Fnyser av mulig retrett
Ingen norsk partileder har lengre fartstid enn henne, men 50-årsjubilanten Kristin Halvorsen fnyser av tanken på å tre tilbake som SV-leder.
– Motivasjonen er helt på topp og jeg fortsatt «fit for fight», sier SV-lederen til NTB.
Torsdag fyller hun 50 år. Det er 13 år siden hun tok over som partileder og 25 år siden hun møtte på Stortinget for første gang som vararepresentant etter å ha vunnet nominasjonskampen mot partiveteran Finn Gustavsen.
De fleste venter at Halvorsen snart vil overlate partilederjobben til yngre krefter, og mange vender blikket mot trekløveret Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen. Selv avviser Kristin Halvorsen ethvert spørsmål om hvor lenge hun blir sittende som SV-sjef.
– 50 nye år. Det er mitt slagord.
Sutrer ikke
Med god margin er hun den av de nåværende partilederne som har sittet lengst. Ingen har vært SV-leder i flere år enn henne heller.
– Jeg har verdens mest spennende jobb, og kunne ikke tenke meg noe annet liv, sier Halvorsen
Hun vil ikke høre snakk om hvilke forsakelser et langt liv i politikken har avstedkommet.
– Du får ikke meg til å sutre ett sekund. Mitt slagord for livet er å stemple ut ikke pent brukt, men godt brukt.
Halvorsen sier lite har forandret seg i norsk politikk siden hun først tok sete på Løvebakken, men hun mistenker at det er blitt vanskeligere for velgerne å orientere seg om politikkens innhold.
– Jeg merker veldig godt at det er mye større tidspress blant journalister enn det var før. Ofte snakker jeg med journalister som ikke kjenner godt nok til saken de skriver om, og det er sjelden jeg møter en som har lest hovedtrekkene i en stortingsmelding. Det kan ha med økt produksjonspress å gjøre. Medievirkeligheten er blitt mer markedsorientert, sier hun.
Stilskifte
Om norsk politikk ikke har forandret seg mye, vil mange mene at SV har gjennomgått noe av et stilskifte etter at partiet kom i regjering.
– Vi måtte lære oss en egen kultur for å forankre og involvere mennesker i de beslutninger som skal tas. Stortingsgruppas påvirkning må skje i forkant, og ikke i etterkant. Nå har vi funnet vår form å være regjeringsparti på, sier Halvorsen.
Det vakte oppsikt da hun i vår uttalte at det rødgrønne regjeringssamarbeidet manglet sprut. Men at regjeringen er mett av dager vil hun slett ikke gå med på.
– Vi er absolutt ikke ferdige med jobben. De borgerlige partiene kan ødelegge mye av det vi har bygget opp, og det er ingen grunn til at de skal vinne valget, sier hun.
Norge ut av Irak og Operation Enduring Freedom, mer penger til bistand, full barnehagedekning og endret formuesbeskatning er blant sakene Kristin Halvorsen mener SV har fått gjennomslag for.
– Men vi har ikke lykkes med egen oppslutning. Vi må vise velgerne at de tjener på at vi har større styrke. Til det trenger vi tydelige prosjekter med et klart SV–stempel, sier hun og trekker i særdeleshet fram satsing på skole, utdanning og forskning.
Søndagsskole
Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) nylig fylte 50 ble det mye snakk om gudstro og religiøsitet. Det samme behovet for å dele sine innerste tanker har ikke Kristin Halvorsen.
– Jeg har ikke behov for å delta i den offentlige debatten om tro og tvil. Jeg er medlem av statskirken og var et trofast søndagsskolebarn som liten. Drahjelpen jeg trenger, får jeg fra oven – når jeg trenger den, smiler hun.
Mange vet at SV-lederen er gift med NRKs Charlo Halvorsen, men langt færre vet at hun er mor til to barn. Familien har hun skjermet så godt hun kan.
– Jeg har vært opptatt av at ungene skulle få være seg selv. At de ikke skulle måtte forsvare alt jeg sier og mener i alle sammenhenger, sier hun.
På spørsmål om hva hun hadde vært dersom rikspolitikken ikke hadde lagt beslag på hennes karriere, svarer hun slik:
– Jeg tror jeg hadde trivdes veldig godt som ungdomsskolelærer, men jeg drømte også om å bli arkitekt. Og gartner, men det var før jeg drepte alle potteplantene mine. (ANB–NTB)
Født 2. september 1960 i Horten. Oppvokst i Porsgrunn. Gift, to barn. Utdannet fra Universitetet i Oslo med mellomfag sosialpedagogikk og grunnfag kriminologi.
Møtte som vararepresentant til Stortinget for første gang i 1985, og ble fast representant i 1989. Hun har vært leder av Sosialistisk Ungdom, kvinnepolitisk leder i SV og partileder fra 1997.
Finansminister fra 2005 til 2009. Kunnskapsminister fra 2009.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen