Italiensk vår
«Dette landet, ditt land, er ikke lenger et sted hvor det er mulig å bli med stolthet. (…) Med et lidende hjerte råder jeg derfor dere som har fullført studiene, å reise utenlands.»
Drukningsdød, helsefarlige og uhygieniske forhold. Det omtales som en humanitær tragedie: De siste ukene har blikket vært rettet mot Lampedusa, den bittelille italienske øya som i kjølvannet av den arabiske våren har huset over 20 000 flyktninger. Bortsett fra de politiske grunnene er hovedmotivet for flukten universell: Manglende muligheter i eget hjemland til å forsørge seg selv og familien sin – Nord-Afrika og Midtøsten regnes i dag som de områdene i verden med høyest ungdomsarbeidsløshet. Ironien er at unge egyptere, tunisiere og libyere reiser nå til et Italia som dets egen ungdom ønsker å forlate – av mer eller mindre samme grunner.
Når italiensk politikk nevnes i norske medier, dreier det seg som oftest om statsministerens dametrøbbel, brunkrem eller plumpe uttalelser. Det kan imidlertid være nyttig av og til å ta en titt på de sosiale forholdene i et av Europas største land.
Her er litt statistikk:
Cirka 60 prosent av italienere mellom 18 og 34 år bor i dag hjemme hos foreldrene – en økning med ti prosent fra 1983 – fordi de ikke har råd til eget sted å bo. Finanskrisen og den påfølgende jobb-usikkerheten (bare de siste to månedene har 80 000 jobber gått tapt i landet) har særlig rammet unge. Tall fra mars viser at ungdomsarbeidsløsheten er høyere enn tidligere antatt: Nesten 30 prosent av alle under 25 år, som ikke er under utdanning, mangler jobb. Det hele sammenfaller med voksende mat- og dagligvarepriser; bensinprisene har det siste året økt med nesten tolv prosent, strømkostnadene med drøye 17.
Det hjelper antakelig ikke at myndighetene samtidig reduserer, gjennom de såkalte «Gelmini-reformene», mulighetene for å studere gjennom kutt i stipender. Og på den andre siden av universitetsporten viser undersøkelser at stadig flere nyutdannede italienere oppgir at de kun ser mulighet for å få brukt utdannelsen sin i utlandet. Fra uventet hold oppfordres de også til å dra. En bekymret universitetsdirektør i Roma skrev denne høsten et åpent brev til Italias studenter, publisert i en av landets største aviser: «Dette landet, ditt land, er ikke lenger et sted hvor det er mulig å bli med stolthet. (…) Med et lidende hjerte råder jeg derfor dere som har fullført studiene, å reise utenlands.»
Skjebnen skiller seg selvsagt fra brødrenes og søstrenes på andre siden av Middelhavet på en helt grunnleggende måte: Den italienske ungdommens flukt fra hjemlandet vil ikke innbefatte plasttelt, vannmangel eller drukningsdød. Samtidig er situasjonen for Italias unge sammenliknbar med den som førte til opprørene i Nord-Afrika; ungdomsarbeidsløshet, dyrere dagligvarer og sosial polarisering – under en kriminell statsleder som prioriterer å tviholde på makt framfor å forbedre forholdene.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 8/2011)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen