Ingen oppgaver – full lønn
Politireformen fjernet jobbene til 27 politimestre i 2001. De beholdt tittel og lønn, men mange føler seg forbigått og tilsidesatt.
De er politimestre uten land. Nå er de i opprør.
I alt 17 av politimestrene har gått sammen og engasjert arbeidsrettsadvokat. De tidligere polititoppene varsler i brevs form politidirektør Ingelin Killengreen om et tungt juridisk basketak i domstolene dersom deres krav ikke innfris. Påstanden er avtalebrudd, mangelfull lønnsvekst og en uverdig arbeidssituasjon.
Ubenyttet ressurs
De var toppledere med ansvar for politidistrikter. Høyt utdannede og ressurssterke – mange med juridikum av ypperste klasse, og med årelang politierfaring. En enorm ressurs og kompetanse som kunne vært utnyttet for å få fortgang på effektiviseringen av Politi-Norge. Etter at deres politidistrikter ble lagt ned fikk de benevnelsen fristilte politimestre, og skulle stå til disposisjon for Politidirektoratet. Alle embetsmenn er grunnlovsbeskyttet mot å bli oppsagt, og med lønn til de fyller 70.
Dagsavisen har snakket med flere av de fristilte politimestrene. De føler seg overflødiggjort.
Dager på kafé
Per Kleverud (65) sitter på hytta si i vestfoldperlen Nevlunghavn utenfor Larvik. Hverdagen der består i å tusle ned til bakeriet og drikke kaffe med noen gamle kjente. Sånn har det vært i noen år nå. Før reformen var Kleverud politimester i Nord-Jarlsberg politidistrikt med politihus i Horten. Men «hans» distrikt ble nedlagt og Vestfold politidistrikt opprettet. Noen politimesterjobb fikk han ikke. Kleverud har i dag godt over 600.000 kroner i lønn og er en topp utdannet politimester og embetsmann uten oppgaver.
– Vi ble lovet meningsfulle ting å gjøre som jurister og embetsmenn og blir fortsatt kalt en viktig ressurs under festtaler holdt av Politidirektoratet og Justisdepartementet, fnyser Kleverud for å understreke en opplevd dobbeltmoral.
Blir oversett
I de første årene etter politireformen fikk Kleverud enkelte utredningsoppgaver, blant annet å vurdere spørsmålet om flytting av Utrykningspolitiet fra Oslo til Stavern, etablering av prikkbelastning i førerkortet og å føre tilsyn med politiarrester.
– Andre har nesten ikke fått noe å gjøre. De siste årene har jeg ikke hørt noe som helst fra Politidirektoratet om gjøremål, sier han og vedgår at hytta har vært et godt sted å søke seg til når tilbudet om oppdrag tørket ut. Der kunne han tvunnet tommeltotter og hevet sin lønn, men bruker i stedet deler av sin tid innen politikken, som bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i hjembyen Drammen.
– For utenforstående kan det virke som en takknemlig situasjon å få politimesterlønn uten å jobbe. Men vi reagerer på at det er en gigantisk sløsing av samfunnets ressurser ikke å bruke vår kompetanse, sier Kleverud til Dagsavisen.
Tjener 170.000 mindre
Under reformen inngikk Politidirektoratet skriftlig avtale med de fristilte politimestrene om at deres lønn skulle gis samme utvikling «som om ingen endring var blitt foretatt».
Gruppen på 17 politimestre mener de ikke har fått samme lønnsutvikling som politimestrene som fikk nye distrikter etter reformen. En undersøkelse av lønnsforholdene skal ha vist at de fristilte politimestrene får om lag 170.000 kroner mindre i lønn, sammenlignet med politimestere som har stått i stillingen siden 2001. Den ellers frittalende Kleverud ønsker ikke å kommentere gruppens krav overfor Politidirektoratet da prosessen er besluttet hemmeligholdt.
Etter det Dagsavisen erfarer har gruppen engasjert Arbeidsrettsadvokatene som har utarbeidet et prosessvarsel – et varsel om søksmål – som oversendes Politidirektoratet. Dermed kan saken ende for.
Assisterende politidirektør Vidar Refvik gir denne kommentaren gjennom presseavdelingen: Politidirektoratet har besvart advokatens brev. Advokaten ble tilbudt et møte med Politidirektoratet som han takket nei til. Utover det vil jeg ikke kommentere personalsaker i media. (ANB)
Før politireformen i 2001 var Norge inndelt i 54 politidistrikter. Reformen halverte antall distrikter.
Med et sverdslag sto dermed 27 politimestre uten oppgaver. Noen få fikk fortsette som politimestere i åremålsstillinger.
23 ble såkalt «fristilt» til å gjøre tjeneste for Politidirektoratet, og oppdragene skulle være «av samme art og på et slikt nivå at de krever politimesterkompetanse».
Faktorer som pensjonsalder og naturlig frafall har redusert antallet til 17.
Hovedvekten av politimestrene uten land er i dag rundt 65 år. I løpet av en tiårsperiode mottar denne gruppen på 17 politimestre alene mer enn 100 millioner kroner i lønn. Et stort antall av dem har ønsket, og ønsker fortsatt meningsfulle gjøremål, men får ikke oppdrag av Politidirektoratet.
I et brev til de fristilte politimestrene skriver POD nå at de i løpet av 2010 skal inn til «medarbeidersamtaler».
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen