Fagbevegelsens Dovre
sym@lomedia.no
Det er ute på arbeidsplassene de viktige slagene for fagbevegelsen utkjempes. Det er her mennesker føler på kroppen hva det innebærer å ta i bruk streikevåpenet. Hva det innebærer av vondt blod mellom arbeidskolleger, hva det betyr for privatøkonomien, bedriftens framtid og hvilke belastninger det kan påføre familie og nærmiljø. Uten engasjerte medlemmer og tillitsvalgte som våger lokalt vil LO og forbundene framstå som tomme tønner sentralt. Det bråker, men innholdet er fraværende.
De 18 fagorganiserte ved Gjøvik-bedriften Bekken & Strøm begynte 26. november en streik for tariffavtale som skulle komme til å vare i to lange vintermåneder. Først etter at Oslo Tingrett 26. januar slo fast at sympatiaksjonene som Handel og Kontor og Transportarbeiderforbundet hadde varslet var lovlige, innså bedriftseieren at slaget var tapt. Dommen bidro ikke bare til en viktig streikeseier for fagbevegelsen. Den bekreftet også at sympatiaksjoner og arbeidskamp er legale våpen for å oppnå tariffavtaler. Og dommen avviser at representativitet har betydning for vurdering etter boikottloven. Bare 27 prosent av de ansatte ved Bekken & Strøm var organisert.
Konflikten og dommen viser også hvor viktig fellesskapet i LO er. Selv om det var medlemmer i Fellesforbundet og Handel og Kontor som streiket var Transportarbeiderforbundets medlemmer klare til å gjennomføre sympatiaksjoner. HK-leder Sture Arntzen brukte også forbundets tiårige samarbeid med kinesisk fagbevegelse for om nødvendig å få stoppet leveranser fra Kina til bedriften.
Fellesforbundets leder Arve Bakke mener at denne streiken gir grunn til ettertanke. Han påpeker at hovedårsaken til at norsk arbeidsliv fungerer så bra, er et grunnleggende godt samarbeid mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter. «Vi som fagorganiserte er selvsagt like interessert i at en bedrift går godt som eierne er,» skriver Bakke i en kommentar. Forhåpentligvis kommer også daglig leder og medeier av bedriften, Svein Strøm, til den samme erkjennelsen. Han har i hvert fall valgt å melde bedriften inn i NHO etter at tariffavtalene nå er underskrevet av partene. Har NHO vervepremie vet de hvor den bør sendes.
En gang i blant hadde det vært fint å oppleve at også NHO gikk sterkere på barrikadene for det organiserte arbeidslivet. For også NHO høster solide gevinster av de konfliktene LO-forbundene tar med uorganiserte bedrifter. Og ingen må være i tvil om at norsk næringsliv vil framstå som en av de største taperne hvis bedriftsledere som Svein Strøm vinner fram. «For meg er dette en prinsippsak», sa han under konflikten og varslet at «dette kan vare til Dovre faller».
Prinsippene falt. Og Dovre står fremdeles; det gjør også fagbevegelsen og den norske arbeidslivsmodellen.
(Lederartikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 3/2011)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus