JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer lakseboikott

De Grønne i EU-parlamentet vurderer boikott av norsk oppdrettslaks på grunn av kjemikaliebruken mot lakselus.

Det felleseuropeiske grønne partiet, som er godt representert i EU-parlamentet, er bekymret både for lakselusa i Norge og den omfattende bruken av ulike lakselusmidler mot den.

– Nødslakt er den eneste holdbare løsningen på kort sikt, sier den italienske politikeren Monica Frassoni, som er talskvinne for det europeiske grønne partiet.

Nødslakt

– Dersom den norske regjeringen og næringen selv ikke følger denne kursen, mener vi at europeiske forbrukere bør boikotte norsk oppdrettslaks, sier Frassoni.

I Norge er det blant annet gitt tillatelse til bruk av kjemikaliene diflubenzuron og teflubenzuron mot lakselusa.

Det mener også norske Miljøpartiet De Grønne er en dårlig løsning.

– Disse stoffene er såkalte kitinhemmere. På godt norsk betyr det at de er giftige for hummer, krabbe, reker og andre krepsdyr. Å satse på slik massiv giftbruk er et blindspor, mener talsmann Sondre Båtstrand.

Følger reglene

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening henviser til Eksportutvalget for fisk (EFF) for kommentarer i denne saken, og der i gården er man ikke veldig bekymret for truslene om boikott.

– Det dukker opp slike påstander fra tid til annen med ulik grad av forankring hos avsender, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i EFF til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han fastholder at det er god dokumentasjon på bruken av lusemidlene, og at det er veterinærer som foreskriver bruken av dem. Dessuten er tidsrommet for bruk også begrenset på grunn av effekten på skallskifte hos blant annet reker. Mattilsynet har også sagt at mattryggheten ivaretas.

– Hos oss er det viktig at alt skjer er i tråd med regler og forskrifter både i Norge og ute i markedene, deriblant EU, sier Chramer. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse