JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til Brussel med post-nei

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) drar mandag til Brussel for å si nei til postdirektivet.

Men det er uvisst om reservasjonsretten virkelig vil bli brukt.

– EØS-avtalen sier at vi skal arbeide for å finne løsninger og begrense skadevirkningene. Det ligger sterke føringer på begge parter om å komme til enighet, sier Støre til NTB.

I EU-redegjørelsen i Stortinget torsdag viste utenriksministeren til EØS-avtalens artikkel 102. Den slår fast at partene skal anstrenge seg for å finne en løsning på konflikten før reservasjonsretten tas i bruk.

Forhandlinger til tross, Støre avviser at han er i ferd med å glemme det klare vedtaket på Ap-landsmøtet om å reservere seg mot postdirektivet.

– Resolusjonen på landsmøtet er ikke skrevet i et folkerettslig språk. Den gir et klart politisk signal som Arbeiderpartiet forplikter seg til å følge opp, men som utenriksminister er jeg også forpliktet til å følge EØS-avtalen, sier han.

– Blir ikke innført

Dersom Norge reserverer seg mot EUs tredje postdirektiv, er det første gang i EØS-avtalens 19-årige historie at reservasjonsretten blir brukt.

Arkitekten bak nei-vedtaket på Ap-landsmøtet er ikke urolig for at Støre skal svikte når han mandag møter i EØS-rådet.

– Vi har full tillit til at han følger opp vedtaket. De tre regjeringspartiene er enige om at postdirektivet ikke skal innføres i Norge, og det vil heller ikke skje, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom til NTB.

Han sier han hele tiden har vært klar over at Norge og EU må sette seg til forhandlingsbordet før et reservasjonsvedtak fattes.

– Det kan godt være at vi ender opp med en form for mellomløsning, men det vesentlige er at Norge får beholde særrettene som er viktige for oss, sier Øverland.

Konkret dreier dette seg om å beholde enhetsportoen, postombæring seks dager i uka og de postansattes lønns- og arbeidsbetingelser.

– Vi kan ikke godta dette direktivet og vil ved første anledning markere at vi vil reservere oss, understreker Støre.

– Positivt

Høyres Ine Eriksen Søreide mener signalene fra utenriksministeren er positive i den forstand at regjeringen vil forsøke å komme til enighet med EU.

– Dette er et klart brudd med vedtaket på landsmøtet til Arbeiderpartiet, sier Søreide.

Høyre har ingen vesentlige innvendinger mot EUs tredje postdirektiv, som innebærer fri konkurranse om brevpost under 50 gram. Forsendelser over 50 gram er allerede liberalisert i Norge gjennom de to foregående postdirektivene fra EU.

– Postdirektivet går til selve kjernen av EUs idé, og det er vanskelig å si hva slags konsekvenser en reservasjon vil få. Dette er upløyd mark, sier Søreide.

Det er antydet at EU som et svar på en norsk reservasjon, kan komme til å suspendere andre deler av EØS-avtalen som omhandler posttjenester. Men utenriksministeren vil ikke si hvilke sanksjoner han selv anser for å være mest aktuelle.

– Vi skal være forsiktige med å fôre EU med ideer på det området, sier Støre, som heller ikke ønsker å anslå de økonomiske konsekvensene av en mulig suspensjon. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse