Vil ikke forhandle med Solheim
Frp ønsker ikke å forhandle om ulv med miljøvernministeren. De vil heller endre rovdyrpolitkken med Sp og Høyre.
- Vi konkurrerer med Senterpartiet om å stå nærmest rovdyrmotstanderne, men Høyre har vært på glid siden sist og argumenterer annerledes nå enn da det forrige rovdyrforliket ble inngått i 2004, sier Frps miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.
Han håper de tre partiene vil finne sammen om regler for en mer effektiv lokal forvaltning, som innebærer at det skal mindre til å skyte nærgående og aggressive rovdyr. Men uansett vil de tre partiene ikke ha flertall til å definere rovdyrpolitikken alene i denne stortingsperioden.
- Bildet hadde vært annerledes hvis Ap hadde stilt sine representanter fritt, men det skjer jo ikke, sier Solvik-Olsen.
- Sølekrig
Frp-politikeren understreker at han uansett ikke akter å forhandle med miljøvernminister Erik Solheim (SV) om et nytt rovdyrforlik, selv om han gjerne dukker opp på møtet statsråden har invitert til 31. januar.
- Jeg skal lytte til hva Solheim har å si, men å forhandle direkte med ham er uaktuelt. Enten får regjeringen komme til Stortinget med en sak eller så må stortingsgruppene forhandle uten statsrådens innblanding. Jeg vil nødig dras med i regjeringens interne sølekrig, sier Solvik-Olsen og sikter til at SV og Sp ikke klarer å bli enige om hvor mange ulv og bjørn det skal være i Norge.
Forhandlingene om et nytt rovdyrforlik skal blant annet stadfeste nye bestandsmål for ulv og bjørn, basert på årlige helnorske ynglinger. Dette er noe Frp vil bort fra.
- Det totale antallet rovdyr som skal oppholde seg i Norge er et langt mer interessant mål enn antallet ynglinger. Uansett er det mindre viktig hvor mange ulver det er i norsk fauna så lenge de ikke oppleves som et problem, sier Solvik-Olsen.
Høyres rovdyrpolitiske talsmann Bjørn Lødemel er enig med Frp i at uttaket av skadedyr må bli mer effektivt, men understreker at partiet ennå ikke har fastsatt konkrete mål for rovdyrforhandlingene.
- Men hensikten med det forrige rovdyrforliket - å skape ro - er ikke oppnådd. Målsettingen om å ha beitedyr og rovdyr i samme områder skaper store konflikter, sier han til NTB.
Spenninger
Lødemels partifelle Gunnar Gundersen mener regjeringens rovdyrpolitikk har spilt fallitt.
- Med SV i førersetet har det nærmest vært fritt fram for en rovdyrpolitikk som ikke tar hensyn til de menneskene og de rettighetene som berøres, skrev Gundersen i et avisinnlegg i Aftenposten i romjula.
Regjeringen lovet i Soria Moria II å invitere Stortinget til et bredt rovdyrforlik innen utgangen av 2010, men det kom aldri noen sak før nyttår. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har i stedet invitert Stortingets energi- og miljøkomité samt Venstre til samtaler om bestandsmålene for ulv og bjørn.
Årsaken til at målsettingen ikke ble nådd, er først og fremst uenigheten mellom regjeringspartnerne SV og Sp.
- Det er ingen tvil om at vi har ulike utgangspunkt i rovdyrpolitikken, erkjente Senterpartiets miljøpolitiske talsmann Erling Sande overfor NTB tidligere i uka.
Hannbjørner
Sande erklærte samtidig at hannbjørnene i norsk fauna lever farlig om Sp får viljen sin. Av 59 ulike bjørner i Sør-Norge ble kun fire slått fast å være binner i en kartlegging som ble utført for Direktoratet for naturforvaltning i 2006 og 2007.
- De bitre og hissige hannbjørnene er store skadedyr, sa Sande til NTB. Han la til at Senterpartiet i rovdyrforhandlingene vil insistere på at bestandsmålene for ulv og bjørn må ned. Dagens bestandsmål er tre årlige ynglinger for ulv og 15 for bjørn.
- Vi ønsker å ta med grenseulvene i det norske bestandsmålet. Det oppholder seg mye ulv i Norge, selv om de ikke alle sammen har det norske flagget på brystet, sa Sande.
Ifølge Miljøverndepartementet ble det sannsynligvis født seks bjørnekull i Norge i 2009. Bestandsmålet for ulv ble aldri nådd mellom 2004 og 2009, men målet om tre helnorske ynglinger kan se ut til å bli nådd i år. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen