Alt vel i annerledeslandet
Norge er friskmeldt og har som første land i verden lagt finanskrisen bak seg.
Ingen står bedre rustet til å håndtere nye økonomiske jordskjelv. Norge er det økonomiske annerledeslandet i et Europa som drukner i statsgjeld og kutt.
Regjeringen mener at de økonomiske utsiktene for neste år er så gode at det nå gjelder å holde igjen. Med et vekstanslag på 3,1 prosent neste år strammer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) inn på bruken av oljepenger i sitt forslag til statsbudsjett for 2011.
Men det skjer fra et veldig høyt forbruk av oljemilliarder, et nivå som ble framtvunget av finanskrisen, og som innebar at regjeringen «spiste» av selve kapitalen i fondet, ikke bare avkastningen.
De bakenforliggende økonomiske realitetene er oppsiktsvekkende. På under ett år er det anslåtte «overforbruket» i forhold til den såkalte handlingsregelen gått ned fra 42 milliarder til 7,4 milliarder. Ingen land i verden har en slikt vekst, kombinert med null i statsgjeld og en arbeidsledighet på 3-tallet.
Visjoner
Selv om budsjettet blir mottatt med bred støtte av opposisjonen og i næringslivet, etterlyses det større ambisjoner og visjoner.
– Et typisk byråkratbudsjett, sier økonomiprofessor Ola Grytten. Frp-leder Siv Jensen mener det er forutsigbart og visjonsløst av en regjering med tidenes økonomiske handlingsrom. Noen milliarder ekstra til sykehus, samferdsel og kommuner lå i kortene, mener hun, og vitner om overforsiktig drift av A/S Norge. Høyres Erna Solberg bruker lignende formuleringer.
Opposisjonen reagerer sterkt på at store grupper pensjonister med forholdsvis moderate inntekter får skjerpet skatt. Alt over 318.000 i pensjon blir innhentet av de nye reglene, som vil ramme én av tre alderspensjonister. Samlet sett får pensjonistene 1,35 milliarder i lettelser, men Johnsen mener han omfordeler rettferdig og i ekte Ap-ånd ved å trykke litt ekstra på dem som får mest.
Ingen selvfølge
Regjeringen gjør ingen uventede krumspring eller legger penger i nye megasatsinger. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at det å holde hodet kaldt når pilene peker oppover og fristelsene er store, er selve kjennetegnet på en ansvarlig budsjettpolitikk, der «arbeid for alle» fortsatt er rettesnoren og et mål som ikke er innfridd.
Med miner og kroppsspråk viser statsministeren at han er lei klagingen over manglende visjoner. Han viser til utviklingen i Norge og verden siden katastrofehøsten 2008 og fastholder at regjeringen ga riktige doser til rett tid.
– Det var ingen selvfølge at Norge skulle komme seg gjennom krisen på denne måten, sier han.
– Rød tråd
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener budsjettforslaget er godt tilpasset den økonomiske situasjonen. Etter fire budsjetter med Kristin Halvorsen som finansminister, er det nå tid for hans første. Det er 14 år siden sist han var i samme rolle. Den gang var handlingsregelen ikke oppfunnet, det skjedde først i 2001.
– Ambisjonen for regjeringen er hele folket i arbeid. Det har gått som en rød tråd gjennom hele norsk historie. Hvis ikke det er en god nok visjon, så vet ikke jeg, sier Johnsen.
I sitt budsjettforslag vil regjeringen totalt bruke 135 milliarder oljekroner neste år. Kurven som viser «overforbruk» i forhold til handlingsregelen, toppet seg for bare 12 måneder siden, da forlaget til statsbudsjett for 2010 ble lagt fram.
Utover våren ble det klart at den økonomiske utviklingen i Norge overgikk alle dystre spådommer, og nå øyner Johnsen at allerede budsjettet i 2012 kan sammenfalle med handlingsregelen.
Kløften
Hvis ikke Hellas-syken fullstendig utmanøvrerer EU og utløser en ny finansiell tsunami, vil Norge ha kommet seg gjennom krisen uten å ha blitt mer enn litt forkjølet.
Johnsen kan da senke skuldrene når det gjelder hans yndlingstema som er generasjonskontrakten, forpliktelsen om å videreføre verdiene til neste ledd og ikke ødsle dem bort.
LOs reaksjoner er viktigere for Stoltenberg enn opposisjonens. Og han får full uttelling.
– Dette er helt klart et budsjett for arbeid og sysselsetting. Jeg er trygg på at regjeringen sikter mot å holde ledigheten nede også i 2011, men viktige risikomomenter tilsier høy beredskap for en dårligere utvikling enn det som forutsettes i budsjettet, sier LO-leder Roar Flåthen.
Det forbeholdet understreker statsministeren også. Men med 3.000 milliarder på bok står Norge bedre rustet enn alle andre land på det europeiske kontinentet. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm