En elektronisk fotlenke
Informasjon er aldri mer enn et tastetrykk unna, og det trengs ingen konsentrasjon for å få tak i den. Kunnskap derimot er krevende å tilegne seg. Lang tid tar det også.
Vi har hørt dem, de høyrøstede, på bussen og trikken, på toget og fortauet, i korridorer og heiser, på kafeer og i køer foran kassa, de som snakker i mobilen. Det er stemmer overalt, det summer og syder, men ingen snakker med noen som er til stede.
Vi har sett dem, de tause, de som chatter og twitrer, sjekker e-post, sjekker nyheter, sjekker været og spiller dataspill. De gjør det mens de sitter, mens de reiser seg, mens de går og når de løper. De er alltid online, og de klarer ikke å la være.
De elektroniske mediene er nyttig å kunne beherske, men hvis vi sammenligner det med bilkjøring, er det jo ikke slik at du må kjøre dag og natt når du først har fått lappen. Du bruker bilen når det trengs, ellers ikke. Når det gjelder de nye mediene, kan vi fort bli fange av det som skulle gi oss større frihet. På den måten lever vi døgnet rundt billedlig talt med en elektronisk fotlenke!
Dette er vår tids besettelse, en rus som raskt skaper avhengighet. På fint snakkes det om multitasking, et ord som betyr å gjøre flere ting på én gang. Ungdom skal være særlig flinke til multitasking, det hevdes at de kan være på nettet samtidig som de leser lekser, men forskning viser at slik nettbruk gjør dem like ukonsentrerte som personer som ikke har sovet om natta.
Ikke desto mindre er det blitt noe latterlig ved å konsentrere seg om én ting om gangen, noe helt yesterday. Enten går slike folk for å være gammeldagse, eller de er rett og slett treige og tjukke i huet! Moderne mennesker er nemlig alltid på nett, alltid å få tak i, og svarer de ikke straks, er det en fornærmelse. Svar kan ikke utsettes, da er en snart helt out, og utafor vil ingen være.
Vi har aldri vært så velinformerte som vi er i dag, sies det, så oppdaterte. Men spørsmålet er hvor viktig informasjonen er. Mye tyder på at vi bryr oss lite om å skille vesentlig fra uvesentlig. Vi lurer oss gladelig unna strevet med å velge å skille klint fra hvete. Vi kan bare surfe i vei og se om det dukker opp noe spennende.
Informasjon er aldri mer enn et tastetrykk unna, og det trengs ingen konsentrasjon for å få tak i den. Kunnskap derimot er krevende å tilegne seg. Lang tid tar det også. Kunnskap må en også slite for å huske, men det slipper vi på nettet, for informasjonsteknologien husker for oss. Alt finnes der ute, alt er lagret, mens våre egne hoder blir stadig mer svimlende tomme av jakta på likt og ulikt.
Uro er blitt en folkesjukdom, og særlig plager den de unge. Den nye teknologien gir elever problemer med å konsentrere seg på skolen. Derfor er det ikke rart at kunnskapsnivået hos elevene jamt over er lavt. De vokser opp i et informasjonssamfunn, ikke egentlig et kunnskapssamfunn. Informasjon er til bruk og kast, mens kunnskap er noe som skal bygges og gjøre en klokere. For den arbeidende kvinne og mann kan få ting derfor være viktigere enn å lære ungene å samle seg!
Artikkelen har stått på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2011
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm