Blir trolig finansråd på nytt
Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem er eneste søker til stillingen som finansråd i Finansdepartementet.
Dermed er en runddans blant noen av landets toppøkonomer avsluttet. Da Gjedrem sluttet i Norges Bank, ble direktøren i Statistisk sentralbyrå (SSB), Øystein Olsen, utnevnt i stillingen.
Hans etterfølger i SSB var Hans Henrik Scheel, som kom fra ekspedisjonssjefsstillingen i Finansdepartementet.
De tre er alle sosialøkonomer fra Universitetet i Oslo, og mye av karrieren er tilbrakt i de tre sterke økonomiske miljøene som de nå skal lede. Gjedrem har i hovedsak arbeidet i Finansdepartementet og i Norges Bank, og Olsen har hatt høye stillinger både i SSB og Finansdepartementet før han kom til Norges Bank.
Jerntriangel
– Det er ikke noe nytt at toppstillingene i disse institusjonene blir besatt av sosialøkonomer, men i den siste tiden har nok stolleken tatt seg noe opp, sier Ola Honningdal Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han understreker at alle de tre nye sjefene er meget kompetente for sine stillinger, og at det nok er vanskelig å finne noen som er bedre kvalifisert i Norge.
– Norge er et lite land. Det er et begrenset antall kandidater til slike stillinger, og da velges gjerne det trygge og sikre. Økonomer som har god kontakt med sentraladministrasjonen og som man politisk vet hvor man har.
Sosialøkonomene - som fra år 2000 heter samfunnsøkonomer - kom for alvor inn i norsk statsadministrasjon etter andre verdenskrig, og har hatt stor innflytelse på den økonomiske politikken. I etterkrigstiden ble begrepet «jerntriangelet» brukt om de tre institusjonene Finansdepartementet, SSB og Sosialøkonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Norges Bank inn
– Det var et veldig nært forhold mellom SSB, Finansdepartementet og Sosialøkonomisk institutt. Instituttet utdannet masse folk til departementet og SSB. Nesten alle toppfolkene kom derfra. Men i dag tror jeg det er riktig å ta med Norges Bank som den tredje part i jerntriangelet, sier Grytten.
Han peker på at fagfolk fra andre institusjoner og fra utenlandske læresteder er kommet sterkere inn.
I 1950- og 1960-årene hadde dessuten instituttet nær kontakt med det politiske miljøet i Arbeiderpartiet, en kontakt som ikke er der lenger.
– Veldig homogen gruppe
– Det er ingen tvil om at Gjedrem er usedvanlig godt kvalifisert til stillingen. Han har hatt den tidligere, og de som ansetter ham har hatt ham som departementsråd, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.
Samtidig synes han det er et lite tankekors at det ikke er andre sterke kandidater til toppstillingen i norsk byråkrati, og at han som hadde den for 12 år siden går tilbake. Det er ikke ofte det skjer.
Han minner om at også en fjerde toppstilling nettopp er besatt av en samfunnsøkonom med samme bakgrunn som de tre andre. I forrige uke ble ekspedisjonssjef i Finansdepartementet Morten Baltzersen ansatt som Finanstilsynsdirektør.
– Selv er jeg også samfunnsøkonom og over 50 år, og jeg har ikke noe imot ansettelsen av noen av dem. Alle er meget godt kvalifiserte. Men jeg har forståelse for at noen kan synes at dette er en veldig homogen gruppe. Det er bra at vi har fått Christine Meyer som sjef for Konkurransetilsynet, hun er yngre kvinne med en annen bakgrunn, sier Andreassen. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen