JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter høyrebølgen

Aps partisekretær vil ha fagbevegelsen med på å demme opp for høyrebølgen som skyller over Norge.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Onsdag var den tidligere rørleggeren, og nåværende Ap-sekretær Raymond Johansen, gjest hos sine gamle forbundsfeller i Fellesforbundet, som avholdt representantskapsmøte i Folkets Hus.

– Det skyller en høyrebølge over Norge. Aldri har Høyre og Frp sammen hatt så stor oppslutning, advarte partisekretæren.

Mobilisering

Johansen har i det siste brukt mye av sin tid til å mobilisere til nytenkning for å bevare velferdsstaten, og å demme opp for høyrebølgen Norge er inne i. For å ha noen som helst sjanse til enda en ny valgseier, er Arbeiderpartiet avhengig av at fagbevegelsen igjen klarer å mobilisere, som den gjorde både i 2005 og i fjor. Under valget i 2001 ble det smertelig klart hva manglende støtte i fagbevegelsen fører til.

– Mange velgere har forlatt oss. De fleste til sofaen eller Høyre, noen til Frp og ikke så mange til SV, sier Johansen.

Forsvare eller utvikle

Han frykter at velgerne skal sitte igjen med et inntrykk av at det er Høyre som kan videreutvikle velferdsstaten, mens Ap bare skal forsvare den eksisterende.

– I noen saker er det Høyre vi kniver med. Vi har tapt velgere på skole, og vi har tapt velgere på næringsutvikling, mener Johansen.

Men i tillegg til å mane til nytenkning og politisk verksted på venstresiden om de store spørsmålene, vil han avkle Høyres retorikk for å motvirke velgerflukten.

Skattekutt

– Det kan virke som om ikke noe parti er en trussel mot den nordiske velferdsmodellen. Men se på utviklingen i landene der høyresiden overtar. I Sverige rammes arbeidstakernes rettigheter hardt. De leverer på skattekutt som jobb nummer en, og det er i praksis velferdskutt. Velferdsstaten lar de retorisk være i fred, mens de bruker begrep som valgfrihet og det private initiativ, sier Johansen.

Han mener også at det er en stor utfordring når kuttene som rammer de svakeste møtes med øredøvende taushet langt inn i den nordiske fagbevegelsen.

– I København går nå fire av ti akademikerbarn på private skoler. Man får et bedre tilbud kun hvis man kan betale for dette. Det skjer en todeling av samfunnet, advarer partisekretæren.

Har levert

Han mener det er en gåte at Frp og Høyre kan få så stor oppslutning rett etter en finanskrise som i stor grad skyldtes dårlig regulerte markeder.

– I Europa opplever man massive velferdskutt nå. Det sosiale nettverket i Europa vakler. Det får stor betydning også i Norge, som har vært i en Tornerosesøvn i forhold til andre, mener Johansen.

– Vi har kommet best ut av krisen med lavest ledighet. Dette skyldes blant annet det faglig-politiske samarbeidet, og at vi har holdt igjen i gode tider for å kunne bruke i dårlige tider. Dette budskapet må vi få fram, sier Johansen. (ANB)

Annonse
Annonse