Klare til tokt før helgen
De seks norske F-16-flyene er trolig klare til å delta i Libya-operasjonen om få dager – under amerikansk kommando.
Det har de siste dagene vært full forvirring om hvem som skal ha kommandoen over Libya-oppdraget. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) uttalte mandag at de norske styrkene ikke vil bli satt inn i operasjonen før en kommandostruktur er klar. Tirsdag varsler hun at man ikke trenger å vente på en endelig avklaring: Den norske skvadronen kan bli underlagt den nåværende midlertidige amerikanske kommandoen.
– Vi er nå i avklaringer med Odyssey Dawn, operasjonen som koordineres av den amerikanske afrikakommandoen. Trolig vil flyene være på vingene allerede før helgen, sier Faremo
– Det vi er opptatt av er at operasjonsplanene og engasjementsreglene er av en slik art at vi kan slutte oss til dem. Vi har de samme kravene uansett hvilken kommando som kan bli aktuell. Nå er det naturlig å se til den amerikanske kommandoen, som er operativ og som kan gi oss en rask bekreftelse, sier Faremo.
Hun forteller at det norske bidraget senere kan bli overført til en NATO-styrt kommando, dersom NATO blir enige om å ta et større ansvar i operasjonen.
Utålmodig
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som sammen med Faremo orienterte Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité tirsdag, legger ikke skjul på at han begynner å bli utålmodig med NATO.
– Jeg håper NATO raskt vil avklare disse spørsmålene, så vi kan fremstå som fokuserte og tydelige. Dette bør ikke dra særlig mer ut i tid, sier Støre.
Han avviser samtidig at Norge først og fremst har ønsket seg en NATO-kommando.
– Vi har vært opptatt av at dette skal være en bred allianse. Hvis det automatisk hadde blitt en NATO-operasjon, så ville operasjonen fått et veldig sterkt vestlig preg. Men mange av landene som deltar, har bakgrunn i NATO, og NATO har ressurser og kapasiteter som er viktig i en slik situasjon, sier han.
Avviser bakkestyrker
NUPI-forsker Ståle Ulriksen uttalte til NTB mandag at det naturlige neste skritt i operasjonen vil være å sende inn spesialstyrker som bistår opprørshæren i å nedkjempe Gaddafis styrker «bit for bit».
Faremo og Støre avviser at det kan bli aktuelt å sette inn norske bakkestyrker i Libya.
– Juridisk åpner resolusjonen for å kunne sette inn spesialstyrker på bakken, men fra vår side foreligger det ingen planer om det, sier Støre.
Ifølge Faremo er det heller ingen grunn til å tro at det nærmer seg en bakkekrig i Libya.
Et foreløpig estimat fra Forsvarsdepartementet viser at det norske bidraget vil koste minst 70 millioner kroner. Faremo understreker at alle kostnader ikke er tatt med og at beløpet vil bli høyere. Utgiftene vil bli dekket ved tilleggsbevillinger. (ANB-NTB)
17. mars ga FNs sikkerhetsråd ga grønt lys for å opprette en flyforbudssone og ta i bruk andre nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. 10 av de 15 medlemslandene i rådet stemte for resolusjonen. De øvrige fem landene, vetomaktene Kina og Russland, samt Brasil, India og Tyskland, avholdt seg fra å stemme
19. mars besluttet et internasjonalt toppmøte i Paris å implementere resolusjonen. Frankrike innledet operasjonen kort tid etter med å bombe regjeringshærens stillinger ved Benghazi
USA, Storbritannia og Frankrike er de viktigste bidragsytere til operasjonen. Italia og Hellas har stilt militærbaser til disposisjon for aksjonen
Norge har stilt seks F-16 kampfly til rådighet. Flyene er sendt til Kreta, men vil ikke bli satt inn før kommandoforholdet i operasjonen er avklart
Koalisjonen har bombet mål en rekke steder i Libya, deriblant Tripoli, Sirte, Benghazi, Zuwarah og Misrata (Kilde: NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal