Ingen oppgaver – full lønn
Politireformen fjernet jobbene til 27 politimestre i 2001. De beholdt tittel og lønn, men mange føler seg forbigått og tilsidesatt.
De er politimestre uten land. Nå er de i opprør.
I alt 17 av politimestrene har gått sammen og engasjert arbeidsrettsadvokat. De tidligere polititoppene varsler i brevs form politidirektør Ingelin Killengreen om et tungt juridisk basketak i domstolene dersom deres krav ikke innfris. Påstanden er avtalebrudd, mangelfull lønnsvekst og en uverdig arbeidssituasjon.
Ubenyttet ressurs
De var toppledere med ansvar for politidistrikter. Høyt utdannede og ressurssterke – mange med juridikum av ypperste klasse, og med årelang politierfaring. En enorm ressurs og kompetanse som kunne vært utnyttet for å få fortgang på effektiviseringen av Politi-Norge. Etter at deres politidistrikter ble lagt ned fikk de benevnelsen fristilte politimestre, og skulle stå til disposisjon for Politidirektoratet. Alle embetsmenn er grunnlovsbeskyttet mot å bli oppsagt, og med lønn til de fyller 70.
Dagsavisen har snakket med flere av de fristilte politimestrene. De føler seg overflødiggjort.
Dager på kafé
Per Kleverud (65) sitter på hytta si i vestfoldperlen Nevlunghavn utenfor Larvik. Hverdagen der består i å tusle ned til bakeriet og drikke kaffe med noen gamle kjente. Sånn har det vært i noen år nå. Før reformen var Kleverud politimester i Nord-Jarlsberg politidistrikt med politihus i Horten. Men «hans» distrikt ble nedlagt og Vestfold politidistrikt opprettet. Noen politimesterjobb fikk han ikke. Kleverud har i dag godt over 600.000 kroner i lønn og er en topp utdannet politimester og embetsmann uten oppgaver.
– Vi ble lovet meningsfulle ting å gjøre som jurister og embetsmenn og blir fortsatt kalt en viktig ressurs under festtaler holdt av Politidirektoratet og Justisdepartementet, fnyser Kleverud for å understreke en opplevd dobbeltmoral.
Blir oversett
I de første årene etter politireformen fikk Kleverud enkelte utredningsoppgaver, blant annet å vurdere spørsmålet om flytting av Utrykningspolitiet fra Oslo til Stavern, etablering av prikkbelastning i førerkortet og å føre tilsyn med politiarrester.
– Andre har nesten ikke fått noe å gjøre. De siste årene har jeg ikke hørt noe som helst fra Politidirektoratet om gjøremål, sier han og vedgår at hytta har vært et godt sted å søke seg til når tilbudet om oppdrag tørket ut. Der kunne han tvunnet tommeltotter og hevet sin lønn, men bruker i stedet deler av sin tid innen politikken, som bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i hjembyen Drammen.
– For utenforstående kan det virke som en takknemlig situasjon å få politimesterlønn uten å jobbe. Men vi reagerer på at det er en gigantisk sløsing av samfunnets ressurser ikke å bruke vår kompetanse, sier Kleverud til Dagsavisen.
Tjener 170.000 mindre
Under reformen inngikk Politidirektoratet skriftlig avtale med de fristilte politimestrene om at deres lønn skulle gis samme utvikling «som om ingen endring var blitt foretatt».
Gruppen på 17 politimestre mener de ikke har fått samme lønnsutvikling som politimestrene som fikk nye distrikter etter reformen. En undersøkelse av lønnsforholdene skal ha vist at de fristilte politimestrene får om lag 170.000 kroner mindre i lønn, sammenlignet med politimestere som har stått i stillingen siden 2001. Den ellers frittalende Kleverud ønsker ikke å kommentere gruppens krav overfor Politidirektoratet da prosessen er besluttet hemmeligholdt.
Etter det Dagsavisen erfarer har gruppen engasjert Arbeidsrettsadvokatene som har utarbeidet et prosessvarsel – et varsel om søksmål – som oversendes Politidirektoratet. Dermed kan saken ende for.
Assisterende politidirektør Vidar Refvik gir denne kommentaren gjennom presseavdelingen: Politidirektoratet har besvart advokatens brev. Advokaten ble tilbudt et møte med Politidirektoratet som han takket nei til. Utover det vil jeg ikke kommentere personalsaker i media. (ANB)
Før politireformen i 2001 var Norge inndelt i 54 politidistrikter. Reformen halverte antall distrikter.
Med et sverdslag sto dermed 27 politimestre uten oppgaver. Noen få fikk fortsette som politimestere i åremålsstillinger.
23 ble såkalt «fristilt» til å gjøre tjeneste for Politidirektoratet, og oppdragene skulle være «av samme art og på et slikt nivå at de krever politimesterkompetanse».
Faktorer som pensjonsalder og naturlig frafall har redusert antallet til 17.
Hovedvekten av politimestrene uten land er i dag rundt 65 år. I løpet av en tiårsperiode mottar denne gruppen på 17 politimestre alene mer enn 100 millioner kroner i lønn. Et stort antall av dem har ønsket, og ønsker fortsatt meningsfulle gjøremål, men får ikke oppdrag av Politidirektoratet.
I et brev til de fristilte politimestrene skriver POD nå at de i løpet av 2010 skal inn til «medarbeidersamtaler».
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen