Vil gi heroin til narkomane
Et regjeringsoppnevnt utvalg går med knapt flertall inn for heroinbehandling av tunge rusmisbrukere, unge som gamle.
Flertallet på fem består av utvalgsleder Thorvald Stoltenberg, de tidligere politikerne Carl I. Hagen og Åslaug Haga, forskningssjef Inger Lise Skogen Hansen ved Fafo og Oslos visepolitimester Roger Andresen.
– Flertallet mener det er riktig å åpne for forsøksprosjektet, men med strenge inntakskriterier. Mindretallet mente eksisterende tilbud må styrkes uten at flere medikamenter trekkes inn, sa Stoltenberg.
Mindretallet består av fylkesmann i Vestfold, Erling Lae, biskop emeritus Sigurd Osberg, leder av Gatehospitalet, Marit Myklebust, og statsadvokat Ellen Katrine Hætta fra Tromsø.
Ikke problem for politiet
Visepolitimester Andresen sier at en begrenset ordning i kontrollerte former ikke er noe problem for politiet, men han synes andre forslag favner videre og er langt viktigere.
Tidligere byrådsleder Lae mener at oppfølging er nøkkelen, mye mer enn selve medikamentet, og at god effekt like godt kan oppnås med Subutex og metadon.
Stoltenberg trekker fram erfaringer fra Sveits og Portugal.
– For meg var det ganske viktig det vi så i Sveits. Der traff vi folk som to ganger i døgnet fikk sin heroin av lege på resept. Det er syv land i Europa som har denne ordningen, og det må være en grunn til at de ikke har sluttet med den, sier Stoltenberg.
Utvalgslederen understreket at det var full enighet om de øvrige 21 forslagene, og han ba innstendig om at ikke all oppmerksomhet blir rettet mot det ene punktet som gjelder såkalt heroinstøttet behandling.
Utvalget ble nedsatt i mars 2009 av daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Mandatet var å utrede tiltak for de tyngste og mest hjelpetrengende rusmisbrukere.
Hvem er de tyngste?
– Vi stilte med en gang spørsmålet: Hvem er de tyngste? Mange ser for seg slitne misbrukere som har holdt på i 30 år. Men hva med de unge, eksperimenterende? Vi tar derfor med alle i våre forslag, unge som gamle, sa Stoltenberg.
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil foreløpig ikke mene noe om et mulig forsøksprosjekt med heroinutdeling.
– Dette er et krevende spørsmål som vi må gå grundig inn i. Regjeringen vil komme tilbake med sine vurderinger. Men rapporten fortjener stor oppmerksomhet, sier Strøm-Erichsen.
Hun opplyste at rapporten, som ifølge Stoltenberg er 48 sider tynn og så lettfattelig at den bør leses av alle, nå skal sendes på høring til berørte parter i rusomsorgen, som organisasjoner for de pårørende, frivillige og brukere, samt til kommunene.
Los i systemet
Blant de forslagene det er full enighet om trakk Stoltenberg fram etableringen av sentrer rundt om i landet, der all ekspertise i rusbehandling skal være samlet.
– For å få like tilbud og rask behandling går vi inn for at staten skal ha ansvaret for driften av disse sentrene. Det gjelder mottak, behandling og oppfølging. Dette er ikke et billig forslag, men vi tror det er helt nødvendig, sa utvalgslederen.
Rapporten tar også til orde for at hver rusmisbruker skal få tildelt en fast koordinator, en slags los inn i systemet, en ledsager som skal løse alle de praktiske problemene en rusmisbruker møter i det offentlige, og som ofte oppleves som uoverstigelige.
– Disse sentrene skal dessuten ha en egen dør for ungdom, der de kan få hjelp, støtte og råd. Også familie og pårørende kan henvende seg til disse sentrene, sier Stoltenberg.
Han understreket at rask behandling og en ansvarskjede som holder, nærmest som en stafett, er blant de viktigste forslagene i rapporten. (ANB-NTB)
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Siste: Mot løsning i lønnsoppgjøret
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen