Klare til tokt før helgen
De seks norske F-16-flyene er trolig klare til å delta i Libya-operasjonen om få dager – under amerikansk kommando.
Det har de siste dagene vært full forvirring om hvem som skal ha kommandoen over Libya-oppdraget. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) uttalte mandag at de norske styrkene ikke vil bli satt inn i operasjonen før en kommandostruktur er klar. Tirsdag varsler hun at man ikke trenger å vente på en endelig avklaring: Den norske skvadronen kan bli underlagt den nåværende midlertidige amerikanske kommandoen.
– Vi er nå i avklaringer med Odyssey Dawn, operasjonen som koordineres av den amerikanske afrikakommandoen. Trolig vil flyene være på vingene allerede før helgen, sier Faremo
– Det vi er opptatt av er at operasjonsplanene og engasjementsreglene er av en slik art at vi kan slutte oss til dem. Vi har de samme kravene uansett hvilken kommando som kan bli aktuell. Nå er det naturlig å se til den amerikanske kommandoen, som er operativ og som kan gi oss en rask bekreftelse, sier Faremo.
Hun forteller at det norske bidraget senere kan bli overført til en NATO-styrt kommando, dersom NATO blir enige om å ta et større ansvar i operasjonen.
Utålmodig
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som sammen med Faremo orienterte Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité tirsdag, legger ikke skjul på at han begynner å bli utålmodig med NATO.
– Jeg håper NATO raskt vil avklare disse spørsmålene, så vi kan fremstå som fokuserte og tydelige. Dette bør ikke dra særlig mer ut i tid, sier Støre.
Han avviser samtidig at Norge først og fremst har ønsket seg en NATO-kommando.
– Vi har vært opptatt av at dette skal være en bred allianse. Hvis det automatisk hadde blitt en NATO-operasjon, så ville operasjonen fått et veldig sterkt vestlig preg. Men mange av landene som deltar, har bakgrunn i NATO, og NATO har ressurser og kapasiteter som er viktig i en slik situasjon, sier han.
Avviser bakkestyrker
NUPI-forsker Ståle Ulriksen uttalte til NTB mandag at det naturlige neste skritt i operasjonen vil være å sende inn spesialstyrker som bistår opprørshæren i å nedkjempe Gaddafis styrker «bit for bit».
Faremo og Støre avviser at det kan bli aktuelt å sette inn norske bakkestyrker i Libya.
– Juridisk åpner resolusjonen for å kunne sette inn spesialstyrker på bakken, men fra vår side foreligger det ingen planer om det, sier Støre.
Ifølge Faremo er det heller ingen grunn til å tro at det nærmer seg en bakkekrig i Libya.
Et foreløpig estimat fra Forsvarsdepartementet viser at det norske bidraget vil koste minst 70 millioner kroner. Faremo understreker at alle kostnader ikke er tatt med og at beløpet vil bli høyere. Utgiftene vil bli dekket ved tilleggsbevillinger. (ANB-NTB)
17. mars ga FNs sikkerhetsråd ga grønt lys for å opprette en flyforbudssone og ta i bruk andre nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. 10 av de 15 medlemslandene i rådet stemte for resolusjonen. De øvrige fem landene, vetomaktene Kina og Russland, samt Brasil, India og Tyskland, avholdt seg fra å stemme
19. mars besluttet et internasjonalt toppmøte i Paris å implementere resolusjonen. Frankrike innledet operasjonen kort tid etter med å bombe regjeringshærens stillinger ved Benghazi
USA, Storbritannia og Frankrike er de viktigste bidragsytere til operasjonen. Italia og Hellas har stilt militærbaser til disposisjon for aksjonen
Norge har stilt seks F-16 kampfly til rådighet. Flyene er sendt til Kreta, men vil ikke bli satt inn før kommandoforholdet i operasjonen er avklart
Koalisjonen har bombet mål en rekke steder i Libya, deriblant Tripoli, Sirte, Benghazi, Zuwarah og Misrata (Kilde: NTB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm