JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer ut enn inn i oljefondet fra 2020

Fra 2020 vil tilførselen av kapital til Statens pensjonsfond utland (SPU) være mindre enn 4 prosent av fondets verdi.

Det sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Handlingsregelen for bruk av oljepenger har hele tiden vært 4 prosent av fondets verdi ved budsjettårets begynnelse.

Fredag presenterte Johnsen melding til Stortinget om forvaltningen av både SPU og Statens pensjonsfond Norge (SPN). Johnsen varslet samtidig en langsiktig investeringsstrategi for SPU som vil innebære at tyngdepunktet gradvis flyttes fra Europa til andre verdensdeler.

Men fondet vil vokse

Johnsen understreket at en tilførsel av kapital under 4 prosent ikke betyr at fondet vil skrumpe i verdi fordi avkastningen trolig blir så god at den vil veie opp for en redusert kapitalflytting fra olje til oljefond.

Det betyr at vår bruk av oljepenger gjennom handlingsregelen helt fram til 2020 blir dekket av de årlige tilførslene. Først etter 2020 vil statsbudsjettet i tillegg bli saldert med midler fra selve avkastningen, men ikke så mye at fondet minker.

Regnestykket hviler hele tiden på handlingsregelen som sier bruken skal være en anslått realavkastning på 4 prosent av fondets verdi. Mange mener nå at dette er for mye.

Mindre i Europa

Johnsen sa ett av målene for forvaltningen av fondet er at det skal være det best forvaltede og mest åpne fond i verden. Samtidig understreket finansministeren at også SPU innebærer risiko og at det er viktig at fondets eiere, befolkningen i Norge, hele tiden er orientert om dette.

I sin orientering under en pressekonferanse fredag sa Johnsen at begrunnelsen for å plassere halvparten av fondets verdier i Europa har vært at våre største handelspartnere er europeiske land. Derfor så man det som viktig å sikre at Norge hadde valutabeholdninger som kunne brukes til å betale importen.

– Men tiden har vist at valutarisikoen i Europa er mindre enn antatt. Dermed er det ikke lenger grunnlag for en så vidt sterk konsentrasjon av investeringene i Europa.

Ikke gjeldskrisen

På spørsmål avviste finansministeren at det er den europeiske gjeldskrisen som ligger bak beslutningen om en gradvis flytting til framvoksende økonomier. særlig i Asia.

– Verdens økonomiske tyngdepunkt flyttes gradvis og over tid er det naturlig at dette reflekteres i fondets investeringer, sa Johnsen.

Han varslet også at eiendomsinvesteringene som fondet nå har begynt med vil være naturlig å videreføre også i årene som kommer på grunn av SPUs lange tidshorisont.

Johnsen sa strategien ennå ikke åpner for at SPU kan investere i unoterte verdipapirer utenom eiendomsmarkedet, men sa samtidig at det vil være naturlig å komme tilbake til spørsmålet senere. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse