– Norsk lov gjelder
Utenriksdepartementet innskjerper overfor utenlandske ambassader at eventuelle sikkerhetstiltak de føler behov for å sette i verk, må være i overensstemmelse med norsk lov.
Dette opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) under høringen i justiskomiteen onsdag. Grunnlaget for utspørringen av politikere og topper i politiet var den redegjørelsen justisminister Knut Storberget (Ap) holdt 17. november i fjor om overvåkingsvirksomheten ved den amerikanske ambassaden.
Høringen var til dels svært detaljert om hendelser og tidspunkter, men den brakte ingen nye momenter inn i sakskomplekset. Mye tid ble brukt på å definere hva som menes med «ambassadens umiddelbare nærhet», uten at begrepet ble noe klarere.
PST-sjef Janne Kristiansen sa at ingen nye sider av saken er avdekket siden redegjørelsen i november og at PST fortsatt ikke har grunnlag for å si at det har foregått ulovlig overvåkingsvirksomhet ved den amerikanske ambassaden.
Komitéleder Per Sandberg (Frp) bemerket at vesentlige sider av virksomheten til overvåkingsgruppen SDU fortsatt er uklare siden gruppen er under politietterforskning ved Østfold politikammer.
I stampe
De siste meldinger går ut på at etterforskningen blir hemmet av at amerikanske myndigheter enn å ikke har opphevet taushetsplikten som de norske ansatte ved ambassaden er underlagt. Politiet i Østfold skal først og fremst finne ut om overvåkingen og registreringen av nordmenn brøt med norske lover.
Verken Storberget, Støre, tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) eller politidirektør Ingelin Killengreen kjente ifølge egne utsagn til eksistensen av den spesielle overvåkingsgruppen som ambassaden opprettet i 2000, og som ble mer aktiv etter terroranslagene i USA i september 2001.
I et rundskriv til utenlandske ambassader i Oslo skriver UD at utøvelse av enhver form for myndighet av en utenlandsk makt på norsk jord er forbudt, dersom det ikke er gitt tillatelse av norske myndigheter.
– Noten er en tydeliggjøring av spillereglene i Norge. Vi forventer at ambassadenes virksomhet er i overensstemmelse med norsk lov, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Taushetsplikt
Polititjenestemenns taushetsplikt og karantenebestemmelser ved jobbskifte blir vurdert spesielt etter avsløringene om overvåkingen rettet mot norske borgere fra den amerikanske ambassaden.
Storberget opplyste at departementet vurderer taushetsplikten fordi det har kommet fram opplysninger om at den kan ha vært brutt under de nære bånd som på tidligere 2000-tall var mellom pensjonerte og sittende mellomledere i politiet.
Karantenebestemmelsene for ansatte i politiet er den andre problemstillingen som vurderes spesielt. Tidligere norske polititjenestemenn var aktive i ambassadens overvåking.
I sin redegjørelse for Stortinget 17. november i fjor listet justisministeren opp flere punkter det skulle arbeides med. Tirsdag trakk han fram taushetsplikt og karantene som prioriterte områder.
Hovedansvar
I noten fra norsk UD heter det at mange etater samarbeider om sikkerheten for ambassadene, men at Oslo politidistrikt har hovedansvaret og er kontaktpunkt for dag-til-dag-spørsmål av sikkerhetsmessig art.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er ansvarlig for å avverge terrorhandlinger eller politisk motivert vold i Norge. Ambassadenes sikkerhetssituasjon er gjenstand for regelmessig vurdering av Oslo politidistrikt og PST.
– Hvis det blir bestemt at spesielle sikkerhetstiltak må iverksettes for en ambassade, en ambassadør eller annet personell, vil det bli gjort av Oslo politidistrikt, heter det i noten.
UD viser til justisminister Knut Storbergets redegjørelse om overvåkingsvirksomheten knyttet til den amerikanske ambassaden og den retten ambassadene har til å iverksette egne sikkerhetstiltak for ambassadens og residensens område.
– Men i henhold til Wien-konvensjonen fra 1961om diplomatiske forhold, samt internasjonal sedvane, er det en plikt for dem som nyter godt av privilegier og immunitet, å respektere lover og regler i vertslandet, heter det i skrivet. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie