JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trakasseres på jobben

Uønsket seksuell oppmerksomhet og slibrige kommentarer rammer 12 av 100 kvinner i arbeidslivet.

3 prosent av alle ansatte sier de har vært utsatt for trakassering i form av uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer og liknende, kommer det fram i Levekårsundersøkelsen 2009 som er utarbeidet av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Andelen på 3 prosent har holdt seg ganske stabil i årene trakassering har blitt kartlagt. Men kvinner er mer utsatte enn menn – spesielt unge kvinner, der hele 12 prosent svarer at de har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller liknende et par ganger i måneden eller oftere.

Blant ulike yrkesgrupper skiller sykepleiere og salgs- og serviceyrker seg ut med høyere andeler, ifølge svarene fra undersøkelsen.

Tøft for sykepleierne

2 prosent svarer at de er utsatt for plaging eller erting av arbeidskamerater et par ganger i måneden eller mer. Like mange oppgir at de plages eller ertes av overordnede.

4 prosent oppgir at de er blitt utsatt for vold på arbeidsplassen de siste 12 månedene. 3 prosent har blitt utsatt for trusler om vold. Kvinner er mer utsatt enn menn, både for vold og trusler.

Sykepleiere er en utsatt gruppe, både for trusler og vold. Hele to av ti sykepleiere svarer i 2009 at de er blitt utsatt for vold i løpet av de siste 12 månedene. Salgs- og serviceyrker er også særlig utsatte – én av ti oppgir å ha blitt utsatt for vold i løpet av de siste 12 månedene.

Videre- og etterutdanning

Tallene viser også at flere kvinner enn menn fortsatt opplever dårlige forhold i arbeidslivet.

I underkant av en av ti ansatte er selv involvert i ubehagelige konflikter med overordnede eller arbeidskollegaer på arbeidsplassen.

Sykepleiere og pedagoger skiller seg ut blant ulike yrkesgrupper, ved at disse oftest opplever slike forhold på arbeidsplassen. Sysselsatte i disse gruppene er imidlertid ikke selv involvert i slike konflikter oftere enn andre.

Nær tre av ti ansatte oppgir at de sjelden eller aldri får tilbakemelding fra overordnede på hvordan de utfører jobben sin.

Positivt i undersøkelsen er at mulighetene til å videreutvikle seg faglig og muligheten til å delta i videre- og etterutdanning gjennom jobben blir stadig bedre. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse