Ruster seg for nye slag
SV og miljøbevegelsen vant slaget om Lofoten. Nå ruster de seg for ikke å tape krigen.
Oljetilhengerne ser allerede fram til omkamp i neste stortingsperiode.
Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga etter for presset fra de to minste regjeringspartiene. Dermed blir det ikke konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne omgang.
Men allerede i 2013 kan en ny regjering starte arbeidet med å åpne de omstridte områdene for oljevirksomhet. En del av blokken Nordland VI er allerede konsekvensutredet, og der kan det i prinsippet startes leteboring umiddelbart etter et valg.
– Dersom det blir et regjeringsskifte, håper jeg Venstre og KrF lærer av SVs eksempel og står hardt på kravene, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).
Advarer
Både Kristelig Folkeparti og Venstre tar gjerne opp hansken fra Solheim.
– Jeg vil advare Høyre og Fremskrittspartiet mot å tro at denne miljøseieren vil bli gjort om i 2013. Med sentrum eller SV på vippen i Stortinget kan torsken føle seg trygg i Lofoten, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB.
Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier det er fullstendig uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Like uaktuelt er det for Venstre å samarbeide om et budsjett med en regjering som åpner for oljevirksomhet i de aktuelle områdene.
I kulissene venter dessuten flere miljøorganisasjoner som vil gjøre alt for å trenere en eventuell konsekvensutredning.
– Vi er ganske gode på klagefrister, og har et par overraskelser i bakhånd. Dette vil ikke være gjort på ett år, for å si det sånn, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier Olje- og energidepartementet skal hente inn mer kunnskap om havområdene utenfor Lofoten for å sikre at en eventuell konsekvensutredning tar minst mulig tid.
– Fra beslutningen tas til konsekvensutredningen er ferdig vil det ta inntil ett års tid, sier han.
Kompromiss
Som betaling for Lofoten-seieren måtte SV gå med på å tillate oljevirksomhet nærmere land utenfor Troms og Finnmark. Der reduseres grensen fra 50 kilometer til 35 kilometer fra kysten.
– Der måtte vi gi oss. Hvis SV hadde hatt rent flertall, hadde ikke dette skjedd, sier SV-leder Kristin Halvorsen, som likevel mener prisen er verdt å betale.
Også på andre områder måtte SV og miljøinteressene gi etter. Resultatet av regjeringens Lofoten-pakke innebærer nemlig konsekvensutredning av havområdene utenfor Jan Mayen og de nye områdene sørøst i Barentshavet, som delelinjeavtalen med Russland ga Norge.
Ønsket om skjerpede krav til utslipp fra oljevirksomheten i de aktuelle områdene blir avvist, samtidig som det legges opp til rekordtildelinger av nye konsesjoner i allerede åpnede områder på norsk sokkel.
– Dette er mye å bytte bort for noen års utsettelse av Lofoten. Seieren kommer med en bismak, sier havrådgiver Frida Bengtsson i Greenpeace.
I Bellona og WWF er mottakelsen langt bedre.
– SV har gjort en god jobb, og resten av regjeringen har brukt hodet, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge. Han understreker at organisasjonen vil kjempe imot oljevirksomhet også i Barentshavet, men sier det absolutt viktigste var seier i slaget om Lofoten.
Fornøyde
I Nord-Norge sier oljetilhengerne i Arbeiderpartiet at de er fornøyde med regjeringens løsning, selv om det ikke blir konsekvensutredning.
– Jeg er veldig godt fornøyd med det som regjeringen har kommet fram til. I praksis betyr det at den opprettholder en tenkt tidsplan for når det kan være mulig å iverksette en leteaktivitet, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland til NTB.
Han får støtte av en annen tidligere Ap-statsråd, styreleder Guri Ingebrigtsen i lobbyorganisasjonen Lofoten og Vesterålen Petro.
– Jeg opplever ikke dette som noe å bli veldig rasende for. Jeg hadde vært enda mer fornøyd om man hadde gått den vanlige veien, men jeg ser at det ikke er mulig og da synes jeg man har funnet en god løsning, sier hun. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie