Høyre kan bli valgvinner
Valgekspert Hanne Marthe Narud tror at Høyre vil gjøre et godt lokalvalg, dersom de høye målingene på riksplan holder seg utover året.
Det er et kjent fenomen at et parti som opplever sterk medvind i rikspolitikken, får en positiv effekt i lokalvalg, selv om sakene ofte er helt forskjellige fra dem som dominerer på nasjonalt nivå.
Narud sier det er noe nytt i norsk politikk at de to høyrepartiene vokser seg sterke samtidig og ikke på bekostning av hverandre. Det er riktignok en del velgervandring mellom H og Frp, men de får også mange nye velgere fra andre partier. Dette gjelder særlig Høyre.
– De to vokser på litt ulike premisser. Frp holder seg egentlig stabilt, og det i seg selv er ingen liten bragd. Partiet noterte sitt beste valgresultatet noensinne i valget sist høst. For Høyre skyldes framgangen andre forhold, sier Narud til NTB.
Slitasje
Hun peker på at regjeringsslitasje for de rødgrønne utvilsomt spiller en stor rolle, samtidig som sentrumspartiene ligger kollektivt nede.
– Høyre vil jo gjerne framstille det som om framgangen hovedsakelig skyldes økt oppslutning om egne politiske saker, men det er så langt ikke belegg for å hevde noe slikt. Det er heller ikke data som bekrefter fortolkningen om at velgerne ønsker en ideologisk kursendring, sier Narud.
At Frp holder seg stabilt høyt på meningsmålingene tilskriver hun at stridsspørsmål knyttet til integrering og islam holder seg konstant langt framme i nyhetsbildet.
Så lenge Høyres framgang i så stor grad skyldes andres elendighet, mener Narud at partiet ikke kan hvile på laurbærene. Men samtidig utelukker hun ikke at Høyre kan bryte 30-prosentgrensen.
– De har jo gjort det før, så det er ikke umulig. Men det kommer litt an på utviklingen for Frp. Det er vanskelig å se for seg at begge skal vokse ytterligere uten å spise mer av hverandres velgere, sier Narud.
Sykehus
Arbeiderpartiet tror valgforskeren vil slite med sykehus- og helserelaterte spørsmål helt fram til valget.
– Kanskje er sykehussakens mobiliseringskraft litt undervurdert. Mange føler at styringen er overlatt fagmiljøer og usynlig byråkrater. Her har regjeringen et stort pedagogisk problem. Helse kommer nesten alltid øverst på velgernes prioriteringsliste, og det blir lett en konflikt mellom sentrum og periferi. Helse er et vepsebol, sier Narud.
Men ellers er hun tilbøyelig til å være enig med statsminister Jens Stoltenberg når han sier at den politiske våren ikke ser spesielt tung ut.
– Uansett partifarge har alle regjeringer til enhver tid mange store saker å bale med. Det i seg selv er ikke uvanlig. Noen ligger i regjeringen, andre er sendt Stortinget. Hvor vanskelige de blir, er litt avhengig av hvordan mediene håndterer dem, sier Narud.
Den såkalte mastesaken, kraftutbyggingen i Hardanger, er en slik sak. Den kalde vinteren forsterker behovet for mer strøm og kan dempe motstanden mot mastene. Narud sier det blir spennende å se reaksjonene på ekspertutvalgene om en måneds tid.
Medfølelse
Senterpartiet er på grunnfjellet, men gjør det ifølge Narud alltid bedre i lokalvalg enn riksvalg.
– Det skal mye til at ikke det skjer også i år. Dessuten tror jeg det begynner å vokse fram en følelse blant folk flest om at nå har Liv Signe Navarsete blitt utsatt for nok. Mange synes nesten litt synd på henne. Hun har tatt hele belastningen for noe som var et organisasjonsanliggende, sier valgeksperten.
KrF er øyensynlig det eneste partiet som skifter leder i 2011. Knut Arild Hareide tar over et parti som er i utakt med de store velgerstrømningene. Narud tror han står overfor en bratt jobb.
– Både KrF og Sp er partier i forvitring, partier som ikke klarer å utvide sine velgergrunnlag. Begge blir assosiert med det som har vært, ikke det som ligger i framtiden. De har begge en enorm utfordring, sier valgforskeren. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie