Avviser olje i nord
Fiskeri- og reiselivsnæringene i Lofoten avviser at de kan leve side om side med oljevirksomhet i området.
En måned etter at 16 ordførere fra Nordland og Troms kom til Oslo og framsatte krav om en konsekvensutredning av oljevirksomhet i området, dro sju representanter fra Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja onsdag samme vei - med det motsatte budskapet.
– Vi ønsker å rette opp det bildet nordnorske ordførere skapte under sitt besøk. Vi mener de ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til de viktige næringene som er i områdene allerede, sier leder for aksjonen, Gaute Wahl til NTB.
Han peker på at en samlet fiskerinæring, samt det store flertallet av turistnæringen i området, ikke ønsker en konsekvensutredning.
De sju representantene fra Folkeaksjonen fikk møte statsminister Jens Stoltenberg (Ap), SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete under møtet.
– Lammer fisket
Paul Jensen, styreleder i Norges Kystfiskarlag, deltok under møtet. Han mener konfliktpotensialet mellom oljeindustrien og fiskerne er så stort at en sameksistens ikke er mulig.
– Kontinentalsokkelen er så smal i dette område at det er umulig å drive begge deler samtidig. Det er så stor skremmeeffekt av de seismiske undersøkelsene at de vil lamme fiskeriene helt. Selv boreovervåkingen av brønnene vil føre til at store områder vil bli umulig å drive fiske på. Dette er noe vi har erfart i Nordsjøen. Vi har samlet erfaring på dette i førti år, sier Jensen.
Daglig leder av Destination Lofoten, Jan Rune Yanni Vikan, forteller at reiselivsnæringen frykter oljevirksomhet av to grunner.
– For det første frykter vi konsekvensen av et uhell og utslipp. For det andre frykter vi at bygging av store oljeinstallasjoner vil forringe den visuelle opplevelsen av Lofoten. Ren og uberørt natur er jo selve merkevaren for Lofoten som turistdestinasjon, påpeker han.
Forvaltningsplan
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttalte etter møtet at regjeringen nå har startet arbeidet med å sluttføre forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet, og at møtet med Folkeaksjonens representanter hadde vært et nyttig innspill i arbeidet.
Teknisk Ukeblad skriver onsdag at det skal gå mot et mulig kompromiss i regjeringen der man åpner for å konsekvensutrede deler av området, henholdsvis Nordland VI og Troms II, mens man utsetter oljeletingen i Nordland VI.
De tre partilederne nektet å kommentere spekulasjonene, og var klare på at de ikke vil kommentere noe i saken før forvaltningsplanen legges fram for Stortinget. Dette skal etter planen skje før påske. (ANB-NTB)
*Den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet - Lofoten fra 2006 skulle ha blitt oppdatert i 2010, men arbeidet ble utsatt til påske 2011. Regjeringen har imidlertid alt sagt at det ikke blir åpnet for oljevirksomhet i de aktuelle blokkene Nordland VI og VII samt Troms II i inneværende stortingsperiode.
* SV og Senterpartiet er helt imot både full og delvis åpning. Arbeiderpartiet har formelt ikke bestemt seg ennå. Det er også motstand mot en konsekvensutredning, som er juridisk nødvendig for å innlede oljevirksomhet. Innen påske skal regjeringen etter planen legge fram en stortingsmelding om saken, der spørsmålet om konsekvensutredning vil bli tatt stilling til.
* Oljedirektoratet anslår at det totalt finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Forekomstene antas å ha en nettoverdi på minst 500 milliarder kroner, men verdipotensialet kan være rundt tre ganger så høyt. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.
* Spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen er omstridt fordi kritikerne mener slik virksomhet vil innvirke negativt på miljø, fiskeriressurser og reiseliv.
* 16 ordførere fra Nordland og Troms krevde under et møte med de tre partilederne i regjeringen i slutten av januar en konsekvensutredning. Onsdag fikk Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja møte partilederne med krav om å ikke foreta en slik konsekvensutredning. (ANB-NTB)
Mest lest
De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.
Emmie Olivia Kristiansen
Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Martin Guttormsen Slørdal
Her er teksten Hans-Christian Gabrielsen skrev to dager før han døde
Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.
Ole Palmstrøm og Colourbox
Hege hadde ikke råd til å være innlagt da Nav trakk uføretrygden
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.
Trond Teigen
Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
Vanja måtte velge mellom å kjøpe mat til familien og betale regninger. Så ble strømmen kuttet
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.
Ole Palmstrøm
Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt
Geir Lippestad
Jan-Erik Østlie
Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati
EKSPORTERES: I fjor ble det hogd rundt 10 millioner kubikkmeter med industrivirke for salg. Av dette ble over 34 prosent av tømmeret eksportert ut av Norge, mye til Sverige, Belgia og Tyskland.
Martin Guttormsen Slørdal
En tredel av tømmeret eksporteres ut av landet: – Et paradoks at Norge går glipp av så mange arbeidsplasser
«Ane» varslet om at de var for få på jobb, opp mot beboergruppen de hadde boende. Illustrasjonsfoto.
Colourbox
Miljøterapeut «Ane» varslet om at de var for få på jobb. Selv fikk hun psykiske helseplager
I studio snakker Peggy Hessen Følsvik om sin nye rolle som LO-leder.
Jan-Erik Østlie
Hør LO-lederen snakke ut om tida etter sjokket: – Jeg tvilte aldri på å ta over
Kommentar
Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave, skriver Jo Moen Bredeveien.
Even Kleppa / Øyvind Gravås, Woldcam AS/ Equinor
«Vi gjorde alt riktig da vi fant oljen. Nå gjør vi alt galt», skriver Jo Moen Bredeveien
Sylvi Listhaug
Leif Martin Kirknes
Frp-innstilling til sentralstyre vekker reaksjoner
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper
BLÅGRØNT: – Norge er en veldig maritim nasjon, sier Une Bastholm. Derfor tror hun mye av næringslivet vil være vendt mot havet også etter oljealderen.
Anita Arntzen
MDG-leder Une Bastholm: – Jeg føler vi overtar der arbeiderbevegelsen slapp
LO-leder Peggy Hessen Følsvik støtter opp om Jonas Gahr Støre som statsminister.
Leif Martin Kirknes
LO-lederen utelukker Vedum som statsminister
Under Erna Solberg har antallet unger som vokser opp i fattige familier, økt fra 83.400 til 115.000 barn, sier SV.
colourbox
Høyre vil motvirke fattigdom i innvandrerfamilier. SV mener vi ser en fattigdomskrise
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
Under pandemien har den fremre inngangen på busser vært stengt. Hvis sjåføren klarer å ha to meters avstand til andre, slipper han eller hun å bruke munnbind, slår Helsedirektoratet fast. Illustrasjonsfoto
Tormod Ytrehus