Vil få ned bilbruken
Fylkesmann Lars Sponheim er bekymret over at økende bilbruk fører til stadig mer luftforurensning i Bergen.
Prognosene tilsier en økning i folketallet i byen på 80.000 personer om 20 år. Da er det nødvendig å redusere bilbruken, framholdt han overfor sin «sjef» i regjeringen, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap). Hun har fylkesmennene som et av sine ansvarsområder, og torsdag besøkte hun Hordaland.
Uenige om bilbruk
Den tidligere Venstre-lederen har sittet som fylkesmann i snart ti måneder, og han har i flere sammenhenger gått mot planer som forutsetter økt bilbruk og parkeringsmuligheter.
Han fikk kraftig motbør både av politikere og Bergen Næringsråd da han gikk inn for færre parkeringsplasser både i sentrum og ved kjøpesentrene. Han har også kritisert Bergen kommune for å gjøre for lite for å få bukt med luftforurensningen i byen.
Sponheim selv viser til at han gjør det som er hans oppgave, å følge opp politikken som er vedtatt av storting og regjering. Torsdag fikk han støtte av statsråd Aasrud:
Støtte
– Jeg er fornøyd med å ha en fylkesmann som følger statlige retningslinjer, og ingen har gitt uttrykk for noe annet, sa Aasrud.
Sponheim fortalte statsråden at luftforurensning i byen i vinter var så ille at to spesialister ved Haukeland universitetssjukehus gikk ut og ba barnefamilier alvorlig vurdere å flytte ut av bysenteret.
– Bilbruken står sterkt i Bergen, det ser vi av debatten, sa fylkesmannen, som har tatt til orde for en rekke tiltak som kan begrense bilbruken og bedre luftkvaliteten.
Kamp om strandsonen
Kampen om å få bygge i strandsonen er en annen sak som skaper mye arbeid for fylkesmannen.
– Det som er spesielt for oss i Hordaland, er det store antallet dispensasjoner fra vedtatte planer. De fleste søknader om dispensasjon gjelder bygging av naust, brygger og boliger i strandsonen, fortalte Sponheim.
Han la fram tall som viste at det kom 1.600 søknader om dispensasjon i fylket i fjor, det er det mangedobbelte av det andre fylker får inn.
Aasrud, som har en fortid blant annet som ordfører, var opptatt av at kommunene må bli bedre til å planlegge. Da blir det ikke så stort behov for dispensasjon fra planene, sa hun.
Gode planer
– Det er veldig spesielt at det er så mange dispensasjoner fra planer som er lagt. Jeg tror det er veldig viktig å få laget gode planer. Det er også det mest demokratiske for at innbyggerne skal få sagt sin mening, sa statsråden.
Hun fastslo også at regjeringen er opptatt av strandsonevern og at allmennheten skal ha adgang til strandsonen. Det er ingenting på gang fra regjeringens side som endrer de retningslinjene som gjelder, sa statsråden, som samtidig er åpen for at det kan være forskjeller fra sted til sted og at ikke all strandsone har like høy bruksverdi. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen