JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyforvirring i Stortinget

Mange av utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer satt usikre tilbake etter å ha hørt milliardbeløpene svirre i luften i Stortinget mandag.

Knapt noen var sikre på den endelige prislappen for 56 nye F-35 kampfly.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) møtte mandag til åpen høring om flykjøpet, som er den største investering i Fastlands-Norge noen gang.

De tre opposisjonspartiene er svært lite fornøyd med svarene de fikk da de spurte forsvarsministeren hvor mye de nye flyene vil koste.

Faremo sa at prisen for flypakken per i dag er 61 milliarder kroner, men hun la inn en såkalt usikkerhetspris fordi kontrakten ikke er ferdigbehandlet, slik at prisen kan bli 72 milliarder kroner. Hun kunne ikke si noe om hva levekostnadsprisen for flyene vil bli.

Kristelig Folkepartis medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Dagfinn Høybråten, karakteriserer forsvarsministerens redegjørelse som «forbausende tynn».

Kan foreslå utsettelse

Høyre, KrF og Frp er ikke fremmed for å foreslå at innkjøp av fire F-35 treningsfly utsettes. En utsettelse vil trolig få konsekvenser for når F-16-flyene kan erstattes.

– Det er for tidlig å si at vi vil gi vår støtte til forslaget om å kjøpe inn fire treningsfly. Vi er beredt til å foreslå at beslutningen om kjøp utsettes dersom vi ikke får sikrere opplysninger om hva hele kampflyprosjektet vil koste, sier Høybråten til NTB.

Høyres forsvarspolitiske talsmann, Ivar Kristiansen, er heller ikke fremmed for en utsettelse, men han vil ha en nærmere utredning om hvilke konsekvenser en utsettelse vil få.

Peter N. Myhre (Frp) sier til NTB at Frp støtter forslaget om flykjøp, men ikke til enhver pris.

Han etterlyser mekanismer som gir produsenten et ansvar for eventuelle prisoverskridelser, og mener det bør avtales en pris i forkant av kjøpet.

Faremo understreket flere ganger at det er helt nødvendig å ta beslutningen om å kjøpe treningsfly allerede nå, slik at de kan være klare til bruk i 2016. Dette må til dersom piloter og annet personell skal trenes opp slik at Norge kan ta imot de første F-35 flyene i 2018.

Usikkerhet og forvirring

Flere medlemmer i utenriks- og forsvarskomiteen satt forvirret tilbake etter å ha hørt milliardtallene svirre.

Faremo ble flere ganger oppfordret til å si hva prisen til slutt vil bli, men nøyde seg med å svare at det er grunn til å tro at de beregningene som nå foreligger er realistiske.

– Ser vi per i dag er det ingen dramatiske utviklingstrekk, men i denne typen prosjekter må vi være forberedt på at ting kan skje, sa hun.

Hun kunne heller ikke gi noe klart svar på hva den såkalte livsløpsprisen ville bli for flyene. Dette avhenger ifølge Faremo blant annet av den fremtidige strukturen i Luftforsvaret. Svaret på dette spørsmålet kommer neste år når den nye langtidsplanen for Forsvaret legges fram. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse