Besto nordnorsk «svenneprøve»
I sitt første møte med nordnorsk oljeindustri som olje- og energiminister, fikk Ola Borten Moe (Sp) mer enn bestått.
Løftene om ringvirkninger på land og at oljeindustrien må trekkes nordover, vant stor gjenklang i en oljefunnberuset forsamling.
Under Barentshavkonferansen i Hammerfest tirsdag gjennomgikk Borten Moe sine vyer for norsk oljepolitikk. Han fulgte godt opp oljedirektør Bente Nyland som tidligere på dagen varslet at Oljedirektoratet er klar til å starte seismikkundersøkelser i de nye områdene som grenser mot Russland allerede til sommeren.
Når den siste signaturen er undertegnet i delelinjeavtalen, går det 30 dager før kartleggingen kan starte. Nyland sier til NTB at Oljedirektoratets vil gjennomføre seismikkundersøkelser mens området konsekvensutredes.
Samarbeid
Ola Borten Moe inviterte til samarbeid med lokale krefter, der det blir lokalpolitikernes oppgave å legge til rette for at ungdom har både mulighet og ønske om å utdanne og kvalifisere seg for jobb i oljenæringa. Næringa på sin side vil bare ha legitimitet dersom den klarer å skaffe ringvirkninger på land når aktiviteten går nordover.
Skrugardfunnet i Barentshavet ble prompte omdøpt til Sverdrup av ministeren da han i sin gjennomgang også varslet en omlegging av navnepolitikken for norske felt.
– Hvis Sverdrup holder det man lover, vil en utbygging i denne størrelsen i seg selv bety mye for Norge, for landsdelen og for mulighetene i Barentshavet. Du får brakt oljeindustrien i landsdelen ett skritt videre. I dag har vi Snøhvit i produksjon, Goliat under utbygging, og nå et prospekt til som representerer en kontinuitet og en fortsettelse, sier Moe til NTB.
Han sier seg overbevist om at det vil gjøres flere funn i nord. Da er Sverdrup-funnet viktig for videre leting, videre aktivitet og for interessen fra selskapene som vil prøve seg i Barentshavet.
– Sverdrup–funnet kan vise seg å være akkurat den knaggen som vi nå trenger for å komme videre i nord, sier Ola Borten Moe.
Omfavnet
Hans budskap ble så godt mottatt i Hammerfest at han måtte distansere seg fra de varmeste omfavnelsene fra Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Kjetil Solvik Olsen.
– Jeg er ingen skap–Frp–er. Det er hyggelig med ros, men jeg er dypt og godt plantet i Senterpartiet, sa Moe etter å ha blitt hyllet av Solvik Olsen som en olje– og energiminister som er rede til å ta omkamp om Lofoten når stortingsperioden er over.
Flere oljevennlige lokalpolitikere fra Arbeiderpartiet berømmet Moe for å være mer tydelig enn sin forgjenger, men understreket i likhet med statsråden at han ikke står for noe regimeskifte.
– Det kom med den rød–grønne regjeringen i 2005. Det er godt å høre en olje– og energiminister som holder fast ved de lange linjene, sa fylkesråd i Nordland, Odd Eriksen som også leder landsdelsutvalget for Nord–Norge.
Vil ha melding
Høyres Siri Meling var en av svært få kritikere som savnet mer håndfaste lekkasjer fra den kommende oljemeldingen enn en kosmetisk endring av navnepolitikken.
– Det er seks år siden Stortinget fikk anledning til å diskutere de store linjene i norsk oljepolitikk. Jeg håper regjeringen kjenner sin besøkelsestid og legger oljemeldingen fram før påske, sa hun.
Den vennligsinnede forsamlingen fikk likevel ikke noe klart svar på om Moes ønske om arbeidsplasser og ringvirkninger også innbefatter større lokal bruk av gass til energi. På utfordring fra Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen og Petroarctics Arvid Jensen, som begge ønsket nytt gasskraftverk, var svaret fra statsråden følgende:
– Regjeringen er for gasskraftverk. Men vi er også for at det skal renses fra dag en. (ANB–NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre