Frykter streiketomme minibanker
Vekterstreiken kan raskt føre til at minibankene tømmes for penger.
Nå oppfordrer DnB NOR folk til å ta ut penger når de handler i butikken.
Vel 1.000 vektere går ut i streik fra lørdag morgen. Tirsdag trappes streiken kraftig opp med ytterligere 1.500 ansatte. Arbeidsgiverne frykter at konflikten kan få svært merkbare konsekvenser i løpet av få dager.
Blant annet frykter bankene at deres minibanker raskt tømmes for penger, fordi deler av deler av dem som er tatt ut, jobber med verditransport.
DnB NOR, Nordea og Sparebank1 Gruppen ber deg bruke kort som betalingsmiddel og til å ta ut penger i butikken hvis du absolutt trenger kontanter.
– Bruk kort
– Det er umulig å si om og eventuelt hvor raskt minibankene går tomme for penger. Vi jobber nå med å se hvor hardt vi blir rammet og hvilke områder som blir rammet hardest, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR til NTB.
Også Nordea og Sparebank 1 Gruppen gjør seg lignende tanker, men poengterer at folk langt på vei kan klare seg uten kontanter.
– Bruk kort og nettbank. Da skal det ikke være nødvendig å endre noe særlig på vanene, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.
Pressetalsmann Christian Brosstad i Sparebank 1 Gruppen advarer dessuten mot å strømme til minibanken for å ta ut kontanter.
– Det kan bli en sikkerhetsutfordring for folk, hvis store masser strømmer til minibankene for å ta ut penger, sier han.
Fikk ikke nok
Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier at det ikke var mulig å godta meklingsmannens skisse fordi arbeidsgiverne ikke la nok penger på bordet.
– Kravet om en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper ble avvist av arbeidsgiverne. Lønnsnivået for vekterne har blitt betydelig svekket over mange år, sammenlignet med den gjennomsnittlige lønnsutviklingen for øvrige lønnsmottakere i Norge, sier hun.
Arbeidstakerne krevde rundt 10 kroner til alle, men fikk et tilbud om rundt 7 kroner. De var heller ikke fornøyd med forslaget til ekstraordinær heving de neste tre årene.
Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service stiller seg nær sagt hoderystende til at vekterne valgte konflikt. Han mener de har vendt tommelen ned til et knalltilbud, både hva gjelder generelt tillegg, reguleringsmekanisme for å holde tritt med industriarbeiderlønna og løfting av grunnlønna over tre år.
Stenger flyplasser
Samtlige vektere ved Haugesund lufthavn, Førde lufthavn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn og Hammerfest lufthavn streiker fra lørdag morgen.
Flyplassene i Førde, Stokmarknes og Hammerfest blir stengt fra streikestart, men Haugesund lufthavn kan holde åpent i helgen.
Ved Molde lufthavn går avgangene før klokken 8 lørdag som normalt. Deretter blir all utgående trafikk stanset. Ankomst vil imidlertid kunne gå som normalt.
Hammerfest åpner igjen mandag morgen fra 5.30, men stenges 15.30, opplyser Avinor.
Åpent på Gardermoen
I tillegg blir 59 av 670 vektere tatt ut i streik ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
– Oslo Lufthavn vil ikke bli stengt, men det kan nok hende det blir litt ekstra køer. De som skal ut å fly, kommer til å merke at det er konflikt, sier hovedtillitsvalgt Svein Engelstad.
Vektere ved helikopterterminalene som frakter nordsjøarbeiderne fram og tilbake til plattformene i Nordsjøen er også tatt ut i første runde av streiken. Det samme gjelder vektere ved Kårstø og Mongstad. (ANB-NTB)
Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har tatt ut vel 1.000 vektere i streik. Det får konsekvenser for flytrafikken.
Hammerfest, Stokmarknes og Førde lufthavn er stengt fra lørdag morgen. Hammerfest lufthavn vil være åpen fra 5.30 til 15.30 mandag, men stenger så igjen.
Molde lufthavn stenges for avganger fra klokken 8 lørdag. Fly kan imidlertid lande som normalt. Situasjonen videre i uken skal vurderes fortløpende.
Ved Haugesund lufthavn vil kapasiteten i sikkerhetskontrollen være sterkt begrenset, men trafikken skal likevel avvikles tilnærmet normalt. Mandag må det vurderes begrenset åpningstid.
Fra tirsdag klokken 6 blir det en opptrapping i streiken, dersom konflikten ikke er løst. Det vil omfatte Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik, Lakselv og Stavanger lufthavn.
Ved hovedflyplassen på Gardermoen er 59 av 670 ansatte tatt ut i streik. Også her blir det en opptrapping om ikke konflikten er løst før tirsdag.
Lufthavnene som er rammet holder åpent under streiken, og betjener ambulansetjenesten og Posten. (Kilde: Avinor.)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm
Innleie-dom i Høyesterett får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen