Botsfengslet ikke svaret – hva er spørsmålet?
Bruken av narkotika skal ikke avkriminaliseres, men justisministeren skal visst være på glid.Snart sendes et utkast til ny narkotikalov ut på høring.
jan.erik@lomedia.no
Ifølge Aftenposten jobber en arbeidsgruppe på spreng med framtidas politikk på dette feltet.
På spreng jobbet kanskje ikke Stoltenberg-utvalget, men det leverte i hvert fall sist sommer en del anbefalinger om ny narkopolitikk. Disse bygde på det såkalte Portugal-systemet, det vil si at narkotikabruken er avkriminalisert og brukerne får oppfølging og blir behandlet som pasienter i nemnder. For orden skyld: Jeg snakker om utvalget som ble ledet av Thorvald Stoltenberg, ikke sønnen Jens. Eller dattera Nini. Skjønt, det er grunn til å tro at de har god peiling alle tre.
Sistnevnte har som kjent i lang tid stått fram som narkotikabruker og er tilhenger av avkriminalisering av bruk – men ikke av salg. Nini er for øvrig også skeptisk til kriminalomsorgens nye rusmestringsenheter i fengslene, ett av Knut Storbergets mange hjertebarn. Hun peker på den spesielle dobbeltrollen fengselsbetjentene i et fengsel har, at de både skal være voktere og hjelpere, og tror dette kan være problematisk for de hjelpetrengende – altså narkotikabrukerne.
Jeg deler Nini Stoltenbergs skepsis sjøl om det er viktig å presisere at det er flere enn fengselsbetjenter som jobber med fangene på rusmestringsenhetene, blant annet sosionomer og miljøterapeuter med solid sosialfaglig bakgrunn og mye ruskompetanse. Og fengselsbetjentene: de er ikke dumme de heller.
Men det er en utfordring å drive behandling av narkotikabrukere i et fengsel. Noen mener riktig nok at fengslet er et svært egnet sted for denne type terapi fordi fangene ikke kan flykte eller har minimale muligheter til å ruse seg under behandlingen. Synspunktet kan virke logisk, men rusbehandling i et fengsel blir likevel en form for tvangsbehandling. Og effekten av tvangsbehandling er det flere ulike syn på innen rusomsorgen.
Storberget er tilhenger av en reaksjon på narkotikabruk siden denne er ulovlig, men han ser at fengsel ikke nødvendigvis er den reaksjonsformen som virker best. Han vil ikke avkriminalisere, men mener at alternative reaksjoner til fengselsstraff kan være en farbar vei å gå. Han har med andre ord begynt å smøre skia, han er på glid.
Nå vokser imidlertid ikke soningsalternativene til fengselsstraffer for narkotikabrukere på trær i ett av verdens rikeste land. Derfor, og sikkert også av flere grunner, lager justisministeren noen soningsarenaer innenfor murene og kaller dem rusmestringsenheter. Og forventer resultater. Blant annet nykterhet og endret livsførsel.
Et fengsel er for fangene ikke et godt sted å være, det er ikke derfor de er der. Grunnen er faktisk tvert om: det er et sted ingen søker seg frivillig til. Sånne omgivelser er ikke ideelle for å legge jointen eller sprøyta på hylla – eller ta skjea i en annen hand.
Narkotika er som kjent et rusmiddel. Og ruse seg er noe mange gjør for å flykte fra noe. Når du sitter i fengsel er noe av det du tenker aller mest på nettopp å flykte fra hele greia, flykta fra alt som er vondt og jævlig. I et fengsel er det ikke overskudd på positiv psykologi. Hvem er motiverte for å bli narkotikafrie under sånne forhold?
Nei, Storberget bør heller bruke de pengene som går til rusmestringsenheter i fengslene til å bemanne fengslene tilstrekkelig sånn at de fangene som sitter der får noen ansatte å snakke med når de sliter som verst. Kriminalomsorg, kalles visst det.
Så kan en annen statsråd ta seg av de midlene som bør gå til rusomsorgen. For den bør foregå utenfor fengselsmurene.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes