Ruster seg for nye slag
SV og miljøbevegelsen vant slaget om Lofoten. Nå ruster de seg for ikke å tape krigen.
Oljetilhengerne ser allerede fram til omkamp i neste stortingsperiode.
Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga etter for presset fra de to minste regjeringspartiene. Dermed blir det ikke konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne omgang.
Men allerede i 2013 kan en ny regjering starte arbeidet med å åpne de omstridte områdene for oljevirksomhet. En del av blokken Nordland VI er allerede konsekvensutredet, og der kan det i prinsippet startes leteboring umiddelbart etter et valg.
– Dersom det blir et regjeringsskifte, håper jeg Venstre og KrF lærer av SVs eksempel og står hardt på kravene, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).
Advarer
Både Kristelig Folkeparti og Venstre tar gjerne opp hansken fra Solheim.
– Jeg vil advare Høyre og Fremskrittspartiet mot å tro at denne miljøseieren vil bli gjort om i 2013. Med sentrum eller SV på vippen i Stortinget kan torsken føle seg trygg i Lofoten, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB.
Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier det er fullstendig uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Like uaktuelt er det for Venstre å samarbeide om et budsjett med en regjering som åpner for oljevirksomhet i de aktuelle områdene.
I kulissene venter dessuten flere miljøorganisasjoner som vil gjøre alt for å trenere en eventuell konsekvensutredning.
– Vi er ganske gode på klagefrister, og har et par overraskelser i bakhånd. Dette vil ikke være gjort på ett år, for å si det sånn, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier Olje- og energidepartementet skal hente inn mer kunnskap om havområdene utenfor Lofoten for å sikre at en eventuell konsekvensutredning tar minst mulig tid.
– Fra beslutningen tas til konsekvensutredningen er ferdig vil det ta inntil ett års tid, sier han.
Kompromiss
Som betaling for Lofoten-seieren måtte SV gå med på å tillate oljevirksomhet nærmere land utenfor Troms og Finnmark. Der reduseres grensen fra 50 kilometer til 35 kilometer fra kysten.
– Der måtte vi gi oss. Hvis SV hadde hatt rent flertall, hadde ikke dette skjedd, sier SV-leder Kristin Halvorsen, som likevel mener prisen er verdt å betale.
Også på andre områder måtte SV og miljøinteressene gi etter. Resultatet av regjeringens Lofoten-pakke innebærer nemlig konsekvensutredning av havområdene utenfor Jan Mayen og de nye områdene sørøst i Barentshavet, som delelinjeavtalen med Russland ga Norge.
Ønsket om skjerpede krav til utslipp fra oljevirksomheten i de aktuelle områdene blir avvist, samtidig som det legges opp til rekordtildelinger av nye konsesjoner i allerede åpnede områder på norsk sokkel.
– Dette er mye å bytte bort for noen års utsettelse av Lofoten. Seieren kommer med en bismak, sier havrådgiver Frida Bengtsson i Greenpeace.
I Bellona og WWF er mottakelsen langt bedre.
– SV har gjort en god jobb, og resten av regjeringen har brukt hodet, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge. Han understreker at organisasjonen vil kjempe imot oljevirksomhet også i Barentshavet, men sier det absolutt viktigste var seier i slaget om Lofoten.
Fornøyde
I Nord-Norge sier oljetilhengerne i Arbeiderpartiet at de er fornøyde med regjeringens løsning, selv om det ikke blir konsekvensutredning.
– Jeg er veldig godt fornøyd med det som regjeringen har kommet fram til. I praksis betyr det at den opprettholder en tenkt tidsplan for når det kan være mulig å iverksette en leteaktivitet, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland til NTB.
Han får støtte av en annen tidligere Ap-statsråd, styreleder Guri Ingebrigtsen i lobbyorganisasjonen Lofoten og Vesterålen Petro.
– Jeg opplever ikke dette som noe å bli veldig rasende for. Jeg hadde vært enda mer fornøyd om man hadde gått den vanlige veien, men jeg ser at det ikke er mulig og da synes jeg man har funnet en god løsning, sier hun. (ANB-NTB)
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
Kommentar
Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.
Lise Åserud / NTB
«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen
Alf Ragnar Olsen
Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Alle førsteklassinger får gratis SFO fra høsten 2022. Illustrasjonsfoto/Arkivfoto
Karin E. Svendsen
Mange endringer fra 1. august: Gratis SFO for førsteklassinger og brillestøtte for barn
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
Skuffet: Vetle Reinertsen Tvedt er lærling ved Universitet i Agder. Han skulle ønske lærlingene også kunne ta del i de lokale forhandlingene.
Privat
Vetle (19) får 40 kroner mindre i lærlinglønn enn kompisen som jobber i privat sektor
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
INGEN QUICK FIX: LO-leder Peggy Hessen Følsvik maner til tålmodighet for alle som venter på at regjeringen gjør noe med de skyhøye strømprisene.
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
DET NYTTER: Etter at de fikk rutiner for å identifisere ofre for menneskehandel, klarte Ida Lindmo og fengselsbetjentene å tilbakeføre flere til et bedre liv.
Ole Palmstrøm
Fengselsbetjent Ida fanget opp at tolv innsatte var ofre for menneskehandel
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.
Guro Gulstuen Nordhagen
Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
NORSK TIPPING: Kontroll av tippekuponger har blitt mer automatisert med tiden. I 1966 ble de scannet på mikrofilm, som her på avdelingen på Smestad i Oslo. Det var også strenge sikkerhetsbestemmelser. Mikrofilmene ble låst inne i hvelv, og Statskontrollen var involvert for å sørge for at alt gikk riktig for seg.
Sverre A. Børretzen/Faksimile "Samling og strid"
Her er noen av yrkene som har forsvunnet
Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.
Sissel M. Rasmussen
Støre skeptisk til makspris på strøm
Bård Hoksrud og Frp vil hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken.
Jan-Erik Østlie
Frp, Rødt og SV vil hasteinnkalle Stortinget i strømsaken
Martin Guttormsen Slørdal