Sp etterlyser mineralstrategi
Senterpartiet etterlyser en ekspansiv strategi fra regjeringens side for utnytting av mineraler i Norge.
– Nå er vi utålmodige. Arbeidet går for sakte, sier stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Sp-representanten kommer til å ta opp spørsmålet på Senterpartiets landsmøte til helgen, og hun har et klart ris bak speilet.
– Dersom ikke næringsminister Trond Giske får opp tempoet i denne saken, vil vi kreve at Olje- og energidepartementet får ansvaret for mineralnæringene, sier Irene Lange Nordahl.
Politisk press
Hun mener det er saklig grunnlag for å samle ansvaret for å samle ansvaret for olje, vannkraft og mineraler i ett og samme departement. Men hun legger heller ikke skjul på at det også dreier seg om å vise politisk styrke når hun truer med å flytte ansvaret fra et Ap-styrt til et Sp-styrt departement.
– Det kan ligger verdier på mellom 1.000 og 1.500 milliarder kroner i uutnyttede mineraler som gull, kull, kobber og jernmalm. Dette kan bety en ny gullalder for Norge, spesielt i Nord-Norge, sier Troms-representanten.
Staten må bidra
– Finland og Sverige har allerede gjort mye på sine landområder. Da gjelder det at Norge ikke kommer for sent i gang. Jeg frykter at norske ressurser kan bli solgt på billigsalg dersom vi ikke selv bygger opp selskaper med norske røtter. Den norske staten bør stille med kapital i en startfase. Jeg ser for meg at staten kan gå inn i mineralselskaper med 34 prosent eierskap. Da har regjeringen en viss kontroll med utviklingen, hevder Irene Lange Nordahl.
Hun mener det er unaturlig at staten er hovedeier i slike mineralselskaper.
Ringvirkninger
– Nå må vi gå fra ord til handling. Før sommeren bør regjeringen ha bestemt seg for å utarbeide en strategiplan for utnytting av mineraler. Senterpartiet ønsker en offensiv strategi, sier partiets næringspolitiske talskvinne.
– Det er viktig å få klarlagt hva slags aktivitet og ringvirkninger i form av arbeidsplasser som kan skapes gjennom gruve- og anleggsvirksomhet basert på de mange mineralforekomstene som finnes her i landet, sier hun.
Dokumenterte funn
– Det er allerede kartlagt at det finnes drivbare funn i Sør-Varanger, Rana, Kvalsund og Brønnøy for til sammen 260 milliarder kroner, poengterer hun og viser til en rapport som nylig ble overlevert Utenriksdepartementet.
– Gjennom en strategiplan må vi også vise hvordan utvinning av mineraler kan gjøres i tråd med miljøkrav og hensynene som må tas til urbefolkningen, sier Irene Lange Nordahl. (ANB)
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim