Høyre kan bli valgvinner
Valgekspert Hanne Marthe Narud tror at Høyre vil gjøre et godt lokalvalg, dersom de høye målingene på riksplan holder seg utover året.
Det er et kjent fenomen at et parti som opplever sterk medvind i rikspolitikken, får en positiv effekt i lokalvalg, selv om sakene ofte er helt forskjellige fra dem som dominerer på nasjonalt nivå.
Narud sier det er noe nytt i norsk politikk at de to høyrepartiene vokser seg sterke samtidig og ikke på bekostning av hverandre. Det er riktignok en del velgervandring mellom H og Frp, men de får også mange nye velgere fra andre partier. Dette gjelder særlig Høyre.
– De to vokser på litt ulike premisser. Frp holder seg egentlig stabilt, og det i seg selv er ingen liten bragd. Partiet noterte sitt beste valgresultatet noensinne i valget sist høst. For Høyre skyldes framgangen andre forhold, sier Narud til NTB.
Slitasje
Hun peker på at regjeringsslitasje for de rødgrønne utvilsomt spiller en stor rolle, samtidig som sentrumspartiene ligger kollektivt nede.
– Høyre vil jo gjerne framstille det som om framgangen hovedsakelig skyldes økt oppslutning om egne politiske saker, men det er så langt ikke belegg for å hevde noe slikt. Det er heller ikke data som bekrefter fortolkningen om at velgerne ønsker en ideologisk kursendring, sier Narud.
At Frp holder seg stabilt høyt på meningsmålingene tilskriver hun at stridsspørsmål knyttet til integrering og islam holder seg konstant langt framme i nyhetsbildet.
Så lenge Høyres framgang i så stor grad skyldes andres elendighet, mener Narud at partiet ikke kan hvile på laurbærene. Men samtidig utelukker hun ikke at Høyre kan bryte 30-prosentgrensen.
– De har jo gjort det før, så det er ikke umulig. Men det kommer litt an på utviklingen for Frp. Det er vanskelig å se for seg at begge skal vokse ytterligere uten å spise mer av hverandres velgere, sier Narud.
Sykehus
Arbeiderpartiet tror valgforskeren vil slite med sykehus- og helserelaterte spørsmål helt fram til valget.
– Kanskje er sykehussakens mobiliseringskraft litt undervurdert. Mange føler at styringen er overlatt fagmiljøer og usynlig byråkrater. Her har regjeringen et stort pedagogisk problem. Helse kommer nesten alltid øverst på velgernes prioriteringsliste, og det blir lett en konflikt mellom sentrum og periferi. Helse er et vepsebol, sier Narud.
Men ellers er hun tilbøyelig til å være enig med statsminister Jens Stoltenberg når han sier at den politiske våren ikke ser spesielt tung ut.
– Uansett partifarge har alle regjeringer til enhver tid mange store saker å bale med. Det i seg selv er ikke uvanlig. Noen ligger i regjeringen, andre er sendt Stortinget. Hvor vanskelige de blir, er litt avhengig av hvordan mediene håndterer dem, sier Narud.
Den såkalte mastesaken, kraftutbyggingen i Hardanger, er en slik sak. Den kalde vinteren forsterker behovet for mer strøm og kan dempe motstanden mot mastene. Narud sier det blir spennende å se reaksjonene på ekspertutvalgene om en måneds tid.
Medfølelse
Senterpartiet er på grunnfjellet, men gjør det ifølge Narud alltid bedre i lokalvalg enn riksvalg.
– Det skal mye til at ikke det skjer også i år. Dessuten tror jeg det begynner å vokse fram en følelse blant folk flest om at nå har Liv Signe Navarsete blitt utsatt for nok. Mange synes nesten litt synd på henne. Hun har tatt hele belastningen for noe som var et organisasjonsanliggende, sier valgeksperten.
KrF er øyensynlig det eneste partiet som skifter leder i 2011. Knut Arild Hareide tar over et parti som er i utakt med de store velgerstrømningene. Narud tror han står overfor en bratt jobb.
– Både KrF og Sp er partier i forvitring, partier som ikke klarer å utvide sine velgergrunnlag. Begge blir assosiert med det som har vært, ikke det som ligger i framtiden. De har begge en enorm utfordring, sier valgforskeren. (ANB-NTB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm