Dansk fokus på evu
Siden 1970-årene har etter- og videreutdanning stått sentralt i Danmark. Dansk El-Forbund legger til rette for dagens EVU, samtidig som de planlegger kurstilbudet for fremtiden.
csd@lomedia.no
På lokalkontoret til Dansk El-Forbund i København, er det alltid fokus på kompetanseheving og etterutdanning. Uddannelsessekretær, Karen Gillebo Nielsen, har et brennende engasjement for nettopp dette. Det legges stor vekt på at kursene skal være oppdaterte og relevante for alle i El-Forbundets overenskomstområde.
– I våre fagområder skjer utviklingen så raskt at det man lærer som lærling nesten er utgått på dato når man kommer ut i arbeidslivet. Derfor er etterutdanning og faglig påfyll superviktig, slår Nielsen fast. Etter flere år med borgerlige regjeringer, legger ikke Nielsen skjul på at de har måtte slåss for å få de økonomiske tilskuddene de har hatt krav på for å videreutvikle etterutdanningstilbudet. Det har til tider vært en lang og hard kamp å ta mot politikerne. Nå derimot ser Nielsen lysere på fremtiden.
– Med ny regjering begynner vi å se en annen holdning. Selv om det nok vil ta litt tid før alt er som vi ønsker, så er fokuset på etterutdanning endret seg til det positive etter regjeringsskiftet i fjor, smiler Nielsen.
I overenskomsten
Retten til videreutdanning er nedfelt i El-Forbundets overenskomst. To kursuker per år har man krav på, og medlemmene skal få full lønn i kursperioden. I tillegg til det som er fastsatt i overenskomsten har selvsagt samtlige medlemsbedrifter mulighet til å fremforhandle enda bedre avtaler lokalt. Det har de gjort i et av Danmarks største elektrikerfirmaer; Kemp Lauritzen. Johnny Kresner er «uddannelseordførerne» ved bedriftens Københavnsavdeling.
– Vi har til sammen fire uker vi kan bruke på etterutdanning. To uker som skal være rettet inn mot de arbeidsoppgaver vi har i firmaet til daglig. De to siste ukene står vi friere til å velge kurs som måtte være av egen interesse. Når det er sagt er dette helt spesielt for vår bedrift, forklarer han.
Kan følge med selv
Når man har drevet med etterutdanning og tilrettelegging av kurs i så lang tid som Nielsen og Kresner har gjort, blir man svært opptatt av at kursene må være av høy kvalitet for at folk skal gidde å melde seg på. Men med dagens teknologi, der påmeldingen i stor grad skjer elektronisk, må medlemmene også bli flinkere til å ta initiativet selv til å søke kurs.
– Alt er tilgjengelig på nett nå, og våre medlemmer kan selv gå inn i databasen, se hvilke kurs de har gjennomført og hvilke som er tilgjengelig for dem. Dessverre er det slik at det er en rekke folk der ute som lider av det jeg kaller «tastaturisk skrekk». For disse er det viktig å ta kontakt med sin tillitsvalgt på arbeidsplassen eller oss her på avdelingskontoret, så kan vi hjelpe dem å søke på den riktige måten, sier Nielsen. Når medlemmene har valgt kursene de ønsker å ta, er det arbeidsgiver som har ansvaret for å godkjenne søknaden. Her opplever man til tider at ting tar lang tid.
– Vi jobber ennå mot ledere som er trege eller motvillige til å sende sine folk på kurs, men heldigvis skjer dette sjeldnere og sjeldnere. Dessverre er det slik at noen er redde for at de ansatte skal ta kurs på arbeidsgiverens regning og så forsvinne til en konkurrerende bedrift. Men det er det en stående avtale om mellom oss tillitsvalgte og medlemmer om å være lojale mot arbeidsgiver, slår Kresner fast. Heldigvis kan han opplyse at de fleste arbeidsgivere nå ser det som svært viktig at deres ansatte hele tiden får den faglige påfyllingen som kreves for å være oppdatert i faget, og da går søknadsprosessen enklere.
Tenke fremover
Det er ingen tvil om at med den lange historien som etterutdanningen har i Danmark er det viktig å tenke fremover. Derfor har det vært viktig for de utdanningsansvarlige i Dansk El-Forbund å gjøre analyser for hvordan elektriker-, installatør- og energifaget vil se ut i fremtiden, og hvilke områder som blir viktige å satse på. Dette har resultert i en egen brosjyre om hvilken kompetanse som vil bli nødvendig i faget. Denne brosjyren legger også grunnlaget for nye etterutdanningskurs for fremtidens elektrofagfolk.
– Utviklingen skjer så raskt at vi til en hver tid må være føre var, samt være forberedt på aktuelle fagområder for våre medlemmer. Vi ser blant annet at fornybar energi vil bre om seg i tiden fremover. Derfor må vi kunne tilby våre medlemmer kurs for å kunne oppdatere seg innenfor disse fagfeltene om de ønsker det, slår Nielsen fast.
Eksamenspilot
Den siste tiden har Dansk El-Forbund også jobbet med en pilot som nå også er tariffestet. Den går ut på at medlemmer kan samle opp de to ukene i året over tre år, for så å bruke kursukene til å ta en lengere utdanning der man også får et eksamenspapir i etterkant.
– Det er viktig at vi også ser på løsninger for andre ting enn bare faglig påfyll. En reell utdannelse er vel så viktig for mange, og hos oss kan de nå få det. Vi er veldig fornøyd med responsen på denne piloten, og ser at flere av våre medlemmer synes dette er veldig interessant, smiler Nielsen.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat