JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et skritt nærmere flykjøp

Regjeringen har besluttet at Norge skal kjøpe fire F-35 treningsfly.

Dermed er det bare uforutsette hendelser knyttet til produksjon og pris som kan stanse den endelige kontrakten på 56 fly.

Det var forsvarsminister Grete Faremo som kom med den uventede nyheten i sitt korte innlegg på Arbeiderpartiets landsmøte torsdag. Kontrakten om kjøp av de fire treningsflyene ble klar for få dager siden og skal legges fram for Stortinget.

– Dette legger tunge føringer på resten av prosessen. Men proposisjonen om konkrete anskaffelser blir først lagt fram i 2012. Prisen på treningsflyene er som forventet, og test– og utviklingsprogrammet i USA er i rute. Det er viktig å holde framdriften i prosjektet, sier Faremo til NTB.

De fire treningskampflyene vil koste 4,8 milliarder kroner. Stykkprisen uten våpen og annet ekstrautstyr er på 800 millioner. Med utgangspunkt i 2008-prisen er dette en økning på 2,5 prosent, noe Faremo finner akseptabelt.

Det sammenlignbare beløpet i proposisjonen fra 2008 er 42 milliarder kroner, en sum som inkluderer anskaffelse og utstyr.

Fra 2018

Forsvarsministeren vil ikke ta noen endelig kontrakt på forskudd, men erkjenner det nå skal mye til for at ikke anskaffelsen går som planlagt. Det vil trolig si at det kun er brudd i produksjonslinjen eller uforutsette prishopp som kan velte kjøpet av F-35 som Luftforsvarets neste multirollefly.

Forsvaret regner med at F-16-flåten vil kunne operere fram til 2020, og at hovedleveransene av nye fly begynner i 2018 og løper fram til 2020. Dette skal ifølge departementets vurderinger sammenfalle med en høy linjeproduksjon og best mulig pris.

De fire treningsflyene leveres tidligere i produksjonslinjen og vil følgelig være dyrere enn hovedleveransen.

I henhold til proposisjonen fra 2008 skal Norge kjøpe i alt 56 fly, hvorav åtte er treningsfly. Det er fire av disse som det nå er inngått kontrakt om.

Stasjoneres i USA

De fire skal brukes til opplæring av instruktører og i neste omgang piloter. De skal levers i 2016 og blir stasjonert i USA, der all opplæring skal foregå.

– Anskaffelse av de fire flyene er et viktig steg for å opprettholde en tilfredsstillende operativ kampflykapasitet i overgangsfasen mellom F–16 og F–35, sier forsvarsministeren.

Hun understreker at kostnadsbildet i all hovedsak ser ut som tidligere, og at man på amerikansk side har tatt grep for å sikre kostnadskontroll, produksjonstempo og testing. Noe av prisøkningen skyldes at amerikanske militærmyndigheter har forskjøvet sine leveranser, en beslutning som øker stykkprisen noe for Norge.

– Vi forhandler fortsatt om hovedkjøpet, men ser ikke noe som tilsier en endring i planene, sier Faremo.

Hun kan ikke gi nye opplysninger om hvorvidt det blir én eller to baser for F-35 i Norge. Det spørsmålet skal også avgjøres i 2012.

Norge er med i utviklingsprosjektet for F-35 med åtte andre land, hvorav USA skal ha den langt største andelen av den foreløpig antatte totalproduksjonen på rundt 2.500 kampfly. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse