Verdens mektigste samles
Det er tid for «Sirkus Davos» igjen. 2.500 næringslivstopper og politiske ledere skal resten av uken diskutere den skjøre verdensøkonomien.
Og ikke minst pleie kontakter.
Mange av Davos’ rundt 11.000 innbyggere holder en lav profil når verdens økonomiske og politiske elite inntar det eksklusive skistedet inneklemt mellom de sveitsiske alpene onsdag.
Møtet blir regnet for å være den kanskje viktigste arenaen for nettverksbygging, med unike muligheter for uformelle samtaler på sidelinjen av de nesten 250 punktene på programmet.
Derfor er også Norges fremste næringslivsledere gjengangere på de eksklusive møtene.
Matvarepriser
Som vanlig skal et bredt spekter av temaer diskuteres på det berømte Davos-møtet, i regi av World Economic Forum (WEF). Blant de viktigste i år vil være EUs fremtid, spenningen mellom USA og Kina, trusselen fra høye matvarepriser, FN og G20s rolle, samt regionale kriser som Nord-Korea og Midtøsten, ifølge Financial Times.
Flere av temaene har vært på dagsordenen i årevis, mens gjeldskrisen i eurosonen og de høye matvareprisene er av nyere dato.
Eurokrise
2011 kan bli et avgjørende år for euroen. De store spørsmålene blir om Spania må be om lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), og om et eller flere land misligholder gjelden sin. Dette blir garantert tema når EU-tungvekterne Angela Merkel og Nicolas Sarkozy møter Spanias finansminister Elena Salgado i Davos.
Samtidig ønsker trolig mange av deltakerne å vite om urolighetene i Tunisia de siste ukene kommer til å spre seg til andre land.
Dystert bilde
Og etter selvmordsangrepet i Moskva denne uken, vil terrorisme sikkert komme høyere på agendaen.
I sin årlige risikorapport lansert foran møtet tegner World Economic Forum et dystert bilde av verdensøkonomien. Og mye av årets møte vil handle om behovet for global vekst. WEF peker på manglende vekst som den en av de største risikoene fremover.
Forumet lanserer onsdag et nytt globalt sikkerhetsnettverk for å hjelpe politikere og næringslivsledere til å dele informasjon om potensielle nye kriser.
Norsk lunsj
Lørdag spanderer Norge lunsj på de 2.500 deltakerne på Davos-møtet.
– En bra måte å få profilert Norge på. Og en ganske sjelden og fin anledning, for i år er den nordiske velferdsmodellen et av temaene på World Economic Forums årsmøte i Davos, sier Orklas styreleder og største eier, Stein Erik Hagen, til Aftenposten.
Hagen betaler for lunsjen sammen med norske bedrifter som er på plass i Davos: DnB NOR, Statoil, Telenor, Norsk Hydro, Yara og Statkraft, i tillegg til Orkla og Hagens eget familieselskap Canica.
– Anerkjennelse
Blant de over 30 stats- og regjeringssjefene som kommer til alpemøtet i år, er Jens Stoltenberg. Statsministeren deltar fredag på paneldebatten om den nordiske modellen.
– Det er en anerkjennelse av samfunnsmodellen vi har valgt. Norden har klart bedre enn mange andre land å kombinere rettferdig fordeling med effektiv økonomi, sier Stoltenberg til NTB.
Statsministeren skal i tillegg ha klimamøter med blant andre Mexicos president, og vaksinesamtaler med Bill Gates. (ANB-NTB)
<hr width="80%"/> <p/> <font size="1"> <i>Bildet til denne saken er publisert under følgende lisens(er): <a href="http://www.siste.no/notiser/article3191240.ece" target="_blank">DE AKTUELLE LISENSENE</a>. </i> </font>
Etablert i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet. Stiftelsens virksomhet finansieres av en medlemsavgift fra rundt 1.000 av verdens største selskaper
Forumet samler verdens rike og mektige til diskusjon om fattigdom, krig, klimaendinger og økonomisk utvikling. Høydepunktet er det årlige møtet i alpebyen Davos, som i år finner sted fra 26. til 30. januar
Rundt 2.500 toppaktører fra politikk- og samfunnsliv, næringsliv og akademia har meldt sin ankomst i år. Til sammen vil over 100 land være representert. Fra Norge kommer blant andre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringslivslederne Stein Erik Hagen, Jon Fredrik Baksaas, Helge Lund og Rune Bjerke (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie