- Ikke vill vest fra 1. mai
– Arbeidsgivere kan ikke sette ned lønna fra 1. mai når overgangsordningene tar slutt, poengterer ombudene Odd Magnar Solbakken og Jonas Bals.
Oslo Bygningsarbeiderforening starter nå en opplysningskampanje rettet mot utenlandske arbeidere.
At overgangsordningene etter den første EU-utvidelsen i 2004 tar slutt 1. mai, har skapt en god del forvirring ute på byggeplassen, forteller de to. Forvirring om lønna, og om arbeidsgiverne kan sette den så lav som de bare vil.
Fortsatt tarifflønn
– Dette er noe vi får mange spørsmål om særlig fra østeuropeiske arbeidere når vi er ute på byggeplassbesøk. Noen arbeidsgivere spekulerer helt åpenbart i dette, mens andre virker som om de har misforstått og tror at 1. mai betyr vill vest. Da er det viktig med folkeopplysning, så gutta sjøl veit hva som er riktig og ikke, understreker Jonas Bals og Odd Magnar Solbakken i Oslo Bygning og Fellesforbundet.
Faktum er at byggebransjen fortsatt er "allmenngjort" over hele landet, gjennom Tariffnemndas forskrift. Det vil si at det er ulovlig å betale bygningsarbeidere mindre enn tariffens minstelønn. Den er for tiden 141,75 kroner i timen for faglærte bygningsarbeidere.
Opplysning på flere språk
Derfor har Oslo Bygningsarbeiderforening startet en opplysningskampanje med plakater og løpesedler på flere språk - noen uker før de norske overgangsordningene opphører. Se lenkene oppe til høyre i artikkelen. Plakatene og løpesedlene er laget på polsk, litauisk og latvisk, ettersom de fleste som avdelingens ombud møter, er fra disse landene.
– Informasjonen er blitt oversatt til flere språk, og jeg mener at andre avdelinger i Fellesforbundet rundt om i landet også burde spre denne informasjonen, sier Jonas Bals til magasinett.org.
– De som ønsker det, kan få tilsendt informasjonen elektronisk, slik at de kan lage sin egen profil på det, med kontaktinformasjon og logo. De kan gjerne ta kontakt med meg, foreslår Bals.
Nettsider på flere språk
Oslo Bygningsarbeiderforening lanserer i disse dager også nettsider på flere språk. Foreløpig finnes de på engelsk, polsk, russisk, tysk, latvisk og litauisk. Se for eksempel www.budowlany.no
Nå blir det snart informasjon også på bulgarsk, slovakisk, bosnisk-serbo-kroatisk og rumensk - som en konsekvens av den andre EU-utvidelsen. Også bygningsarbeidere fra disse land har nemlig funnet veien til Norge.
– Vi har dessuten trykket brosjyrer med generell informasjon om foreninga og lønns- og arbeidsvilkår på alle disse språkene, samt dari (afghansk, iransk, tadjikisk), forteller de to.
Advarer mot enkeltmannsforetak
– Utover dette med minstelønn og overgangsreglene advarer vi sterkt mot at folk lar arbeidsgiveren deres registrere dem som enkeltmannsforetak. Både vår egen erfaring og hva vi hører fra blant annet Fri Rettshjelp og Arbeidstilsynet tilsier at dette er et voksende, ikke et minkende problem, påpeker Solbakken og Bals.
Magasinet for fagorganiserte har skrevet en rekke ganger om arbeidsgivere, særlig innenfor byggebransjen, som registrerer sine utenlandske arbeidere som en-manns-firmaer uten at de vet om det. Poenget med det er å unngå norsk tarifflønn etter Tariffnenmdas forskrift (red. anm.).
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Bent Høie
Leif Martin Kirknes