Utviser familieforsørger
Kurderen Kamuran Kaplan (41) har jobbet i Tec Con på Randaberg siden 2000. Nå har han fått dommen: familieforsørgeren må ut av landet mens kona og de tre barna får bli.
I en fersk dom slår Oslo tingrett fast at staten ved Utlendingsnemnda (UNE) har handlet riktig når den beordrer Kamuran Kaplan til å forlate familien sin i Stavanger og flytte tilbake til Tyrkia. Med seg får Kaplan en regning på 50.000 kroner fra staten.
Dommerfullmektig Fredrik Jadar hevder å ta hensyn til kona og de tre barna – den ene av dem lider av alvorlig barneautisme – ved å tillate at Kaplan får komme hjem til familien etter fem år.
– Meningsløs dom
– Dette er en trist nyhet og en meningsløs dom, sier Eldar Myhre, leder av Fellesforbundets avdeling 25 i Stavanger. Avdelingen har støttet Kaplan økonomisk og faglig i hans kamp for å få arbeide og forbli i Norge.
Kaplan sitter nå igjen med et krav om å betale UNEs saksomkostninger på 50.000 kroner, i tillegg til advokathonorarer. Venner og kolleger av den hardt pressede industriarbeideren frykter nå for hans liv.
– Lidt overlast over lang tid
– Staten bruker all sin makt på å nedtrampe et enkeltindivid. Kaplan har lidt overlast i ti år, og vi vet ikke hvor lenge han holder ut, sier Ednan Bedredin, en mangeårig venn av Kaplan-familien.
– Kravet skal skremme andre fra å prøve å gå rettens vei slik Kaplan har gjort, kommenterer Eldar Myhre.
På dødsliste
Den tidligere lastebilmekanikeren kommer fra det kurdiske området øst i Tyrkia. Der står hans familie på dødslisten til den hemmelige etterretningstjenesten, som likviderte flere tusen PKK-vennlige aktivister på 1980- og 90-tallet.
Da huset til Kaplan ble jevnet med jorden av stridsvogner og broren forsvant under uklare omstendigheter på midten av 90-tallet, flyktet Kaplan fra hjembyen for å berge livet. Han oppholdt seg i internt asyl vest i landet før han dro til Vest-Europa.
Avslag etter avslag
Kaplan har vært i Norge siden 1998, men søknadene hans om asyl, arbeids- og oppholdstillatelse har aldri blitt innvilget. Siden 2000 har han vært ansatt i Randaberg-bedriften Tec Con. Lønna bruker han som eneforsørger for kona Naïme og de tre barna. Kona og barna har fått midlertidig oppholdstillatelse i Norge i påvente av nye regler.
– Alle helse- og omsorgsinstanser vil at begge foreldrene skal være til stede i familien, men dommeren går ut fra at helsevesenet skal stille med ressurser for å dekke opp for at faren forsvinner. Dette vil ikke skje, fastslår advokat Bent Endresen i Stavanger. Endresen bisto Kaplan med å ta ut stevning mot staten ved Utledningsnemnda.
Har spesialkompetanse
Kaplan blir omtalt som en nøkkelmedarbeider i Tec Con. Bedriften produserer og importerer kabler og elektrisk utstyr for bedriftsmarkedet.
– Kamuran har vært med på utviklingen og automatiseringen av produksjonsprosessen og har tilegnet seg spesialkompetanse som krever lang opplæring, skriver daglig leder Jan Kurt Johnsen i et brev til Stavanger-politiet.
– Han er aldri syk, alltid pliktoppfyllende og sier aldri nei. Dette er en mann vi er glad i og som alle her i bedriften ønsker å beholde, har Johnsen tidligere uttalt til Magasinett.org.
Aldri levd i skjul
I avslaget på søknad om oppholdstillatelse legger UNE til grunn at Kamuran Kaplan er skyldig i grove brudd på utlendingsloven. Dette fordi han ikke forlot Norge frivillig da Justisdepartementet avslo anken på asylsaken hans i 2000. Kaplan har imidlertid bodd på forskjellige adresser hos Utlendingsdirektoratet (UDI) i alle år siden. Han har betalt husleie, skatt og pensjonsinnskudd til staten.
UDI mottok husleia hans
– Det er paradoksalt at UDI, som har mottatt husleie i snart ti år, sier at han har oppholdt seg ulovlig i landet. Eller at han ikke skulle ha lov til å jobbe, når likningskontoret har laget skattekort og kemneren har krevd inn forskuddsskatt år etter år. Kaplan har aldri levd i skjul, sier Ednan Bedredin.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad