Ler av lønnstilbud på 50 øre
Det brøt ut fnising langs benkeradene da LO-leder Roar Flåthen onsdag ironiserte over lønnstilbudet fra Norsk Industri på 50 øre timen.
Delegatene på konferansen til LO Finans, og ikke minst LO-lederen selv, vet at det ikke er administrerende direktør Stein Lier-Hansen som alene bestemmer utfallet av lønnsoppgjøret til våren. Det vil være klart først etter normalt lange og vanskelige forhandlinger mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne.
– Men vi er jo glade for at arbeidsgiverne kommer med lønnstilbud allerede nå. Normalt ville vi måtte gå flere runder rundt forhandlingsbordet før vi kommer dit, sa han Roar Flåthen.
Industriarbeiderne starter frontfagsforhandlingene med arbeidsgiverne 1. april. Lier-Hansen er bekymret for den konkurranseutsatte industrien og mener det ikke er rom for mer enn 50 øre timen i lønnstillegg i mellomoppgjøret. Helst vil han ha nulloppgjør, slik også NHO-leder John G. Bernander har tatt til orde for.
Tusenlapp i året
– Det skulle bli omtrent en tusenlapp ekstra i året. Så kan dere jo selv regne ut hvor mange femtiøringer dere sitter igjen med etter at skatten er trukket fra, fleipet Flåthen.
Ifølge Lier-Hansen viser beregningene av årets overheng, det vil si effekten i 2011 av fjorårets lønnsoppgjør, alene vil sikre en lønnsvekst i år på mellom 1 og 1,5 prosent. Altså omtrent på nivå med forventet prisvekst.
– Vi mener det riktige for vår konkurranseutsatte industri vil være et nulloppgjør. Men om noe skal gis, vil det være mer enn nok for å sikre kjøpekraften at det gis 50 øre i timen til dem som ikke har lokale forhandlinger. De som har lokale forhandlinger, trenger ikke noe generelt tillegg, sier han til VG.
LO er klar på at nulloppgjør ikke er aktuelt. Flåthen og Fellesforbundets leder Arve Bakke vil ifølge VG neppe nøye seg med noe mindre enn 1 krone i timen.
Industrien under press
– Jeg vil ikke være den som driver opp forventningene til årets mellomoppgjør. Det er utrolig viktig å ha hensynet til den konkurranseutsatte industrien som utgangspunkt og hva den norske økonomien tåler, sa Flåthen.
Så langt har norsk eksportrettet industri klart seg greit gjennom den økonomiske krisen, til tross for at norske arbeidere fikk økt kjøpekraft i kriseårene. Det skyldes at produktiviteten har økt like mye. Den utviklingen må fortsette for at LO skal kunne forsvare reallønnsøkning i en situasjon der konkurrerende arbeidere i europeiske land har måttet tåle stillstand og kutt i sin kjøpekraft, poengterte Flåthen.
Også den høye kronekursen, som er blitt drevet i været av stigende oljepriser, og forventninger om at renta skal begynne klatringen tilbake til normalnivået igjen i år, er med på å legge ytterligere press på industrien. (ANB-NTB)
Mest lest
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Elektriker-fagforening frykter at nestlederen får sparken fra jobben i Norske Skog
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
Alle tilleggene gis fra 1. mai i år. (Illustrasjonsfoto)
Roy Ervin Solstad
Slik blir den nye lønna til renovasjonsarbeiderne
HAR TIL SALT I GRØTEN: Sigurd Aune i Sparebank 1, Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank, Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN, Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest, Richard Heiberg i Sparebank 1 Østlandet, Liv Ulriksen i Sparebank 1 Nord-Norge, Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge og Turid Grotmoll i Fremtind.
Lene Svenning
Dette tjener toppene i finansbransjen
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli