JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må holde trykket oppe

Renholdsbransjen er blitt en viktig arena i kampen mot sosial dumping. Arbeidsmandsforbundet åpner sitt landsmøte i dag. Det gjelder å holde trykket oppe.

stig.christensen@lomedia.no

Hadde det ikke vært for fagbevegelsen hadde lønnsforskjellene vært mye høyere i Norge. I de senere årene har presset fra markedet, med anbud og konkurranseutsetting, ført til dumping av lønninger i flere bransjer, ikke minst i renhold.

Det er som en flodbølge som skyller inn over landet. Det bygges barrierer mot lønnsdumpingen, men de brister både her og der, og eksemplene har etter hvert blitt mange. Noen har gått for 80 kroner, noen for 90, andre for 100 kr timen. Alle langt under tariffnivå .

For 15 år siden var det godt under 2000 renholdsbedrifter i Norge, nå er tallet rundt 6 500. Hva så, kan man si. Små bedrifter kan gjøre en god jobb, og det er vel ikke slik at ansatte i disse bedriftene nødvendigvis er dårlig betalt? Problemet er bare at virkeligheten er annerledes. Det fins renholdsselskaper med et hav av underleverandører, enmannsbedrifter der arbeidstakeren går for knapper og glansbilder.

Saken er nemlig at disse menneskene, «enmannsbedriftene» går glipp av oppsigelsesvern, retten til feriepenger og sykelønnsordninger. De er selvstendige, og da gjelder andre regler for dem enn for vanlig arbeidstakere som er ansatt hos en arbeidsgiver. På denne måten er det de store, som har mange underleverandører under sin paraply, som sitter igjen med fortjenesten.

Det fins dommer på dette området, som konkluderer med at bedrifter er fingerte og at arbeidstakerrettighetene egentlig skal gjelde. Men disse omgås i en rekke tilfeller og arbeidslivets avtaler og lover om lønn og arbeidsforhold undergraves.

Men det skjer også positive ting. Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og LO har tatt initiativet til allmenngjøring av renholdsoverenskomsten, og NHO Service er med på at et slikt tiltak er nødvendig. Også NHO har innsett at forholdene i bransjen er uholdbare, og at de seriøse må styrkes samtidig som de useriøse og i mange tilfeller kriminelle må ut av bransjen.

Når det gjelder Arbeidsmandsforbundets krav om regionale verneombud innen renholdsbransjen, har det ikke vært så enkelt. Her har NHO satt seg på bakbeina. I bygg- og anlegg er disse verneombudene ansatt i forbundet, noe som har fungert godt, ifølge LO. Stortinget har vedtatt en tilsvarende ordning for renhold, men foreløpig har ikke denne blitt satt ut i livet på grunn av at NHO har satt på håndbrekket.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm skal innlede på NAFs landsmøte torsdag. Hun har tidligere gitt uttrykk for tro på at ordningen med regionale verneombud skal komme på plass. Har hun med seg noe i ermet? Går det mot et kompromiss, som på en eller annen måte får NHOs tilslutning. Dette vet vi ikke. Det vi vet er at det er helt nødvendig å styrke kontrollapparatet, og at regionale verneombud i så måte vil spille en viktig rolle.

Offentlig sektor har mange svin på skogen når det gjelder sosial dumping innen renhold. NAF krever nå at kontrollen med offentlige innkjøp må skjerpes, slik at norske lønns- og arbeidsvilkår ivaretas på en forsvarlig måte. Avdeling 7 i forbundet krever tariffavtale ved offentlige anbud og landsstyret tiltrer forslaget. Det er offensivt tenkt.

Annonse
Annonse