Avviser legalisering av narkotika
Forslag om legalisering av cannabis og andre narkotiske stoffer får liten støtte blant norske politikere. SV, Høyre og Frp sier klart nei til en slik politikk.
Forslagene kommer denne gang fra Global Commission on Drugs Policy der Thorvald Stoltenberg er medlem sammen med blant andre FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Gruppens rapport ble fredag overlevert til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
Gruppen foreslår blant annet at regjeringen må oppmuntre til å eksperimentere med modeller for legalisering av rusmidler for å undergrave organisert kriminalitet og trygge borgernes helse og sikkerhet. Denne anbefalingen gjelder spesielt cannabis.
Faller på stengrunn
Anbefalingen faller på stengrunn i store deler av det norske politiske miljøet. Regjeringen har allerede slått fast at avkriminalisering er uaktuelt i Norge og får bred støtte for dette synet.
– Vi har ikke fattet noe vedtak, men SV er kritisk til å legalisere bruk av cannabis. Det overordnede målet for politikken må være å hindre at ungdom bruker narkotiske stoffer. Da er ikke legalisering veien å gå, sier helsepolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti, Geir Ketil Hansen, til NTB.
– Legalisering er helt uaktuelt, slår Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, fast.
Han mener det vil føre til flere rusavhengige og slå beina under den norske politikken som har klart å holde antallet ungdom eksponert for narkotiske stoffer forholdsvis lavt.
– Hos oss er det ingen diskusjon om legalisering. Vi har hele tiden gjort det klart at vi ikke ønsker å gjøre bruk av cannabis eller andre narkotiske stoffer lovlig, sier Kari Kjønaas Kjos fra Frp til NTB.
Nei til heroinbasert behandling
Thorvald Stoltenberg ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som i juni i fjor kom med 22 forslag til endringer i norsk narkotikapolitikk. Legalisering var ikke blant disse forslagene.
Det eneste forslaget det var uenighet om i utvalget, var forslaget om heroinbasert behandling av de tyngste misbrukerne i tillegg til dagens legemiddelbasert rehabilitering (LAR). Denne behandlingen skjer hovedsakelig med metadon og Subutex
Utvalgets forslag har vært ute til høring og regjeringen skal komme med en stortingsmelding om saken, trolig til høsten. Både Høyre og Frp sier nå nei til heroinbehandling, mens SV ennå ikke har bestemt seg. Venstre har imidlertid programfestet at de ønsker heroinbasert behandling.
Høie mener at det bare er de mest ressurssterke misbrukerne som vil dra nytte av heroinbehandling. Heroin har kortere virkningstid enn metadon og Subutex, noe som stiller krav om oppmøte to til tre ganger i døgnet.
– Det blir derfor bare de mest ressurssterke som kan få slik behandling med et godt resultat. Dermed faller mange misbrukere utenfor og det er feil, sier Bent Høie.
Kari Kjønaas Kjos har heller ingen tro på at heroinbasert behandling er noen vei å gå. Hun viser til at Stortingets helse- og omsorgskomité ble advart mot dette da den var i Sveits for å se på erfaringene med slik behandling. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes