde overvåket kongehuset, departementene og Statsministerens kontor. Anmeldelsen ble senere henlagt av statsadvokaten, som mente det ikke var hold i påstandene (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO