Fikk viljen sin
Høyres landsmøte stiller seg bak partiledelsens opplegg for videre behandling av datalagringsdirektivet.
Forslaget om å si nei ble avvist med klart flertall.
Debatten ble en livlig og engasjert tvekamp mellom tilhengere og motstandere, der sistnevnte gruppe var i flertall på talerstolen og den ivrigste til å applaudere. Det så en stund ut til at motstanderne var i ferd med å omvende mange tvilere og skape et flertall for dissensen i resolusjonsforslaget.
Vendepunktet kom da partilederen selv entret podiet og la fullt trykk bak en innstendig oppfordring til landsmøtet om ikke å blokkere for Høyres mulighet til å påvirke utformingen av direktivet.
Solberg betegner seg som en tviler og sier at hun er mer i tvil i dag enn da stortingsgruppen i forrige periode sa nei til å bruke reservasjonsretten.
– Jeg har ikke sagt ja til direktivet, det må være helt klart, sier partilederen.
Hun legger til at det blir helt avgjørende å få på plass gode gjennomføringsregler.
Arbeiderpartiet trenger Høyres støtte i Stortinget, og Solberg mener partiet må bruke muligheten til makt og innflytelse for alt den er verdt.
Opp til Ap
– Jeg tilhører tvilerne. Vi har fått mandat fra landsmøtet til å stille krav til Arbeiderpartiet. Det er nå opp til Jens Stoltenberg om dette skal falle på plass. Høyre krever massive personverngarantier for at vi skal være med, sier Solberg.
Underveis i debatten var det betydelig usikkerhet å spore selv hos dem som mente å ha en viss kontroll over hvordan forsamlingen var delt. Solberg grep derfor ordet på et avgjørende tidspunkt.
– Jeg oppfordrer landsmøtet sterkt til å stemme for resolusjonen. Da gir dere ledelsen og stortingsgruppen fullmakt til å finne den riktige balansen mellom personvern og hensynet til politiets behov for et nytt redskap i kampen mot kriminalitet, sa Solberg.
Og det gikk partiledelsens vei. Et solid flertall på 175 mot 108 delegater ga Solberg den støtten hun ba om.
Men mange av dem som stemte for resolusjonen, understreket at voteringen ikke kan tolkes som at de er tilhengere av direktivet, men at de åpner for en intern høringsprosess, i tråd med det partistrategene har lagt opp til.
Høyre vil be regjeringen kartlegge hva slags reaksjoner EU-kommisjonen kan tenkes å sette i verk dersom Norge reserverer seg mot datalagringsdirektivet.
– De kan bli ubetydelige, men de kan også gi uønskede ringvirkninger. Det utstrakte politisamarbeidet med EU kan også blir berørt, sier Solberg.
Pappaperm
Partiledelsen led nederlag i spørsmålet om pappapermisjon, det innrømmer Solberg. Hun er for prinsippet om at foreldrene skal ha full frihet til å fordele permisjonstiden seg imellom, og at staten ikke har noe med det å gjøre.
– Men jeg synes tiden ikke er moden for denne reformen. Det er fortsatt slik at menn i en del yrker ikke kan ta pappapermisjon, så andelen fedre som tar fri, kan nok gå ned hvis den lovbestemte kvoten fjernes, innrømmer Solberg.
På den positive siden trekker hun fram at pappakvoten ikke bortfaller hvis den forblir ubrukt, slik som i dag, og at mor kan ta lengre permisjon med lønn.
De sterke reaksjonene fra KrF og Venstre tar hun med stor ro. De to har sagt at de ikke kan sitte i regjering med et parti som vil fjerne pappakvoten.
– Jeg vil bli veldig forbauset om borgerlig samarbeid skulle strande på pappapermisjon, sier Solberg.
Hun lover at stortingsgruppen skal følge opp vedtaket fra landsmøtet, men erkjenner at det ikke er flertall for en slik ordning i denne perioden. Hun tror det snarere kan bli aktuelt å ta det inn som en del av programmet Høyre skal gå til valg på i 2013. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen