Vil innskrenke statens makt
Statlige krav har blitt så omfattende at det går ut over tjenestene i kommunene, mener Senterpartilederen. Hun vil ha mindre statlig kontroll.
– En aktiv og synlig egenkontroll i kommunene bør kunne redusere behovet for statlig kontroll og styring, sier Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete.
Mens hun venter på Økokrims konklusjoner i partistøttesaken, snakker hun mer enn gjerne om politikk og spør om ikke alle statlige direktiver, rundskriv, retningslinjer, forskrifter, kartlegginger, prosess- og prosedyrekrav fører til et unødvendig byråkrati for kommunene.
– Kanskje de omfattende byråkratiske kravene tar så mye tid å følge opp at det blir for liten tid til å yte selve tjenesten, sier hun.
Selv mener Navarsete at staten de siste ti årene har strammet grepet, og at kommunene har mistet handlingsrom.
– Skal kommunene fortsatt ha en sentral rolle i utviklingen av gode velferdsløsninger, som de selvsagt bør ha, må vi sikre rom for lokal forvaltning og lokal utvikling, sier hun.
Til våren kommer Navarsete med en stortingsmelding om forholdet mellom stat og kommune.
Direktoratene
Der kommer rollen til de statlige tilsynene og direktoratene til å bli et tema. Dette er statlige fagetater som ikke er underlagt direkte politisk kontroll.
En undersøkelse som Direktoratet for forvaltning og IKT har gjort av utdannings- og helsesektorene i kommunene, viser at den statlige styringen er blitt sterkere og sterkere de siste ti årene. Det blir blant annet satt i sammenheng med at både Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet stiller tunge faglige krav.
– Jeg vil ikke si at direktoratene har fått for mye selvstendig makt, men vi må se på om sentrale strukturer er med på å lage mer byråkrati. Jeg vil heller styre pengebruken over på undervisning og sykehjem, sier Navarsete.
Tungt halvår
Hun snakker seg varm når hun får snakke om Senterpartiets politikk, men det har det ikke blitt så mye av det siste halvåret. Liv Signe Navarsete er i ferd med å legge bak seg sitt tøffeste politiske år. Samtidig er partiet fortsatt under etterforskning av Økokrim etter ulovlige pengegaver på til sammen 700.000 kroner fra to energiselskaper foran valget i 2009. Sp har siden tilbakebetalt pengene.
Men allerede i september ble Navarsete anmeldt for korrupsjon. Hun hadde mottatt et armbånd verdt over 26.000 kroner fra Røkke-eide Aker Yards etter en skipsdåp i 2006. Økokrim vurderte om statsråden hadde brutt straffelovens bestemmelser om korrupsjon, men konkluderte med at hun ikke hadde brutt med de gjeldende reglene.
I tillegg har saken om monstermaster og nedleggingstruede lokalsykehus ridd partiet som en mare. På toppen av det hele måtte partiledelsen trekke forslaget om ny partilogo, fordi planten som var avbildet ikke var en firkløver, men en gauksyre.
Gjenvalg
– Logosaken er en parentes. Smykkesaken var heller ikke av den mest alvorlige, men partistøttesaken er en alvorlig sak som har plaget oss gjennom hele høsten, sier Navarsete.
Hun innrømmer at det til tider har vært tøft å være partileder.
– Det har vært viktig å fokusere på de politiske sakene, samtidig som jeg har reist hjem til familien hver helg. Man må huske på at folk lever sine daglige liv langt unna medievirkeligheten, og det gir meg både motivasjon og energi til å jobbe politisk, sier hun.
Derfor konkluderte hun like før jul, etter at Økokrims etterforskning var kjent, at hun stiller til gjenvalg som partileder på Senterpartiets landsmøte til våren. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes