JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Lite sosial dumping

Per Arne Nygård er platearbeider, industrivernleder og tillitsvalgt ved Ulstein Verft avdeling Vanylven AS. Og han er kritisk til Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring.

Arbeidsplassen til Per Arne Nygård ligger i Fiskåbygd i Vanylven lengst sør på Sunnmøre og har om lag 30 fast ansatte. Her bygger de skrogdeler til offshoreskip etter egen Ulstein-design. Ett skrog er kommet fra Ukraina, resten fra Polen.

Bedriften kan ha inntil 30 innleide, men som regel ligger antallet rundt 15. De fleste kommer via det danske leiefirmaet Scancon, som bedriften har veldig gode erfaringer med.

Mot klubbstyrets vilje

Sist i november blåste det opp til storm i tillitsmannsapparatet i Ulstein-konsernet. Nygård var en av tre tillitsvalgte fra Fellesforbundet som skrev under et brev til Tariffnemnda og ba dem utsette vedtaket. Dette skjedde etter at klubben hadde avgjort at ingen skulle undertegne. Nygård sitter selv i klubbstyret hos Ulstein Verft AS.

– Undertegnet du etter press fra ledelsen? – Nei. Jeg sitter i styret for bedriften og i konsernutvalget, og må gjøre opp min egen mening, svarer han.

– Skulle ikke blitt vedtatt

– Hva konsekvensen av dette vedtaket blir, er det ingen som vet. Kanskje var det rett for 2-3 år siden da de begynte å arbeide med det. Men er det rett å komme med dette nå, midt under finanskrisa og når verftene sliter, spør Nygård.

– Mitt svar er nei, jeg syns ikke allmenngjøringen skulle blitt vedtatt. NHO drev kanskje saken litt langt. Men jeg mener at bedriftene blir straffet. Verftsbransjen er blitt offer for snusk og humbug i byggebransjen. Jeg tror ikke det er mye sosial dumping på verftene. Iallfall har jeg ikke fått noen klager hos oss, sier Nygård.

Han tror også det vil bli lett å omgå regelverket, for eksempel ved å opprette norske leieselskap med lokal tilknytning. Da vil de utenlandske arbeiderne komme dårligere ut enn i dag.

100 kroner i timen - brutto

– Hos oss i Vanylven foregår det iallfall ingen sosial dumping, mener Nygård.

Han forteller at de polske leiearbeiderne stortrives. Men de vil helst ikke bli fast ansatt og betale skatt til Norge.

Han opplyser videre at lønna deres er 100 kroner brutto, som de får inn på polsk konto. De får også kostpenger og gratis hjemreise. Dessuten bor de gratis, i en ny og fin brakkerigg som bedriften har kjøpt til dem. I tillegg har bedriften kjøpt en fritidsbåt til dem. Arbeidstidsordningen deres er 6-2, og de har kontraktfestet 54 arbeidstimer i uka.

– Det er stort sett de samme folka som kommer igjen. Det er en stor fordel for bedriften at de kjenner anlegget. De bygger seksjoner i en oppvarmet hall. Det er som å komme til himmelen for dem, mener Nygård.

Vil tilby språkkurs

Problemet er språket. Nå tenker bedriften å gi polakkene kurs i enten norsk eller engelsk.

– Det er vanskelig å få tak i folk, og vi er avhengig av dem. Ungdom vil offshore eller på båt, der arbeidsordningen er bedre. Vi har til og med en advokat! Han tjener mer som sveiser i Norge enn som advokat i Polen, forteller Per Arne Nygård.

Fortsatt uenige

Klubbleder Jan Helge Dyngeland ved Ulstein Verft sier at klubbstyret nå har skværet opp med de tillitsvalgte som undertegnet brevet. Men enige er de fortsatt ikke.

– Intervjuet er hentet fra Magasinet for fagorganisertes ferske papirutgave som kommer ut i morgen. Det ble tatt 3. desember i Ålesund, under en av Fellesforbundets informasjonskonferanser etter Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten ved skips- og offshoreverftene over hele landet.

Annonse
Annonse