JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet satser på Kinas kull og olje

I strid med egne retningslinjer og norsk og internasjonal politikk investerer Statens Pensjonsfond Utland i forurensende energiproduksjon i Kina, mener WWF.

Det framgår av en undersøkelse av investeringene som miljøorganisasjonen WWF Norge har gjort, og som offentliggjøres i forbindelse med at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mandag besøker Kina.

– Et massivt norsk virkemiddel brukes stikk i strid med norsk klimapolitikk, sier WWFs leder Rasmus Hansson til NTB.

Hele 94 prosent av investeringene som Statens Pensjonsfond Utland (SPU), eller oljefondet, gjorde i energiselskaper i Kina i 2009, gikk til investeringer i kull og olje. Knappe 6 prosent gikk til investeringer i fornybar energi.

Hovedkilden til utslipp

Energiinvesteringene i Kina bidro ikke til noe skifte vekk fra fossil energi og over til renere og fornybare energikilder, slik det internasjonale energibyrået IEA anbefaler i tråd med FNs klimamål, skriver WWF i sitt notat.

– SPU støtter aktivt og i stadig større grad en energistruktur i Kina som er hovedkilden til utslipp av klimagasser globalt, heter det i notatet.

– SPUs energiinvesteringer i Kina fortsetter å undergrave norsk og internasjonal klimapolitikk, støtter ikke FNs klimaanbefalinger og synes ikke å være i tråd med intensjonen i SPUs etiske retningslinjer, er den meget negative konklusjonen.

Kina har vokst til å bli verdens største forbruker av energi og verdens største utslippsnasjon av CO2. Kinas kullindustri omtales også ofte som verdens farligste næring, med flere tusen omkomne i arbeidsulykker årlig.

Mot retningslinjer

– Investeringspolitikken som SPU følger i Kina er selvsagt også i strid med fondets egne retningslinjer, som sier nei til investeringer i miljøødeleggende virksomhet, påpeker Hansson.

Finansdepartementets statssekretær Hilde Singsaas (Ap) påpeker at SPUs investeringer er spredd over mange land og sektorer for å sikre god avkastning.

– Dersom WWF mener at investeringene i Kina bryter med fondets etiske retningslinjer, vil jeg vise til at det er etablert et system der Etikkrådet kontinuerlig overvåker porteføljen nettopp med tanke på å identifisere mulige brudd, skriver hun i en e–post til NTB.

Viktige virkemidler

Hansson anklager både den sittende og tidligere regjeringer for ikke å ha tatt i bruk viktige virkemidler i klimapolitikken. Da sikter han til Statens Pensjonsfond Utland, i tillegg til Statoil, Statkraft og bistandsbudsjettet.

– Internasjonalt får vi ofte høre at Norge er en fillenasjon som ikke teller mye, med ett unntak: SPU. Fondet eier 1 prosent av verdens aksjer. Hvis vi hadde brukt det aktivt, ville det sendt et sterkt signal til verdens børser, sier WWF–lederen i Norge.

Han mener Norge akkurat på dette området kan lære av Kina, som investerer svært bevisst, uten dermed å følge Kina når det gjelder hva pengene investeres i.

Støres verktøykasse

Hansson regner med at miljø og klima vil stå på dagsorden under Støres Kina-besøk.

– Da er det også svært naturlig at Støre kikker i verktøykassen sin. Og da vil han se at den største skiftenøkkelen han har, heter Statens Pensjonsfond Utland, sier Hansson.

Han medgir at det kan være vanskelig for den norske utenriksministeren å oppfordre kineserne til å satse på fornybar energi i Kina når Norge selv ikke gjør det. Derfor mener han at Støre må be regjeringskollegene se på muligheten for en mer aktiv styring av SPU når han er tilbake fra Kina.

– Både som produsent og forurenser er Kina avgjørende for jordklodens framtidige klima. Norge burde gjøre alt for å satse på investeringer i fornybar energi, sier Hansson. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse