LO støtter klimaforliket
LO-leder Roar Flåthen støtter klimaforliket, men påpeker behov for å få mer realisme inn i debatten, i dette innlegget.
LO støtter klimaforliket, selv om vi som organisasjon ikke er en del av Stortinget og ikke part i klimaforliket. Men vår ambisjon er, som den alltid har vært og som vi har vært pådrivere for, at Norge skal gå i front i klimakampen. LO støtter også at tiltak gjennomføres i Norge, selv om de kan koste mer enn tiltak i utlandet, hvis det er del i en målbevisst politikk for å utvikle ny miljøteknologi.
Det er derfor ikke riktig som noen hevder at LO har snudd i klimapolitikken. Vi har bare gjentatt de synspunkter vi alltid har hatt, men som nå har blitt aktualisert igjen gjennom debatten i forkant av den varslede klimameldingen fra Regjeringen.
I denne debatten har vi påpekt to ting ved siden av at Norge skal være en internasjonal pådriver i klimakampen:
Det ene er at vi ikke må praktisere klimaforliket på en slik måte at det rammer verdens mest miljøvennlige industri, og som fører til at industrien flytter til land som har mindre streng miljølovgivning enn Norge. Målet må være det motsatte: Bidra til å videreutvikle denne industrien. Derfor må vi ha realistiske mål om hva som er praktisk mulig å kutte hjemme i forhold til hva man oppnår ved å bidra til kutt ute. Selv nasjonale politikere må innse at det er summen av alle tiltak internasjonalt som redder klimaet.
Det andre vi har sagt, er at når vi diskuterer mål og virkemidler i klimakampen kan vi ikke hele tiden se bort i fra det som faktisk er oppnådd, både gjennom allerede reduserte utslipp fra norsk industri, blant annet som følge av satsing på ny teknologi og omstilling, og gjennom en høy andel bruk av fornybar energi. Norge er faktisk i en særstilling i verden når det gjelder å levere fornybar energi til industriproduksjon.
LO har ikke foreslått hvor mye av de totale norske utslippskuttene som skal tas på hjemmebane i framtida, men vi har påpekt at Norge har problemer med å nå målsettingen om 2/3 av grunner som allerede er nevnt og uten at dette fører til nedleggelse av miljøvennlig industri.
Derfor ber vi om at politikerne når de nå inviterer til debatt om mål og virkemidler for framtidas klimapolitikk, evaluerer konsekvensene av de målsettinger de allerede har satt og de virkemidler de har stilt til rådighet.
Det forundrer meg derfor at politikere fra både SV som regjeringsparti og fra opposisjonspartiene angriper LO for å stille de spørsmålene som de selv bør stille. I stedet for å angripe LO som stiller spørsmål ved konsekvensene av egen politikk, bør de heller bekymre seg for hvordan vi kan videreutvikle verdens mest miljøvennlige industri til å skape vekst i alle deler av landet innenfor rammene som settes for å redde klimaet.
Spesielt bør miljøvernminister Erik Solheim være opptatt av dette, og ikke uten videre avvise den debatten vi reiser. Det er derfor grunnlag for å spørre om regjeringen og statsråden ønsker debatt eller ikke, om hans reaksjon i mediene er riktig. Når Solheim sier at hvis ikke vi omstiller norsk næringsliv til å bli klimaeffektivt, så kommer Norge til å tape i konkurransen, har han helt rett. Det er jo nettopp den omstillingen som har foregått og som foregår. Det er denne omstillingen vi vil ha mer av for å redde og videreutvikle industrien, ikke legge den ned og flytte den, noe som kan bli konsekvensen om vi ikke har realisme i politikken vi fører. Det er også grunn til å minne om at norsk industri på mange områder er i forkant av utvikle miljøteknologi, og dette er noe vi må stimulere videre, også gjennom kommende klimamelding.
Vi har registrert at Fremskrittspartiet har omfavnet LOs synspunkter. Det er imidlertid ingen grunn til å si at LO og Frp har samme syn i klimakampen. Mens LO støtter klimaforliket, var ikke Frp en del av dette i Stortinget.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Bjørn Inge Bergestuen/Frp