JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Idar Kreuzer heier på havvind

Havvind er genialt, mener representanter for tre vidt forskjellige industrier. Men det haster, er de tre like enige om.
– ÅPENBART!: Idar Kreutzer mener flytende havvind er en god mulighet for omstilling innen olje- og gassbransjen.

– ÅPENBART!: Idar Kreutzer mener flytende havvind er en god mulighet for omstilling innen olje- og gassbransjen.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

– Flytende havvind: det er så åpenbart!, sier Idar Kreutzer fra Finans Norge.

Han fastslår at landbasert vind har støtt på noen problemer, og at vind i grunne områder også har møtt noen utfordringer som må løses. Men havvind langt der ute, det virker å være mer spiselig. Sågar har Norge kunnskap nettopp om hvordan man skal håndtere de dype havområder.

– Det er kanskje den mest åpenbare transformasjonsmuligheten. Fra utslipp fra offshore olje- og gass til fornybar, sier Kreutzer, men advarer om at det gjelder å gi full gass.

– Ingen må tro at Kina og Korea sitter med hendene i fagnet. Vi har fortrinnet nå og må kjenne vår besøkelsestid.

Pragmatisk

Jan Christian Vestre kommer fra Vestre AS, møbelindustrien altså, men har også meninger om olje og vind. Det kommer til å ta mange år å erstatte oljeindustrien fastslår han, men mener sosialdemokratisk næringspolitikk må fortsette å være pragmatisk, slik den alltid har vært, og løse problemene vi har nå.

– Potensial i Norge er det mengder av. Det handler om hvor vi skal begynne. Det er åpenbart for lite drahjelp i dagens politikk. Jeg er ikke imot investering i olje og gass, jeg stiller bare spørsmål ved hvor fremtidsrettet det er å investere så mye i en næring hvis fremtid er nogen usikker, sier han.

Savner tempo

Han fastslår at vi prater og prater og prater om havvind, og minner om at Hywinds første kom på plass i 2009 – elleve år siden – og at Equinor nå skal bygge 11 nye. Det blir 12 møller på elleve år.

– Det vi burde sagt: Vi skal bygge ut 100 vindmøllerom tre år. Ferdig. Vi har de beste ingeniørene og fagarbeiderne, leverandørindustrien står klar, det kommer til å koste 30 milliarder, og halvparten av regningen tar staten, foreslår Vestre, som minner om at 30 milliarder ikke er mer enn et år med elbilsubsidier.

– Vi går på seminarer og snakker om det, og om vit år risikerer vi at andre har gjort det i stedet, sier han.

Savner ambisjoner

Amund Drønen Ringdal fra Rederiforbundet er langt på vei enig i det meste fra Vestre.

– Ambisjonene mangler for å bygge ut offshore, både de fastmonterte og de flytende, sier han.

Det er ikke festtaler som skaper liv og røre i bedriftene han representerer, sier han. Det mangler nasjonale målsettinger for hvor mye installert effekt vi vil ha på norsk sektor innen et visst tidspunkt, og selve tidspunktet mangler også.

– Det er et paradoks at vi har gode etablerte rammebetingelser for olje og gass, men ikke fornybar. Vi kan ikke bruke fem på det, vi har dårlig tid! Vi må bygge en leverandørindustri som kan montere møller i California og andre steder i verden, og da må vi ha en leverandørindustri hjemme, sier Ringdal.

Uenig

Han er uenig i regjeringens påstander om at de har en stor satsing på havvind. Han minner om at havvindstatsningen det er snakk om er et enkelt industriprosjekt basert på en enkeltbeslutning og styrt av en enkeltaktør. Han gir Equinor honnør for å ha tatt initiativ og fått støtte, men advarer mot å favorisere enkeltaktører i stedet for konsortier av ulike aktører.

De tre snakket på Bratteli-seminaret i starten av januar.

Støtte opp

Statsminister Erna Solberg sa noen dager tidligere, på NHOs årskonferanse, at hun tror havvind byr på store muligheter for norske bedrifter.

– Norge kan bygge på unik erfaring som vi har bygget opp de siste 50 årene i olje og gassnøringen, men også i noen hundre år fra skipsnæringen, verftsindustrien og innen fornybar energi, sa Solberg.

– Regjeringen vil støtte opp om denne utviklingen, blant annet gjennom virkemiddelapparatet og å åpne områder til havs, la hun til.

STØTTE: Erna Solberg sier hun vil støtte opp om havvind-utviklingen. Her fra NHOs årskonferanse, mellom president Arvid Moss til høyre og direktør Ole Erik Almlid til venstre. (Helt til venstre, Tale Jordbakke og Mari Sundli Tveit.)

STØTTE: Erna Solberg sier hun vil støtte opp om havvind-utviklingen. Her fra NHOs årskonferanse, mellom president Arvid Moss til høyre og direktør Ole Erik Almlid til venstre. (Helt til venstre, Tale Jordbakke og Mari Sundli Tveit.)

Leif Martin Kirknes

Annonse
Annonse