Gratulerer med dagen
I dag feirer vi Verdens Bokdag i en tid da kanskje de mest populære bøkene er glemmeboka og lommeboka.
For hundre og nitti tre år siden ble også Karl Marx født. Noen mener han er død for lengst, jeg er uenig i det – men det er en lang historie, og den skal jeg ikke fortelle her. Bare nøye meg med å si på Verdens Bokdag at en av hans bøker, Det kommunistiske manifest, er en av de mest utbredte bøker. World Wide. Riktignok beundret og hatet siden den kom ut i 1848. Men gode bøker er kontroversielle.
I dag skal vi feire boka over hele landet. På skoler, i bokhandler og biblioteker. Det fortjener boka, papirboka, en truet art i det papirløse samfunnet vi har ventet på i flere tiår allerede. Men som aldri ser ut til å komme.
I USA er papirboka truet, meldte Dagens Næringsliv for noen dager siden. Store bokhandelkjeder sliter økonomisk og legges ned. Også i de store amerikanske byene. Hvorfor? Fordi eboka har kommet, tekst på lesebrett, Ipad og andre elektroniske medier. Bøker som gir seg ut for å være gratis, men slett ikke er det etter nærmere gjennomtenkning.
Digitale bøker har kommet hjem til furet værbitt også, men foreløpig uten den helt store kommersielle suksessen. Til fortvilelse for noen, til latter for andre. IT-folka syns forfatterne og deres fagforeninger + forleggerne gnåler for mye om opphavsrett og den slags, mens de sjøl blir helt ville i blikket når eiendomsretten blir truet. Det er fortsatt sånn her i landet at om du stjeler en sjokolade på butikken kan du risikere å havne i fengsel, mens hvis du stjeler en tekst fra en forfatter, journalist eller annen tekstprodusent, skjer ingen verdens ting. Få forstår at opphavsrett og eiendomsrett er to sider av samme sak.
I dagens Dagsavisen roper Jørgen Lorentzen, lederen av Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening høyt på vegne av sakprosaen – eller faglitteraturen. For blant forfatterorganisasjonene har den gamle debatten om hvilke litterære sjangre som er best og skal ha mest oppmerksomhet, den skjønnlitterære eller den faglitterære, igjen blusset opp. Og en tilhørende debatt om hvor skribentene skal få lov til å organisere seg. Fremmer denne debatten boka? Jeg tviler.
Men til tross for at papirboka er truet, tror jeg den overlever i mange år til. Det tror kulturfolket og politikerne i min hjemkommune Lørenskog også. Forrige lørdag åpnet kommunens storstue Lørenskog hus, en kulturkatedral i hjerte av kommunen. Og hva tror dere fikk mest oppmerksomhet? Jo, det splitter nye biblioteket som er ett av landets mest moderne. Med stor plass til papirbøker. Og som du og jeg kan lese helt uavhengig av lommeboka – fordi bøker på biblioteket fortsatt er gratis. Heldigvis.
Papirboka tar plass, både fysisk og mentalt. Men la oss for all del, og særlig på denne dag, håpe at den lever i mange år ennå.
Eller som dikteren sier: Alt er håpløst, og vi gir oss ikke.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad