Advarer mot skattelettelse
Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot skattelettelser.
kjell.werner@anb.no
– Titall millioner med skattelettelser er mer uansvarlig enn noen gang, sier Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Han peker på høyrepartienes løfter om lavere skatt i Norge og viser til resultatene av skattelettelsene under borgerlig styre i Danmark og Sverige.
– Vi får en aldrende befolkning. I en slik situasjon blir det ekstra feil å love flere titall milliarder i lavere skatter, sier Stoltenberg.
Hjelper Sahlin
Den norske statsministeren har hevet seg inn i den svenske valgkampen for å hjelpe Mona Sahlin til å bli statsminister i Sverige i september. Tirsdag var Nordens sosialdemokratiske ledere og LO-ledere samlet på torget i Helsingborg.
– Det er innen rekkevidde at vi kan få flere statsministre i Norden, sier Stoltenberg.
Ferske svenske meningsmålinger forteller om dødt løp i Sverige, mens venstresiden i Danmark har et godt forsprang på de borgerlige.
Fortsatt krise
Jens Stoltenberg er uenig med dem som sier at finanskrisen er over.
– Det er en dårlig beskrivelse. Krisen er ikke over, men den har endret karakter. Nå dreier det seg om en jobbkrise og gjeldskrise i mange land, sier Stoltenberg og utrykker bekymring for at arbeidsledigheten i Europa skal bite seg fast på et høyt nivå.
– Finanskrisen har minnet oss om at høyresidens budskap om å overlate markedet til seg selv blir feilslått. Vi trenger mer styring av markedet, sier den norske statsministeren.
Lykkes bedre
Han er glad for at Norge har lykkes bedre enn andre land i Europa i å holde arbeidsløsheten nede.
– Vi sa vi skulle ha den laveste ledigheten i Europa. Det målet har vi nådd. Derfor har Norge et godt utgangspunkt. Men det er ikke noen garanti for at vi skal lykkes i å holde ledigheten lav. Vi har erfart tidligere at vi har hatt høy ledighet i Norge selv om vi har hatt oljepenger, poengterer Stoltenberg.
– Men din danske partikollega Helle Thorning-Schmidt advarer mot å kvele veksten?
– Det er et av dilemmaene mange europeiske land står overfor. Også jeg vil advare mot for sterke og for raske innstramminger, men samtidig er det noen land som ikke har noe valg. Det gjelder Hellas, Spania og Portugal. De får ikke lenger lånt penger og blir derfor tvunget av markedet til å stramme inn.
Må stramm inn
– Men i Norge har vi vel råd til å vente med en økonomisk innstramming?
– Vår situasjon er en annen nå enn da vi ble rammet av finanskrisen i 2008. Vi har lykkes med å holde ledigheten nede, gjentar Stoltenberg og peker på at det er mangel på arbeidskraft i mange sektorer i Norge.
– Derfor er det viktig å stramme inn neste år?
– Akkurat innretningen neste år vil jeg komme tilbake til i budsjettet i oktober, men det er i hvert fall viktig av oss å begrense bruken av oljepenger. Vi ønsker å komme ned på et nivå som tilsvarer avkastningen på oljefondet. Det Norge nå trenger er ikke at vi over statsbudsjettet har en bred og generell stimulans i økonomien. Store deler av norsk økonomi går ganske bra, sier Stoltenberg.
Industrien sliter
– Vi står overfor en annen type problem, nemlig utfordringen i industrien og de andre eksportnæringene. Da blir det bare verre å bruke mye oljepenger, sier han.
– Nå opplever mange land et gjeldsnivå de ikke har hatt siden annen verdenskrig. Den gang klarte man å håndtere den gjelden siden landene hadde en ung befolkning som bidro til sterk økonomisk vekst. Nå har man en aldrende befolkning som vil bidra både til lavere vekst pluss større utgifter over offentlige budsjetter. Da blir det ekstra alvorlig å ha høy gjeld.
– I Norge har vi alle muligheter til å unngå å komme i en slik gjeldsfelle. Men også vi må da vær ansvarlige, velge mellom ulike gode formål når vi bruker penger. Vi kan ikke drive med høyresidens uansvarlige skattelettepolitikk, sier Jens Stoltenberg.
Fagbevegelsen
Han roser det tette samarbeidet mellom Landsorganisasjonene og de sosialdemokratiske partiene i Norden, både på tvers av landegrensene og innad i landene.
– Dette er en undervurdert del av den nordiske modellen. Tett samarbeid med fagbevegelsen er en viktig årsak til at vi har lavere ledighet og lykkes bedre enn mange andre land. Fagbevegelsen får innflytelse i viktige saker som pensjon og arbeidsmiljølov. Til gjengjeld bidrar fagbevegelsen med å ta ansvar for helheten i økonomien, sier han.
– I stedet for å slåss for sin lille teig, så viser fagbevegelsen ansvarlighet i lønnskravene når det er fare for økt ledighet. Det har vi sette eksempel på i årets lønnsoppgjør. Vi har tillit til hverandre og våger å gjøre ting som andre ikke tør. I mange andre land er det fullstendig konfrontasjon mellom regjering og fagbevegelsen. Det er bare å vise til hva som nå skjer i Danmark, sier Stoltenberg. (ANB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie