Frykten på frammarsj
Søndagens valg i Finland er preget av en irrasjonell frykt hos «den lille mann», noe populistpartiet Sannfinländarna trekker veksler på.
nina.sandaas@lomedia.no
To dager før riksdagsvalget er lett å slå fast to fakta. To seierherrer vil stå fram. Den første er Jyrki Katainen, leder for det konservative Samlingspartiet og i dag finansminister. I alle meningsmålinger i vinter og vår har Samlingspartiet fått størst oppslutning blant velgerne; i den siste rykker partiet fra ytterligere og passerer 22 prosent. Dermed vil Katainen få i oppdrag å danne ny regjering.
LES: Bakgrunn om valget i Finland: «Overraskelse fra naboen»
Den andre seierherren vil være Timo Soini, den uhyre populære partilederen for Sannfinländarna (SF). Hvor stor seieren blir, er i dag det mest spennende ved hele valget. Det kan avgjøre om han blir tatt inn i varmen som regjeringsparti. For tre uker siden hadde SF over 18 prosent av velgerne og var nest største parti. Nå har partiet en støtte på 15,4 prosent. Uansett vil det betraktes som en stor framgang. SF som i dag har fem representanter i riksdagen kan få over 30.
Hva skyldes denne framgangen? Politisk analfabetisme er ett opplagt svar. Blant SFs egne tilhengere tror 20 prosent at partiet sitter med i Finlands regjering. Andre stikkord er protest mot de etablerte partiene, frykt for framtiden og mismot blant folk som har mistet jobben. Arbeidsledigheten føk i været med finanskrisen og ligger fortsatt over 8 prosent, mye høyere i øst og nord, der hjørnesteinsbedrifter i skogs- og verkstedindustrien er blitt lagt ned. Nesten 700 000 finlendere av 5,3 millioner defineres som fattige, det vil si at de tjener 60 prosent eller mindre enn medianinntekten i landet. Brødkøer er ikke god PR for dagens regjering med senterpartiets Mari Kiviniemi som statsminister.
Frykt for det nye, det ukjente, det fremmede og kanskje utfordrende er absolutt en fellesnevner blant tilhengerne. Alt var bedre før er den råde tråden i deres tankegang. Alt var tryggere før Finland ble EU-medlem og slapp å bidra med milliarder til alskens garantifonder for land som har uorden i økonomien. Statlig bistand til uviklingsland og midler til krisehåndtering ute i verden bør avvikles, ifølge partiprogrammet. Den internasjonale klimapolitikken er noe herk og Finland har egentlig nok med sitt og sine. Det beste med gamle dager var at grensene var stengt for innvandrere. Da sto den finske enhetskulturen sterkt og slik bør det helst være, mener SF som har markante nasjonalistiske trekk.
En demonstrasjon utenfor riksdagshuset i forrige er illustrerende og tankevekkende. Voldsomt sinne, ja direkte hat, sto ut av øynene på SF-tilhengerne som hadde møtt opp for å protestere mot det de kaller tvangssvensk. På plakatene sto «Pakkoruotsi on terrorismi», som betyr «Tvangssvensk er terrorisme». Det er et utbredt standpunkt blant finsktalende at de skal slippe å lære seg svensk, landets andre nasjonalspråk. Regelen ble innført med grunnskolen på 1970-tallet og betyr at de finsktalende leser svensk som fremmedspråk fra sjuende klasse. Den svensktalende minoriteten lærer finsk fra tredje klasse.
Populistiske partier er ikke noe nytt fenomen i Finland. Allerede 1970 gjorde Veikko Vennamos landsbygdsparti et brakvalg og fikk 18 representanter med seg i riksdagen. Han var samtidig med Mogens Glistrup i Danmark og sto på en lignende politisk plattform. Timo Soini har visst å spille på de samme kreftene og grumsete holdningene i folkedypet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen