Håper på svar fra helseministeren
Kan Helse Midt-Norge ta opp mer i lån for å starte byggingen av nye Molde sykehus?
Det er blant spørsmålene helseministeren forventes å besvare tirsdag. Da møtes statsråden og ledelsen i Helse Midt-Norge til et årlig foretaksmøte. Sykehusstriden i Møre og Romsdal forventes å dominere årets møte totalt.
På bordet ligger en rekke delikate spørsmål som helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) må besvare.
– Det kan komme politisk signaler som forteller om regjeringen ønsker ett eller to sykehus i Møre og Romsdal. Helseministeren har også bedt oss vurdere en sammenslåing av Helse Sunnmøre og Helse Nordmøre og Romsdal. Det vil vi kanskje også få høre mer om, sier administrerende direktør Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge til NTB.
Rentefritt lån
Ulike finansieringsmodeller for et nytt sykehus i Molde forventes også å komme opp på foretaksmøtet. En mulighet er at Helse Midt-Norge selv finner penger gjennom å endre langtidsbudsjettet, en annen mulighet er å si ja til tilbudet fra investoren Bjørn Rune Gjelsten eller tilbudet fra det interkommunale næringspolitiske samarbeidsorganet GassRor.
– Tilbudet fra Molde og de andre kommunene innebærer i realiteten et rentefritt lån og løfter om kjøp av gamle Molde sjukehus' tomt og bygninger. For å kunne ta imot tilbudet må regjeringen endre regelverket som vi styrer etter. Dessuten er det et spørsmål for politikerne å avgjøre om helseforetaket kan ta opp mer lån enn vi allerede har, sier Bovim.
– På den ene siden er det vanskelig å se for seg at vi kan forsvare å ta opp mer i lån de nærmeste årene. Samtidig er det et betydelig gaveelement i tilbudet fra kommunene, sier han.
Dersom regjeringen sier nei til GassRor-tilbudet på totalt 500 millioner, betyr det trolig at de rødgrønne holder fast ved at helseforetaket ikke har penger nok til å starte bygging av nye Molde sykehus før tidligst i 2018 - seks år etter planen.
Sa nei
Tilbudet fra Bjørn Rune Gjelsten ble raskt skutt ned av de rødgrønne i romjula. Han tilbød seg å planlegge, bygge og finansiere et nytt sykehus i Molde, for så å leie det ut til Helse Midt-Norge.
– Ut fra den informasjonen vi har, blir dette bare en annen måte å låne penger på. Helse Midt-Norge har allerede 5,7 milliarder kroner i gjeld og må få økonomien i orden før de kan låne mer, sa statssekretær Robin Kåss i Helsedepartementet.
Avgangen til styreleder Helge Aarseth i Helse Nordmøre og Romsdal har satt sitt preg på sykehusdebatten i fylket den siste tiden. Aarseth gikk av i protest etter først å ha offentliggjort et internt notat som antyder at Helsedepartementet allerede i fjor hadde gått bort fra planene om et nytt sykehus i Molde.
Notatet var ført i pennen av styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge, som reagerte kraftig på at det hadde tilflytt offentligheten. Nå er arbeidet med å finne en ny styreleder i full gang.
– Vi trenger en erfaren styreleder som både forstår seg på helse og politikk. Det har blåst kraftig der i det siste, så vi trenger noen som kan stå oppreist i blåsten og samtidig bidra til å skape ro, sa Almlid til NTB etter et styremøte i Helse Midt-Norge tidligere denne måneden. (ANB-NTB)
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox